Spelbeschrijving

De Griekse God Zeus organiseert een heuse competitie. Alle deelnemers krijgen 12 legendarische opdrachten, de speler die de opdrachten als eerste kan vervullen krijgt zijn gratie. Je zal o.a. sierlijke standbeelden en tempels moeten oprichten, maar ook offers moeten brengen aan de verschillende goden. Tenslotte moet je zelfs drie angstaanjagende monsters verslaan!

Aan het begin van je beurt worden je letsels bepaald, als je te veel letsels hebt opgelopen heb je tijd nodig om te recupereren en eindigt je beurt meteen. Als je helemaal géén letsels hebt krijg je een gunst. Vervolgens kan je je drie dobbelstenen (en eventueel een orakelkaart) gebruiken om acties mee uit te voeren, in sommige gevallen kan je extra actie(s) verdienen met je Goden. De kleur van je dobbelsteen zal niet zozeer bepalen wélke actie je kan doen, maar wel hoe je een actie kan uitvoeren. Met een rode dobbelsteen kan je vb. verplaatsen naar een rood vak, een rood monster verslaan, een  rood eiland ontdekken, een rood offer ophalen/afleveren, een rood standbeeld opladen/oprichten, rode letsels verzorgen of de rode God verplaatsen. Met de andere kleuren kan je net dezelfde acties doen, maar het spreekt voor zich dat ook daar de kleur allesbepalend is.

Telkens je een opdracht vervult krijg je een beloning dat je tijdens de rest van het spel kan verder helpen. Je zal dus goed moeten afwegen welke opdrachten je eerst vervult en welke later. Aan het einde van je beurt dobbel je je drie orakel dobbelstenen. Afhankelijk van het resultaat kunnen je medespelers een God (in de kleur van jouw dobbelstenen) een wolk laten stijgen op voorwaarde dat de betreffende God reeds op een witte wolk stond. Je dobbelstenen liggen nu klaar voor de volgende ronde. Op het einde van de ronde wordt de zwarte dobbelsteen gedobbeld, deze zal bepalen of de spelers al dan niet extra letsels oplopen.

De speler die als eerste alle opdrachten vervult én terug bij Zeus arriveert wint het spel.

Onze mening

Al sinds Essen waren we erg geïnteresseerd in deze nieuwe Feld. En tot hiertoe heeft het alle verwachtingen meer dan ingelost. Het heeft wel wat tijd gekost om de regels goed te doorgronden, een eerste keer uitleggen was dan ook niet zo vanzelfsprekend. Bovendien ben je – vooral de eerste keer – toch wel een tijdje bezig met het opzetten van het spel. Maar eens je alles goed door hebt vliegt het voorbij, na 90 minuten heb je nog het gevoel dat het veel te vroeg stopt. Dat is altijd een positief teken! Aangezien er zoveel mogelijkheden zijn én je de kleur van je dobbelsteen met gunstfiches kan veranderen is de geluksfactor in dit spel toch erg beperkt. De interactie met je medespelers is duidelijk aanwezig, zeker als ze een offer net voor jouw neus wegritsen of een monster verslaan dat jij al heel de tijd in het vizier had. Bovendien probeer je ook zo vaak mogelijk mee te profiteren met wat je medespelers dobbelen, de extra acties met je Goden zijn mooi meegenomen! Het bord kan je naar eigen zin samenstellen waardoor het elke keer weer heel anders aanvoelt. De voordeelkaarten (die je verdient na het verslaan van een monster) zijn ook meestal verschillend. Dit alles in combinatie met je dobbelstenen zorgt voor voldoende variatie en een grote herspeelbaarheid. Wij zijn alvast grote fans van Het Orakel van Delphi en leggen het maar al te graag nog heel vaak op tafel!

Conclusie: Het Orakel van Delphi viel bij ons alvast in goede aarden!

Met dank aan Pegasus Spiele!

Het Orakel van Delphi

Auteur: Stefan Feld
Uitgever: Pegasus Spiele
Aantal spelers: 2 – 4
Tijdsduur: ± 90 min.
Vanaf 12 jaar