Spelbeschrijving

Rondo is een abstract spel waarin je zoveel mogelijk punten probeert te scoren door de stenen op de beste plaatsen op het bord te leggen. Uiteraard mag je die daar niet ‘zomaar’ leggen maar moeten ze altijd grenzen aan eerder gelegde stenen, en je tegenstander heeft misschien exact dezelfde plaatsen in gedachte. Je zal dus goed moeten afwegen wat je wanneer speelt!

Elke speler heeft een houder waar 5 stenen in passen. Wanneer je aan de beurt bent heb je twee mogelijkheden: stenen trekken of spelen. Als je kiest om stenen te trekken mag je er twee nemen, tenzij er maar één plaats meer is in je houder: dan trek je er één. Als je géén plaats meer hebt ben je verplicht om stenen uit te spelen op het bord. Je mag bij deze actie kiezen hoeveel stenen je speelt, maar je moet dus wel aangrenzend bouwen aan eerder gelegde stenen (in het begin van het spel is dat het middelpunt) én moet je rekening houden met de kleuren. Rode stenen leg je op de rode cijfers enz… Je scoort onmiddellijk de punten die op het bord stonden onder je zonet geplaatste steen. Als je meerdere stenen van dezelfde kleur hebt kan je er voor kiezen om die als een stapel op het bord te leggen, dan scoor je de aangegeven punten meerdere keren. Je kan een steen ook gedekt op het bord plaatsen, je scoort hiermee geen punten maar je kan wel een brug bouwen naar volgende plaatsen die misschien erg interessant zijn voor jou.

Het spelbord heeft een aantal grijze vakken, van zodra die vakken vol liggen met stenen eindigt het spel onmiddellijk. Diegene met de meeste punten wint het spel.

Onze mening

Rondo bewijst dat abstracte spellen niet altijd saai en langdradig moeten zijn, maar dat het ook kort en krachtig kan. Het mooie, kleurrijke materiaal helpt zeker mee aan een leuke speelervaring. De spelregels zijn eenvoudig uit te leggen en iedereen kan onmiddellijk meespelen. Je probeert meestal stapels van stenen te leggen op de plaatsen met hoge punten, dat is dé manier om in één beurt heel wat punten te vergaren. Je moet altijd opletten waar je je stenen legt, want soms maak je ongewild bruggen die je tegenstander kan gebruiken om die hoge punten te scoren. Elke beurt opnieuw denk je: “Leg ik nu stenen af, of wacht ik nog een ronde in de hoop van nog méér punten te scoren?”. Soms heb je geluk, maar soms is je tegenstander op dat moment gaan lopen met de punten die jij in gedachte had, of misschien trek je gewoon de verkeerde kleur en ben je er niets mee. Er zit wel wat strategie in, maar je hebt toch wel een zekere portie geluk nodig om de juiste kleuren op de juiste moment te trekken.

Uit de verschillende potjes is gebleken dat een speler die in het begin van het spel een voorsprong maakt nog maar zelden in te halen valt. Uiteindelijk eindigt het altijd zeer nipt, maar net als je denkt die speler in te halen scoort hij weer heel wat punten terwijl jij eerst terug je voorraad moet aanvullen, en dat kost je weer enkele beurten. Rondo is geen topper, maar toch mag het hier nog geregeld op tafel komen!

Conclusie: Rondo is een kort en abstract spel met kwalitatief materiaal! 7,5/10

Rondo

Auteur: Reiner Knizia
Uitgeverij: Schmidt Spiele
Aantal spelers: 2 – 4
Tijdsduur: ± 20 min.
Vanaf 8 jaar