In mei 2014 verscheen op onze blog een preview van Essen The Game – SPIEL 2013. De spelbeschrijving en onze mening hoeven we niet nog een keer neer te schrijven want die is grotendeels hetzelfde gebleven t.o.v. het prototype. In dit korte verslag gaan we in op wat er wel/niet veranderd is, hoe onze mening over dit spel geëvolueerd is en de kwaliteit van het uiteindelijke resultaat!

Qua spelregels zijn er geen grote veranderingen toegepast, er zijn wel enkele dingen toegevoegd. Zo is er nu een laatste-beurt tegel, een extra tegel die verborgen blijft tot de laatste ronde en dan een bepaald effect geeft. Zo kan het gebeuren dat een bepaald genre in de laatste ronde extra punten oplevert of dat je overal 10 euro extra korting krijgt! De Essen-promo bevatte zelf zo’n tegel met het symbool ‘brandalarm’, het spel eindigt meteen en er is geen zevende ronde meer. Die laatste kan bij ons op weinig appreciatie rekenen. Dankzij het toevoegen van zo’n tegel is het nu duidelijk wanneer de laatste rond van start gaat, alles staat duidelijk(er) aangeduid op het bord, wat bij het prototype nog niet het geval was.

In het prototype was er voor elke speler een eigen spelersbord voorzien, daarop vond je de actievelden én je kofferbak. Die actievelden vind je nu op de rand van het bord en het spelersbord werd vervangen door een leuke kofferbak. Aan de lay-out zijn vele kleine dingen veranderd die het alleen maar beter en overzichtelijker maken, op het scorespoor na. De daarvoor voorziene schijfjes zijn net iets te groot, waardoor het wel eens vervelend wordt als alle spelers net één punt met elkaar verschillen. Al is dat maar een klein detail.

Zelf zijn we nog steeds even enthousiast over Essen The Game, we beleven er na 7 speelsessies nog steeds veel plezier mee. Enerzijds heb je wel het logisch denken, het uittellen wat je wél of niet kan doen is toch een belangrijke factor in dit spel, iets wat niet door iedereen gesmaakt wordt. Ook de interactie met je medespelers is aanwezig, wie koopt de spellen op de gemeenschappelijke verlanglijst en wie koopt dat waardevolle spel als eerste? Anderzijds blijft het thema ons fascineren, het blijft boeiend om die leuke Essen-tijd te herbeleven en verhalen boven te halen. Het stoort ons (totaal) niet dat het titels zijn uit 2013, het zorgt daarentegen juist voor nieuwe gesprekken over de afgebeelde spellen. Veel van onze medespelers waren net als ons enthousiast, maar we konden er zeker niet iedereen mee overtuigen. Wij spelen het met veel plezier nog eens opnieuw!