Spelbeschrijving

RobinVanaf nu behoor je officieel bij de bende van Robin Hood! Liefst van al wil je je promoveren tot de nieuwe rechterhand van Robin, maar dan zal je je uiterste best moeten doen. Wees de eerste om 7 missies van eenzelfde soort te vervullen en je droom wordt werkelijkheid, ben je slim en moedig genoeg om je tegenspelers de loef af te steken?

Elke speler bevindt zich tussen het bos van Sherwood en het kasteel van Nottingham, jouw plaats op deze weg zal aan het begin van je beurt bepalen hoeveel missiekaarten je op hand mag nemen. Dat varieert van nul tot vier. Vervolgens moet je een bijdrage aan de gemeenschap betalen door een kaart naar keuze op de bijdragestapel te leggen, als je dicht tegen het kasteel staat kan dat zelfs oplopen tot twee kaarten. Als je dichter tegen het bos staat kan je aan het begin weinig kaarten op hand nemen, als troostprijs krijgt zo’n arm lid de bovenste kaart van de bijdragestapel. Daarna heb je twee opties: een kaart ruilen met één van je tegenstanders of een speciale missiekaart uitspelen. Met zo’n speciale missiekaart kan je vb. in de handkaarten van een tegenspeler kijken, pionnen van plaats verwisselen, extra kaarten nemen en nog veel meer, maar in de meeste gevallen zal je moeten ruilen omdat je nu eenmaal niet altijd een speciale missiekaart op hand hebt. Je biedt dan één handkaart aan die je zou willen ruilen, je tegenstanders kunnen vervolgens bedenken of ze die kaart graag willen en wat ze daarvoor in de plaats willen geven. De actieve speler kan dan kiezen uit alle aanbiedingen, als er echter maar één speler is die een bod heeft gedaan ben je verplicht dat bod te accepteren. Nadat de ruil heeft plaatsgevonden worden de figuren op het bospad verplaatst, eerst krijgt de speler die zo net ruilde met de actieve speler daar een kans toe. De zonet ontvangen kaart geeft aan hoeveel verschillende figuren één of meer stappen in een bepaalde richting moeten zetten, de speler beslist zelf welke figuren hij daarvoor gebruikt. Daarna doet de actieve speler hetzelfde volgens de pijlen op zijn ontvangen kaart.

Aan het einde van je beurt controleer je steeds of je zeven kaarten van éénzelfde missie op hand hebt. Boven elke plaats op het bospad ligt ook een missiefiche dat bij je kaarten kan worden geteld, ook als je dus 6 kaarten met een zwaard hebt én onder het bijhorende missiefiche op het bospad staat kan je aankondigen dat het spel ten einde is. Deze speler wint het spel!

Onze mening

Robin trok een hele tijd geleden al onze aandacht, de supermooie illustraties hebben daar erg veel mee te maken. Het spel bevat interessante elementen: enerzijds wil je dicht naar het kasteel gaan om veel missiekaarten op hand te krijgen, anderzijds kan je door één beweging meteen terug naar het bos gestuurd worden! Dicht tegen het bos staan heeft soms zo zijn voordeel omdat je dan ziet welke kaart de bovenste kaart op de bijdragestapel is, misschien wil je wel nét die kaart? Vaak is de gulden middenweg toch een goede oplossing, maar vergeet niet dat je de plaats op het bospad niet helemaal zelf in de hand hebt… aangezien ook je tegenstander jouw figuur kunnen verplaatsen! Anderzijds ben je heel de tijd bezig met het verzamelen van kaarten, en daar komt toch ook wel wat geluk bij kijken. Heb jij door welke soort je tegenstanders proberen te verzamelen? Probeer daar maar gauw een stokje voor te steken door die kaarten niet meer aan te bieden! Anderzijds kan het spel dan wel wat aanslepen en stroef gaan verlopen, je tegenstanders proberen te voorkomen dat jij de zevende kaart van een soort krijgt én houden je figuur ver weg van de plaats waar jij wilt eindigen. Na onze speelsessies bleek dat het spel niet in de smaak viel bij de veelspelers maar wel geapprecieerd werd bij de gelegenheidsspelers.

In de spelregels staat een variant voor twee spelers, ook die hebben we getest maar kon ons helaas niet overtuigen. Met meerdere spelers wordt Robin steeds leuker, de kans dat je dan een betere ruil kan doen wordt dan ook groter. Met drie (of zelfs vier) spelers kan die keuze soms vrij beperkt zijn en ben je vervolgens verplicht om een ruil te doen dat je eigenlijk niet echt wilt doen. De illustraties en de doos zijn heel mooi, maar de plastic kaarten zijn helaas helemaal niet handig in gebruik. Zelfs een geoefend kaartspeler slaagt er niet in om de kaarten goed te schudden zonder ze ook maar één keer te laten vallen, dit ongemak weegt voor ons niet op tegen de voordelen van de waterdichte en flexibele kaarten.

Conclusie: Robin is een licht kaartspel voor een gelegenheidsspeler!

Met dank aan Fréderic Moyersoen!

RobinRobin

Auteur:  Fréderic Moyersoen
Uitgeverij: Flatlined Games
Aantal spelers: 2 – 6
Tijdsduur: ± 20 min.
Vanaf 8 jaar