Spelbeschrijving

In El Gaucho kruipen alle spelers in de huid van een veeboer die probeert rijk te worden door zo veel mogelijk vee aan een zo hoog mogelijke prijs te verkopen. Daarvoor zullen je werkers (je zogenaamde gaucho’s) vee moeten vangen, verkopen, ordenen en nog veel meer! Ga je veel kleine kuddes verkopen of wordt het één grote kudde? Je hebt in ieder geval slechts één ding voor ogen: jij wilt de rijkste veeboer uit omstreken worden!

Aan het begin van elke ronde worden de dobbelstenen in de dobbelsteenrodeo gegooid, daarna mag elke speler om beurt twee dobbelstenen kiezen en acties uitvoeren. De meest gekozen actie is het vangen van vee, dat kan je op twee manieren doen. Door één of twee dobbelstenen te spelen die samen de (exacte) waarde hebben van het grote getal op die veetegel kan je een gaucho recht op die tegel plaatsen. Door de kleine waarde op de tegel te ‘betalen’ kan je jouw gaucho neerleggen op die tegel, maar dan zal je in een latere beurt nogmaals diezelfde actie moeten doen om die gaucho recht te zetten, want pas dan kan je het vee mee naar huis brengen! Naast het vangen van vee kan je er ook voor kiezen je dobbelstenen te gebruiken om een gaucho in één van de zes gebouwen te plaatsen, de dobbelsteenwaarde bepaalt in welke gebouwen je een gaucho kan inzetten. Die gaucho zal je vanaf de volgende ronde kunnen inzetten voor de bijhorende actie. Zo kan een gaucho in één van die gebouwen een kudde verkopen met 5 Pesos winst en kan de held van de rodeo’s een extra dobbelsteen met waarde naar keuze gebruiken. De veedief kan dan weer een dier van een tegenspeler stelen, de opzichter kan twee liggende gaucho’s rechtzetten of een liggende gaucho van een tegenstander verjagen en in de steppe kan je één of twee koeien kiezen waar je meteen een gaucho op kan plaatsen.

Nadat elke speler zijn acties gedaan heeft wordt elk van de vier weiden gecontroleerd, als alle dieren in een weide een eigenaar hebben worden de dieren verdeeld. Elke speler die in die weide een rechtstaande gaucho heeft mag die gaucho met bijhorende tegel wegnemen, liggende gaucho’s blijven op het bord. Verzamelde tegels leg je in je persoonlijke voorraad, gesorteerd per kleur. Een nieuwe tegel moet je steeds rechts aanleggen in de bijhorende kudde, de waarde van die tegels zal ofwel telkens stijgend, ofwel dalend zijn. Van zodra je een tegel moet aanleggen die niet meer in het rijtje past ben je genoodzaakt die kudde te verkopen, tenzij je nog een gaucho in de stal hebt staan die je toelaat één tegel in een rij te schuiven. Bij de verkoop wordt het aantal tegels vermenigvuldigd met de waarde van de meest waardevolle tegel in die kudde. De weiden worden vervolgens weer aangevuld en de dobbelstenen worden terug gegooid voor het start van de volgende ronde. Van zodra de stapel met veedieren uitgeput is nadert het einde van het spel, er wordt nog een volledige ronde gespeeld en daarna volgt de puntentelling. Spelers mogen veetegels met een rechtstaande gaucho’s nog aan hun kuddes toevoegen (volgens de regels) en tenslotte alle kuddes verkopen. Wie daarna het grootste kapitaal heeft wint het spel.

Onze mening

El Gaucho was één van de spellen waar we het meeste naar uitkeken op Essen, het klonk leuk en het zag er bovendien weer mooi uit. De spelregels klinken eenvoudig, maar het bleek uiteindelijk toch niet zo eenvoudig om het spel te winnen! Er zijn dus meer mogelijkheden dan je aanvankelijk zou vermoeden. Je kan vele kleine kuddes verkopen, maar sparen voor één grote kudde kan ook erg veel opleveren. Daar komt wel een klein beetje geluk bij kijken, je weet niet welke tegels er al uit het spel zijn gegaan aan het begin van het spel en de volgorde waarin de tegels in de weiden komen zal je strategie ook gedeeltelijk bepalen. Door steeds een gaucho in de stal te hebben kan je dat geluk wat naar je handen zetten, al ben je wel een actie kwijt om die daar te plaatsen. De acties met de gebouwen maken het spel interessant en leuk, er zijn veel leuke acties en toch kan je er maar enkele kiezen in een ronde. Een extra dobbelsteen is een luxe en verkopen met 5 peso’s winst is ook erg interessant, maar als je vee uit de steppe gaat selecteren kan dat ook heel goed meevallen. De interactie in dit spel is groot, je wilt het vee opeisen voor een andere speler dat doet, maar de dief kan zomaar een dier komen stelen! Ga je meteen de hoge dobbelsteenwaarde betalen om een gaucho recht te zetten of ga je hem eerst neerleggen? Dat laatste kost je twee acties, maar misschien wil je hem wel neerleggen, je wilt de tegel misschien ‘reserveren’ voor later aangezien die nu nog niet in je kudde past? Maar weet dat een opzichter je dan wel kan verjagen en je die tegel dus dreigt te verliezen. In één van onze speelsessies werd er veel van elkaar afgenomen en werd het spel ‘hard’ gespeeld, een andere speelsessie was dan weer heel vredelievend. Het kan alletwee en het was telkens leuk.

El Gaucho is op zijn best met 3 of 4 spelers, met twee spelers kon het ons echter helemaal niet overtuigen. Er is niet zo veel concurrentie in de weiden, elke speler gaat zijn eigen gangetje. Bovendien gebeurde het ook erg vaak dat we geen nuttige acties konden uitvoeren omdat al onze gaucho’s reeds in het spel stonden. Ook lagen de weiden regelmatig vol waardoor de actie in de steppe plots waardeloos leek, terwijl dat in onze vorige spellen één van de meest gegeerde acties was. Jammer! Het spel bevat mooie illustraties, de kleine details op de veetegels zijn erg leuk, de hekjes rond de dobbelsteenrodeo geven het bord wat dimensie. El Gaucho ligt op de grens tussen familiespellen en expertspellen, het is geen instapspel dat je zomaar met iedereen kan spelen, maar het is voor ons ook zeker geen expertspel.

Conclusie: El Gaucho is een leuk spel met eenvoudige spelregels en veel mogelijkheden.

El Gaucho

Met dank aan Argentum Verlag!

Met dank aan Argentum Verlag!

El Gaucho

Auteur: Arve D. Fühler
Uitgeverij: Argentum Verlag
Aantal spelers: 2 – 4
Tijdsduur: ± 60 min.
Vanaf 10 jaar