Spelbeschrijving

In Souk gaan alle spelers aan de slag als kruidenhandelaar. Helaas zal er maar één kruidenwinkel kunnen overleven in de drukke economie, enkel de kruidenier die het meeste winst maakt zal daar in slagen. Om een goede kruidenier te worden is het belangrijk dat je kruiden aanbiedt waar veel vraag naar zal zijn. Kies je de juiste kruiden of kan je de vraag van de klanten wat naar je handen zetten?

Aan het begin van een ronde krijgen alle spelers 7 kaarten op hand, daarna kunnen alle spelers één kaart gedekt voor zich neerleggen, dat is alvast één van de kruiden dat ze proberen te verkopen. In de derde en vierde ronde mogen de spelers zelf twee kaarten gedekt neerleggen, daarna wordt de hand steeds aangevuld tot 7 kaarten. Als je aan de beurt bent heb je twee mogelijkheden: een kruidenkaart in één van de winkels spelen of een kaart bij je eigen verkoop leggen. Hoe meer kruidenkaarten er van een soort in de winkels liggen, hoe meer jouw verkoop zal opleveren aan het einde van de ronde! In elke winkel (op het speelbordje) wordt er maar één kruidensoort verkocht, bovendien kunnen er maximum vier kaarten per winkel liggen. Een kaart aan je verkoop toevoegen mag je slechts één keer per ronde, bovendien moet die kaart opengelegd worden. Je medespelers weten vanaf dat moment wat jij probeert te verkopen. De ronde eindigt onmiddellijk van zodra er in zes winkels tenminste één kaart ligt of wanneer twee winkels vier kaarten bevatten. Daarna volgt de puntentelling.

De spelers draaien hun verborgen kaarten om en tellen voor hoeveel ze hun kruiden kunnen verkopen. Hoe meer vraag er is naar een bepaald ingrediënt, hoe meer de kruidenier er voor kan vragen. In deze afbeelding is er dus meer vraag naar koffiebonen dan naar pepers. De waarden van de ingrediënten – dus afhankelijk van de vraag ernaar – staat duidelijk op de kaarten geschreven. Daarnaast ontvangt elke speler een overzichtskaart met het aantal kaarten dat er van elke soort in het spel zit en de verschillende verkoopprijzen, aangezien die voor elke soort kruid verschillend zijn. De verkochte kaarten worden aan de kant gelegd met de juiste verkoopprijs naar boven, iedereen kan dus zien hoeveel je verdient hebt. Na vier rondes eindigt het spel, diegene die de grootste winst heeft gemaakt wint het spel. Bij gelijke stand wint diegene met de meeste kruiden.

Onze mening

We keken er erg naar uit om Souk te spelen, aangezien de twee vorige spelletjes uit deze reeks (Continental Express & Les Batisseurs) bij ons erg in de smaak vielen. Ook Souk is weer een mooi blikken doosje waar het materiaal maar juist in past, en alweer is het materiaal van een goede kwaliteit. De kleurrijke, vierkante kaarten voegen zeker wat charme toe aan het spel. Na het lezen van de spelregels waren we enthousiast, het klonk simpel maar leuk! Een eerste speelsessie gaf ons meteen ook de indruk dat er meer in zit dan je zou vermoeden. Je stelt jezelf continu de vraag “speel ik nog een kaart in de winkel of leg ik toch al een kaart bij mijn verkoop?”. Dat laatste wil je niet te snel doen, je probeert af te wachten tot je weet waar er echt vraag naar is. Bovendien wil je niet dat je medespelers weten wat je verkoopt. Anderzijds moet je het doen met de kaarten die je op hand hebt, enige vorm van geluk kan je daarbij wel gebruiken. Jammer dat die eerste speelsessie op een gelijkstand eindigde, dachten we. Waar het niet dat de komende drie spellen ook allemaal met een gelijke stand eindigde! Het gebeurt meer dan eens dat verschillende spelers dezelfde kruiden verkopen en dus dezelfde winst maken. Als je er in slaagt om zelf een kaart bij je verkoop te leggen en de ronde gedaan te maken alvorens je medespelers dat gedaan hebben zou het wel eens kunnen dat je de overwinning binnen hebt. Een bitter eind voor een filler waar we nét iets meer van verwacht hadden.

Het spel is speelbaar van 3 tot 5 spelers. Met vijf spelers komt er een zevende winkel (en meerdere kruiden) in het spel, om te vermijden dat een ronde té snel gedaan is. De overzichtskaarten zijn dubbelzijdig bedrukt, afhankelijk van het aantal spelers. Het had leuk geweest als ze het speelbord ook dubbelzijdig hadden bedrukt: één kant met zes winkels, de andere kant met zeven. Nu staat er op de achterkant gewoon de (mooie) tekening van op de doos. Het aantal spelers heeft voor de rest niet veel invloed op het spel.

Conclusie: Souk is een mooi en kleurrijke filler dat nogal vaak op gelijkstand uitdraait.

Souk_boite_3D

Met dank aan Asmodee België!

Met dank aan Asmodee België!

Souk

Auteur: Gary Kim
Uitgever: Bombyx
Aantal spelers: 3 – 5
Tijdsduur: ± 15 min.
Vanaf 8 jaar