Spelbeschrijving

7 Wonders: Babel is de derde uitbreiding op de bekende klassieker “7 Wonders”. 7 Wonders: Babel bestaat uit twee uitbreidingen die je zowel afzonderlijk als samen aan het basisspel kan toevoegen. Enerzijds heb je ‘De Toren van Babel’, waarbij de spelers samen zullen bouwen aan een gemeenschappelijke toren. Elke tegel zal invloed hebben op alle spelers, zowel positief als negatief! Ook in de tweede uitbreiding, genaamd ‘De Grote Projecten van Babel’, zullen de spelers samen aan eenzelfde project bouwen. Als het project slaagt worden alle helpers beloond, als het niet slaagt worden diegenen gestraft die niet wilden helpen!

Aan het begin van het spel wordt het bord van de ‘Toren van Babel’ op tafel gelegd. Nadat de spelers hun wonder hebben gekregen krijgen ze elk drie tegels. De spelers kiezen één van die tegels en geven de andere twee door aan hun rechterbuur. Ook hun tweede tegel wordt op deze manier gekozen, de laatste tegel waarmee jij het spel zal moeten doorkomen krijg je daarna van je linkerbuur. Tijdens het spel kan je een kaart nu ook op de aflegstapel leggen om één van je tegels te bouwen aan de toren. Hierdoor heb je nu vier mogelijkheden elke beurt: een kaart uitspelen, aan je wonder bouwen, een kaart afleggen voor 3 munten of een kaart afleggen om aan de toren te bouwen! Als meerdere spelers tegelijkertijd een tegel uitspelen bepaalt het nummer op de tegel in welke volgorde ze rond de toren gelegd worden. Het effect van alle zichtbare tegels (afhankelijk van het spelersaantal 3 of 4) is steeds van toepassing op alle spelers. Dat effect kan betekenen dat alle kaarten in een bepaalde kleur duurder of goedkoper worden of dat je nu meer/minder zal moeten betalen om grondstoffen van je buren te kopen. Met wat geluk krijg je dankzij zo’n tegel een (tijdelijke) extra grondstof of krijg je wat extra geld als je een gilde bouwt. Aan het einde van het spel krijg je 2, 5 of 10 extra punten naar gelang het aantal tegels dat je hebt uitgespeeld.

Voor de tweede uitbreiding wordt er aan het begin van elke eeuw een groot project op tafel gelegd, het aantal deelnamefiches bedraagt één minder dan het aantal spelers. De kost om aan het project deel te nemen staat links bovenaan het project vermeld. Als je een kaart uitspeelt in dezelfde kleur als het project kan je vervolgens een extra kost (in munten en/of grondstoffen) betalen om een deelnamefiche te ontvangen. Aan het einde van de eeuw wordt er gecontroleerd of het project vervolledigd is of niet. Als alle deelnamefiches van het project verdwenen zijn is het afgewerkt en krijgen de deelnemers een bijhorend voordeel. Deze beloning kan bestaan uit geld, militaire fiches of puntenfiches, maar ook uit fiches die je in één van de volgende eeuwen kan inzetten om een gratis kaart uit te spelen! Als het project niet vervolledigd is krijgen de deelnemers niets maar worden diegenen die niet geholpen hebben gestraft! Hierdoor kan het zijn dat je munten of militaire puntenfiches moeten afleggen, maar met wat pech moet je misschien wel één van je grondstofkaarten verwijderen!

Onze mening

Aangezien we 7 Wonders nog steeds graag op tafel leggen waren we erg benieuwd naar deze nieuwe uitbreiding, en het is misschien wel de beste uitbreiding tot nu toe. De toren van Babel brengt iets heel nieuws in het spel: de tegel die jij uitspeelt heeft ook invloed op al je tegenstanders! Als je tegel een positief effect heeft dan probeer je er voor te zorgen dat je zelf ten volle van dat voordeel kan genieten zonder dat je medespelers daar te veel van kunnen profiteren. Een tegel met een negatief effect creëert min of meer hetzelfde effect, je probeert dat je zelf zo min mogelijk last hebt van dat nadeel. Het heeft wel nut om je tegels te bouwen, de punten die je er op het einde mee kan verdienen zouden wel eens de doorslag kunnen geven! Ook de uitbreiding met de grote projecten is heel nieuw in het spel. Doe je mee of niet? De straf die er bij hoort wil je meestal vermijden want die kan nogal zwaar doorwegen, maar misschien wil je de kost van dat project helemaal niet betalen. Het zorgt voor vele extra beslissingen. Het materiaal is van degelijke kwaliteit maar het is helaas nogal veel materiaal om gemakkelijk in de doos te krijgen.

Conclusie: 7 Wonders Babel is een uitbreiding dat 7 Wonders nieuw leven inblaast!

Babel

Met dank aan Asmodee België!

Met dank aan Asmodee België!

7 Wonders: Babel

Auteur: Antoine Bauza
Uitgever: Repos Productions
Aantal spelers: 2 – 7
Tijdsduur: ± 45 min.
Vanaf 10 jaar