Spelbeschrijving

In Sushi Draft proberen de spelers zoveel mogelijk punten te verkrijgen door veel sushi te verzamelen. Je kan daarvoor veel sushi van dezelfde soort verzamelen, maar ook diegene met de meest verschillende soorten wordt beloond! Dit alles gebeurd op de drijvende motor van het draften, waarbij de spelers hun kaarten steeds zullen doorgeven aan hun linkerbuur.

Aan het begin van een ronde krijgen alle spelers zes kaarten op hand. Iedereen kiest vervolgens één kaart, deze kaarten worden tegelijkertijd bekend gemaakt. Daarna kunnen de spelers één kaart uit hun hand houden, de overige vier kaarten worden doorgegeven aan de linkerbuur. Dit proces wordt herhaald tot de spelers slechts één kaart op hand hebben, dan eindigt de ronde en volgt de eerste puntentelling. Voor elk van de vijf soorten sushi wordt er gecontroleerd wie er de meeste verzamelde, die speler krijgt een willekeurig fiche van de bijhorende soort. Daarna ontvangt de speler met de meest verschillende soorten sushi ook een puntenfiche. Bij een gelijke stand gaat het fiche telkens naar de eerstvolgende speler, onder het motto: “Wanneer twee honden vechten om een been, …”.

Niet alle soorten sushi zitten even vaak in het spel, zo zitten er 8 sushi’s in met tonijn maar slechts 4 met makreel. Het aantal staat duidelijk aangegeven op de kaarten. De puntenfiches zijn dan ook naar gelang, een puntenfiche voor tonijn zal meer waard zijn dan die voor makreel, het is namelijk moeilijker om een meerderheid te behalen met tonijn sushi’s. De fiches van eenzelfde soort zijn bovendien nooit gelijk, met tonijn kan je vb. 3, 4 of 5 punten scoren! Op deze manier worden er drie ronden gespeeld, daarna tellen de spelers al hun puntenfiches op. Diegene met de hoogste score wint het spel!

Het spel bevat ook een variant voor gevorderden. Hierbij tellen jokers maar voor een half punt én is het best om geen sushi’s met een wasabi-symbool te verzamelen. Een set kaarten met minstens één wasabi-symbool telt tijdens de puntentelling maar voor de helft mee!

Onze mening

Het eerste wat opvalt tijdens een spelletje Sushi Draft zijn de ronde kaarten, het is eens wat anders. We hoorden onze medespelers wel eens zeggen dat het niet echt handig is om die op hand te houden, we hadden er zelf niet echt problemen mee, maar het is uiteraard anders dan wat we gewoon zijn. Deze filler is ideaal om het draft principe te leren kennen. Het spel speelt vlot en is erg leuk, je moet op het juiste moment de juiste beslissingen nemen. Soms hadden we echter de indruk dat het geluk toch de uiteindelijke winnaar bepaalt, zélf als je gaat voor de meest waarde volle sushi’s. Drie of vijf maakt op het einde een groot verschil, wetende dat je met de ‘gemakkelijkste’ sushi ook 1, 2 of 3 punten kan verdienen. Als een speler het geluk heeft de grootste fiches te trekken (er valt ook ergens een 6 te verdienen) hoeft die niet eens veel fiches te halen. Een kleine domper, al neemt dat niet weg dat we Sushi Draft met veel plezier gespeeld hebben en dat deze filler wellicht nog op tafel zal komen. De gevorderde variant maakt het spel dan weer net iets uitdagender!

Conclusie: Sushi Draft is een vlotte filler waarbij je een gezonde portie geluk nodig hebt.

Sushi Draft

Met dank aan Blue Orange!

Met dank aan Blue Orange!

Sushi Draft

Auteur: Takahiro
Uitgever: Blue Orange Games
Aantal spelers: 3 – 5
Tijdsduur: ± 15 min.
Vanaf 8 jaar