Spelbeschrijving

KanagawaIn 1840 richtte schilder Hokusai een schilderschool op. Zijn bekende werk ‘De grote golf van Kanagawa’ werd de inspiratiebron van vele studenten. Met de penselen in aanslag zijn de spelers klaar om het schilderij van hun leven te maken en zo de grote meester te verbazen.

Het schoolbord wordt open gerold en de eerste lessen komen tevoorschijn. Het is dan aan de startspeler om een keuze te maken: passen of één van de beschikbare kaarten nemen. Daarna worden de kaarten een tweede (en misschien zelfs derde) keer bijgevuld en staan de spelers voor dezelfde keuze. Maar let op: als je de laatst aanwezige student bent ben je verplicht om de overgebleven kolom kaarten te nemen. De verkregen kaart(en) kan je op twee manieren gebruiken: de bruine kant om je studio uit te breiden (een nieuwe voorraad verf aanleggen, nieuwe penselen verkrijgen,…), de andere kant om je schilderij uit te breiden, op voorwaarde dat je de benodigde kleuren verf bezit én je jouw penselen erop kan plaatsen. Elke schilderij kaart hoort bij een bepaald seizoen, voor een harmonieus geheel (en zo veel mogelijk punten) probeer je zo vaak als mogelijk in hetzelfde seizoen verder te schilderen. Regen geldt hierbij als joker; het regent namelijk in elk seizoen wel eens. Vervolgens kan je een diploma tegel verdienen indien je voldoet aan de voorwaarden, maar je mag slechts één diploma per soort krijgen. Je zal dus nu moeten beslissen of je die tegel neemt of toch nog wacht in de hoop later in het spel een betere tegel te verkrijgen. Je kan o.a. diploma’s verdienen door de tekeningen op je schilderij (bomen, dieren, gebouwen, …), maar ook voor het materiaal in je studio (het aantal verfborstels, …).

Het spel eindigt wanneer de voorraad kaarten op is of wanneer één van de spelers een schilderij heeft van minstens 12 delen (incl. het startelement). Naast de afgebeelde punten op hun schilderij en diploma’s krijgen de spelers ook punten voor de lengte van hun schilderij én voor de langste reeks kaarten in hetzelfde seizoen. Tenslotte krijgt de huidige startspeler nog 2 bonuspunten. De speler die daarna de meeste punten heeft wint het spel.

Onze mening

Kanagawa was één van de spellen die ons meteen aansprak op Spiel 2016. We waren zelfs zo nieuwsgierig dat dit het eerste spel was dat de avond van onze thuiskomst nog op tafel kwam. En terecht: het is gewoon een heel leuk en rustgevend spelletje. De spelregels zijn heel eenvoudig en toch komt er meer tactiek bij kijken dan je op het eerste zicht zou denken. Welke kaarten neem je? Gebruik je ze voor in de studio of aan je schilderij? Let je vooral op de seizoenen, of toch meer op de inhoud? Welke diploma’s kan je daarmee behalen, of kan je misschien nét voor de neus van je tegenstanders weggrabbelen? De mooie tekeningen zorgen voor een harmonieus geheel en maken het compleet af. Het enige punt dat als nadeel kan gezien worden: het is soms echt een gepruts met de kaarten aangezien je elke nieuwe kaart onder de vorige kaarten moet schuiven. Op de ene ondergrond gaat dat al beter dan op de andere, de ene speler heeft er ook al meer last van dan de andere, maar hier hoefde dat de pret in ieder geval niet te bederven. Met twee spelers speelt het spel overigens wel heel anders: als één speler stopt is de andere namelijk ook verplicht om te stoppen. Zo krijg je het gevoel dat de startspeler (die trouwens kan veranderen) het spel in handen heeft, al bleek tijdens de puntentelling dat dat niet altijd zo was.

Conclusie: Kanagawa is een eenvoudig en rustgevend familiespel dat wij erg graag nog regelmatig op tafel leggen!

Met dank aan IELLO !

Met dank aan IELLO !

Kanagawa

Auteurs: Bruno Cathala & Charles Chevallier
Uitgever: IELLO
Aantal spelers: 2 – 4
Tijdsduur: ± 45 min.
Vanaf 10 jaar