Spelbeschrijving

In Lauf rauf proberen alle spelers hun speelfiguren naar de top van de berg te brengen, diegene die daar als eerste in slaagt wint het spel! Makkelijker gezegd dan gedaan. Je tegenspelers en de berggeest kunnen je het knap lastig maken!

Als je aan de beurt bent dobbel je met de drie dobbelstenen: twee witte en één zwarte. Als je een tweede en derde keer dobbelt mag je ook één of twee dobbelstenen laten liggen. Daarna kan je één van de mogelijke acties kiezen, maar in je eerste beurt ben je verplicht om de actie ‘starten’ te kiezen. Om één van je figuren vanuit hun basisplaats in het spel te brengen moet de som van je dobbelstenen 15 of hoger zijn, als dat niet het geval is is je beurt voorbij. In je volgende beurten kan je kiezen uit de acties lopen, klimmen of slagen. Om te lopen maak je de som van twee dobbelstenen naar keuze, vervolgens verplaats je één van je speelfiguren zoveel aantal plaatsen. Wanneer je speelfiguur eindigt op een plaats waar al een figuur staat wordt deze figuur naar voor geschoven, als er meerdere figuren op een rij staan kan het dus gebeuren dat die allemaal een plaats opschuiven. Wanneer je rond bent op één van de verdiepen kan je proberen om een trapje omhoog te gaan, daarvoor zal je eerst een aanloop moeten nemen! Je zal hiervoor twee dobbelstenen nodig hebben: één dobbelsteen met het exact aantal ogen om naar je lanceerplaats te lopen en één dobbelsteen met de waarde één. De laatst mogelijke optie is om een pion van je tegenstander te slaan, al moet je dit beslissen na één keer werpen, je mag hier bovendien enkel de zwarte dobbelsteen voor gebruiken. Het geslagen speelfiguur van je tegenstander wordt hierdoor terug naar zijn basisplaats gestuurd.

Van zodra één of meerdere spelers het bovenste verdiep hebben bereikt komt ook de berggeest in actie. Telkens wanneer er tijdens de eerste worp een zes wordt gegooid met de zwarte dobbelsteen eindigt je beurt onmiddellijk! Je moet de zwarte ring vervolgens rond één van de speelfiguren op het bovenste verdiep leggen, als je daar zelf een speelfiguur hebt staan ben je verplicht de ring rond je eigen figuur te leggen. Dit speelfiguur kan vervolgens niet meer stijgen naar de top van de berg maar kan ook niet ingehaald worden door andere spelers. Van zodra jijzelf of een andere speler weer een zwarte zes dobbelt (tijdens de eerste worp in een beurt) wordt de ring weer verwijderd, ook in die situatie is de beurt van die speler onmiddellijk voorbij. Het spel eindigt van zodra één speler er in geslaagd is al zijn pionnen boven op de berg te krijgen.

Het spel voorziet ook een variant voor gevorderden spelers, in deze variant worden er kaarten toegevoegd. Telkens wanneer je twee dezelfde ogen gooit mag je de bovenste kaart van de stapel trekken en voor je neerleggen. Als je drie dezelfde ogen dobbelt mag je zelfs kaarten blijven trekken tot wanneer je twee dezelfde kaarten hebt. Door een straat te dobbelen kan je een kaart van een medespeler stelen. Deze kaarten laten je o.a. toe om een lanceerplaats van een tegenstander te gebruiken of om een speelfiguur in de tegengestelde richting te slaan. Met andere kaarten kan je vanuit je basisplaats meteen een verdiep overslaan.

Onze mening

Bij het lezen van de spelregels kregen we opeens een ‘Mens erger je niet’-gevoel, dat werd bij het spelen achteraf alleen maar versterkt. Lauf rauf lijkt wel een nieuwe, modernere versie te zijn van die klassieker. Het ziet er in elk geval veel mooier uit, de berg trekt meteen alle aandacht. Het feit dat je een 15 moet dobbelen om te starten kan al wel eens op de zenuwen werken, als je pech hebt heb je enkele beurten nodig voor aleer het spel voor jou kan beginnen. Het is leuk dat je een verschil hebt tussen de actie lopen en slagen, je bent dus niet verplicht om een speelfiguur te slagen. Bovendien moet je daar al erg veel geluk voor hebben, aangezien enkel het dobbelresultaat in je eerste worp daarvoor gebruikt kan worden. Het feit dat pionnen naar voor geschoven worden telkens er op die plaats een nieuwe pion komt is leuk gevonden, hierdoor kan je een tegenstander net op die lanceerplaats duwen waardoor die weer zal moeten rondgaan vooraleer die omhoog kan klimmen.

Het spel kon ons helaas niet boeien, uiteindelijk was het puur de grootste geluksvogel die als eerste de top van de berg kon bereiken. De ring zorgde bovendien voor veel frustratie. Enerzijds zorgt die ervoor dat diegenen die nog beneden zijn de kans krijgen om hun achterstand in te halen, anderzijds wordt het spel daardoor nodeloos lang. De kaarten maakten het spel alvast iets leuker, wij raden iedereen dan ook aan om lauf rauf meteen in de gevorderde variant te spelen!

Conclusie: Lauf rauf is een spel met hoge geluksfactor dat doet denken aan een klassieker.

Lauf rauf!

Met dank aan Ravensburger!

Met dank aan Ravensburger!

Lauf rauf!

Auteur: Rüdiger Koltze
Uitgever: Ravensburger
Aantal spelers: 2 – 4
Tijdsduur: ± 30 min.
Vanaf 8 jaar