Spelbeschrijving

De spelers proberen een machtig koninkrijk te stichten, ze willen vruchtbare velden en hebben uiteraard boeren nodig om de velden te onderhouden. Anders zal je geen winst maken, maar verlies doen. Dit alles op de motor van een slagenspel, en je speelt UGO!

De startspeler komt uit met één van de tien kaarten die hij op hand heeft, daarna moeten alle andere spelers om beurt één kaart spelen. Als je kaarten in dezelfde kleur op hand hebt ben je verplicht de kleur te volgen, als dat niet het geval is mag je een kaart in een andere kleur spelen. De speler die de hoogste waarde heeft gespeeld wint de slag en krijgt al de gespeelde kaarten, die moet hij per kleur sorteren in zijn koninkrijk. Bij gelijke stand wint diegene die in de slagenkleur speelde. Diegene die de slag gewonnen heeft moet nu uitkomen, en zo speel je 10 slagen tot wanneer alle handkaarten zijn uitgespeeld. Als je een kleur kaarten krijgt die je reeds in je koninkrijk hebt liggen van een vorige slag ben je verplicht de nieuwe kaarten daar bovenop te leggen. Als je een slag wint ontvang je niet alleen de kaarten maar win je ook het aantal boeren die vermeld staan op de kaart waarmee je de slag won, dat kan van 0 tot 2 gaan. Met de kaarten 1 en 2 kan je boeren verdienen als je de slag verliest, en daarbij is het beter als de slag gewonnen wordt in een andere kleur dan jouw 1 of 2.

Na 10 slagen volgt een puntentelling, daarbij tel je de waarde van de kaarten die bovenaan op je speelbord liggen, op voorwaarde dat er genoeg boeren aanwezig zijn! Als er niet voldoende boeren aanwezig zijn verlies je 5 punten per ontbrekende boer, als er op de drie laatste velden wél voldoende boeren zijn maar je er geen kaarten hebt kunnen leggen krijg je de vermelde punten. De punten worden genoteerd en er worden in totaal vier rondes gespeeld, diegene die na 4 ronden de meeste punten behaalde wint het spel.

Onze mening

UGO! is voor ons een ‘klassiek’ slagenspel in een modern jasje. Slagenspellen zijn er in alle soorten en maten, maar deze springt er wel echt bovenuit. Het is niet ‘zomaar’ een slagenspel, soms wil je een slag winnen maar andere keren juist niet! Daarnaast ben je ook erg bezig met het verzamelen van boeren, want dat is misschien wel het meest belangrijke in het spel. Als je namelijk niet veel boeren hebt mag je ook niet te veel kleuren winnen, want anders doe je alleen maar minpunten op. Elke ronde en elk spel is dus steeds verschillend, afhankelijk van je handkaarten en de kaarten dat je tegenspelers spelen. Als je zeker bent dat je de slag niet wint kan je een kaart spelen dat nadelig is voor je tegenspelers, maar je wilt uiteraard vermijden dat iemand je een 0 bezorgt terwijl je in die kleur net een 8 bovenaan hebt liggen! Die spanning en interactie maakt het spel natuurlijk juist speciaal en heel leuk. Het spel speelt over 4 ronden, al kan je uiteraard ook beslissen om minder ronden te spelen. Bij ons bleek dat de scores na 4 rondes altijd erg dicht bij elkaar eindigden, het bleef steeds spannend tot de allerlaatste ronde.

De spelregels zijn vrij thematisch geschreven, dat had voor ons niet gemoeten. Het is niet nodig om een thema te plakken op een slagenspel, en zeker niet als het spel uit zichzelf zo goed is als bij UGO! het geval is. Dankzij de vele voorbeelden zijn de spelregels wel heel erg duidelijk en kan er geen twijfel over bestaan. De kaarten zijn voorzien van mooie illustraties en héél kwalitatief gedrukt, we hebben het niet geprobeerd, maar de kaarten lijken zelf waterbestendig. 😉

Hoe meer spelers, hoe moeilijker het is om aan boeren te geraken, maar dat is dan voor iedereen hetzelfde. Met 3 spelers is het even goed als met 4. Met 4 spelers zitten bijna alle kaarten in het spel en kan je gaan redeneren welke kaarten je medespelers nog op hand kunnen hebben. Met twee spelers wordt het spel gereduceerd tot een ‘hoger-lager’ spelletje, een slagenspel met 2 werkt niet voor ons.

Met dank aan PLAYthisONE!

Conclusie: UGO! is een verslavend slagenspel dat uniek is in zijn soort.

UGO!

Auteurs: Ronald Hoekstra, Thomas Jansen & Patrick Zuidhof
Uitgeverij: PLAYTHISONE
Aantal spelers: 2 – 4
Tijdsduur: ± 30 min
Vanaf 9 jaar