Spelbeschrijving

AtacamaIn de 1200 km lange woestijn langs de oceaan werden waardevolle mineralen gevonden. Verschillende bedrijven zijn volop bezig dat goud, zilver en koper uit te graven met hun boortorens. Deze mogen niet te dicht bij elkaar geïnstalleerd worden om instortingsgevaar te vermijden. Deze bedrijven kregen echter niet de toestemming om de drie mineralen op te graven, als je een mineraal opgraaft zonder toestemming levert dat strafpunten op!

De spelregels zijn voornamelijk geschreven voor 2 spelers, met een variant voor 4 spelers. Beide spelers zitten zo aan het bord zodat één iemand recht voor de horizontale lijnen zit en de andere voor de verticale. Beide spelers ontvangen 14 boortorens (beide in dezelfde kleur) en een fiche waar op staat welke 2 mineralen ze mogen opgraven en welk niet. Als je aan de beurt bent mag je één van deze torens op het speelbord plaatsen. Je mag deze torens op alle ondergronden plaatsen (onafhankelijk van je toestemmingskaart), maar de toren mag niet horizontaal/verticaal grenzen aan een eerder geplaatste toren. Wanneer alle 28 torens geplaatst zijn volgt de puntentelling. Eén speler kijkt dus naar de horizontale lijnen, de andere naar de verticale. Op elke lijn dat er minstens 4 boortorens geplaatst werden worden er punten gescoord: het aangegeven pluspunten als je toestemming had voor dat mineraal, maar minpunten als je daar geen toestemming voor had. Diegene met de meeste punten wint!

In een gevorderde variant beginnen beide spelers zonder de toestemmingskaart en zijn er nog maar 3 tegels van het bord zichtbaar. Nadat beide spelers 3 torens geplaatst hebben komen de volgende 3 tegels erbij. Zes boortorens later (3 per speler) wordt het plattegrond pas volledig. Je kan er ook voor kiezen om géén boortoren te plaatsen maar één van de toestemmingskaarten te kiezen, de andere speler krijgt dan meteen de andere toestemmingskaart zonder dat hij er een toren/beurt voor moet opofferen. In de tactische variant krijgt de speler 11 groene en 3 grijze boortorens. De grijze torens tellen dubbel bij de puntentelling, zowel voor de min- als pluspunten.

In de variant voor 4 spelers spelen er 2 spelers op de verticale lijnen en 2 op de horizontale. Hierbij krijgen beide spelers op éénzelfde lijn een tegengestelde opdracht. Terwijl de ene geen koper mag opgraven zal de andere gestraft worden voor zilver. Ook met 4 spelers kan de tactische variant gespeeld worden, dan krijgen alle spelers 6 groene en 1 grijze toren.

Onze mening

Ondanks het verhaal van de boortorens en de mijnen is het toch een heel abstract spel. Pas na een 4-tal spellen realiseerden we ons dat er een thema aan verbonden zat. Al stoort dat ons helemaal niet in dit snelle, tactische spel. Het is een ideaal spel voor 2 spelers! Je wilt je tegenspeler zoveel mogelijk minpunten aansmeren maar tegelijkertijd zoveel mogelijk pluspunten verzamelen. Je kan ook je tegenstander blokkeren door een toren te plaatsen die grenst aan plaatsen die erg interessant zouden zijn voor je tegenstander, daardoor kan hij daar geen toren meer plaatsen. Het zoeken naar een ideale plaats voor elke toren is leuk, het spel heeft dan ook een vrij hoog ‘nog-een-keer’-gehalte.

De gevorderde variant is ergens leuk omdat het bord niet steeds op dezelfde manier geordend ligt, anderzijds weet je niet wat er zal komen en komt er iets meer geluk bij kijken. Het feit dat je geen toestemmingskaart krijgt is dan wel weer leuk. Het blijft de vraag of je een beurt wilt opofferen om zelf een kaart te kiezen, of je afwacht tot je er zomaar één krijgt…

De tactische variant is dan wel een geslaagde variant. Je zet de tegels op plaatsen waar je denkt je tegenstander te kunnen pesten, maar dat lukt daarom niet altijd. Als je zelf wilt genieten van de voordelen van deze boortorens (die dubbele punten opleveren) kan soms ook je tegenstander er gretig gebruik van maken.. het wordt nu nog belangrijker waar je welke boortoren plaatst!

Conclusie: Atacama is een verslavend, kort en strategisch spel, ideaal voor 2 spelers! 7,5/10

 Atacama

Auteur: Martin Schlegel
Uitgeverij: Mücke Spiele
Aantal spelers: 2 of 4
Tijdsduur: ± 15 min.
Vanaf 10 jaar