Spelbeschrijving

In Gardens bouwen alle spelers stap voor stap aan een mooie, kleurrijke tuin. We bouwen wandelpaden, vijvers en vooral heel veel bloemen. Elke speler verkiest echter een andere kleur bloemen en zal dus zo veel mogelijk bloemenbedden in de eigen spelerskleur willen aanplanten. Diegene die aan het einde de meerderheid aan bloemenbedden bezit zal zich het beste voelen in de tuin en wint het spel!

Als je aan de beurt bent neem je om te beginnen een nieuwe tegel. Meestal is dat de bovenste tegel van één van de gedekte trekstapels, maar één keer in het spel kan je er ook voor kiezen om je speciale tegel met 4 bloemenperkjes van jouw kleur te gebruiken. Deze tegel kan je nu aanleggen, uiteraard zodat alle overgangen (paden en vijvers) correct zijn, op voorwaarde dat één van je spelersfiguren via de wandelpaden op de zonet gelegde tegel kan geraken! Daarbij kan je een figuur in de tuin verplaatsen, maar je kan er ook voor kiezen om je tweede figuur rechtstreeks op deze tegel te zetten. Van zodra ook je tweede figuur in de tuin staat zal je voortaan één van deze moeten verplaatsen als je een nieuwe tegel wilt aanleggen. Je kan er ook voor kiezen om de zonet getrokken tegel te verwijderen en in de plaats één van je figuren van het bord te halen. Na het aanleggen kan je ook je tweede figuur verplaatsen, op voorwaarde dat die al in de tuin staat. Hier kan je o.a. tegenspelers mee blokkeren, want de wandelpaden zijn zo smal dat je niet kan passeren als iemand in de weg staat. Om je beurt te beëindigen wordt er gecontroleerd of je door het aanleggen van een tegel een bloemenbed hebt afgewerkt. Als dat het geval is wordt deze onmiddellijk gewaardeerd, de speler wiens kleur de meerderheid heeft mag hier een bloemen-fiche van zijn kleur leggen. Bij een gelijke stand mag geen enkele speler een fiche leggen.

Het spel eindigt wanneer één speler er in geslaagd is zijn 8 bloemen-fiches in de tuin te leggen of wanneer er slechts 4 tegels overblijven, de ronde wordt uitgespeeld zodat iedereen even vaak aan beurt is geweest. De speler die aan het einde de meeste bloemen-fiches heeft gelegd wint het spel. Bij een gelijke stand wordt er gekeken naar het aantal bloemenperken onder de fiches, de speler die de minste hoeken nodig had om de meerderheden te behalen wint het spel.

Met vier spelers kan je ook kiezen voor een teamvariant waarbij je 2 tegen 2 speelt. Elke speler krijgt dan slechts 5 bloemen-fiches, voor de rest verloopt het spel op dezelfde manier als hierboven beschreven. Spelers kunnen elkaar nu helpen om meerderheden te behalen, aan het einde van het spel worden de scores van beide spelers opgeteld en wint het team die de meeste bloemen-fiches in de tuin heeft gelegd. De variant voor twee spelers is op deze teamvariant gebaseerd, beide spelers spelen dan afwisselend met twee kleuren.

Onze mening

Gardens behoort voor ons zeker bij de betere tegel-leg-spellen. Om te beginnen graag een woordje over het evenwicht tussen het plannen en de geluksfactor. Op de achterkant van de doos krijgen beide eigenschappen respectievelijk 2 en 4 op 5. Daar waren wij en onze medespelers niet mee akkoord. De geluksfactor is wel degelijk aanwezig maar zeker niet zo doorslaggevend als de doos laat vermoeden. Elke tegel heeft de vier spelerskleuren, enkel de positie, wegen en ligging van de vijvers verschillen. Je hebt met alle tegels dus (meestal) verschillende opties, de moeilijkheid is echter om daar met je spelersfiguur te geraken! Zeker wanneer het spel vordert en meer spelers één van hun figuren gebruiken om je te blokkeren. Je zoekt steeds het beste plaatsje uit om zelf een meerderheid te behalen, liefst een plaats waar geen van je medespelers kan geraken om je te boycotten. Je probeert wellicht ook om bloemenbedden af te maken waar je medespelers op een gelijke stand eindigen, zodat geen van hen een bloemen-fiche kan aanleggen! Het spel bevat dus ook heel wat tactische mogelijkheden, dus laten we zeggen dat het plannen en de geluksfactor elkaar in evenwicht houden.

De verschillende sessies van dit spel waren erg uiteenlopend, maar het spel eindigde bij ons steeds nadat één iemand zijn bloemen-fiches kwijt speelde en nooit nadat er slechts 4 tegels overbleven. Met 100 tegels lijkt het ons straf als dat ooit zou gebeuren, maar wie weet? Met 4 spelers verkiezen we het spel in de teamvariant. Tijdens het ‘gewone’ spel kan je elkaar erg veel dwarszitten waardoor het spel ook meteen langer duurt, het wordt dan op het randje van langdradig. Door in team te spelen komen er plots heel wat nieuwe mogelijkheden, je probeert nu ook de andere kleur te helpen! Je hoopt dan uiteraard dat je teamgenoot begrijpt wat je bedoeling is en verder bouwt op wat jij van plan was. Ook wanneer het spel eindigt (als één speler zijn 5 bloemenfiches kwijt is) moet je goed op je teamgenoot letten, want het is niet omdat jij uit speelt dat je daarom als team de meeste bloembedden hebt gemaakt! De variant voor twee spelers is daarop gebaseerd maar toch niet erg overtuigend. Het feit dat je de ene keer met rood moet spelen en de andere keer met blauw zorgt voor verwarring: “Moest ik nu weer blauw of rood spelen?”. We zullen het spel dus niet vaak uit de kast halen om met twee te spelen, maar met 3 of 4 spelers mag het zeker nog op tafel komen, graag zelf!

Conclusie: Gardens is een leuk tegel-leg-spel met eenvoudige spelregels en voldoende diepgang.

Met dank aan KOSMOS!

Gardens

Auteur: Perepau LListosella
Uitgeverij: KOSMOS
Aantal spelers: 2 – 4
Tijdsduur: ± 45 min.
Vanaf 8 jaar