Spelbeschrijving

ingenious_overview_SMALLGenius is een eenvoudig spel tot 4 spelers. De spelers plaatsen de domino-achtige tegels op het 6-hoekige speelbord en proberen zo punten te scoren voor elk van de 6 verschillende symbolen/kleuren. Het heeft echter geen nut om veel punten te scoren in één kleur,want het is enkel de kleur waar je de minste punten voor hebt dat telt voor je eindscore!

Elke speler heeft 6 tegels in zijn voorraad, deze kan je rechtzetten in de uitsparingen in het speelbord. Wanneer je aan de beurt bent mag je één van deze tegels op het bord leggen, aangrenzend aan een eerder gelegde tegel (of één van de voorbedrukte symbolen op het bord). Voor elk van de 2 symbolen worden er punten gescoord afhankelijk van het aantal gelijke symbolen in een rechte lijn vanaf de nieuwe tegel. Op je persoonlijk scorebord verplaats je de blokjes van de bijhorende kleuren, al kan het natuurlijk ook gebeuren dat je maar één kleur scoort. Van zodra één van je gekleurde blokjes het laatste (18e) veld bereikt roep je “Genius” en krijg je een extra beurt. Op het einde van je beurt vul je je voorraad opnieuw aan tot 6 tegels.

Het spel eindigt meteen wanneer er geen ruimte meer is om een tegel op het bord te leggen. Nu telt enkel de kleur waarvan je de minste punten hebt, wie daar het meeste scoort is de winnaar van Genius! Bij gelijkstand wordt er gekeken naar de op één na minste kleur, …

Onze mening

Genius is echt een geniaal spel, het heeft zijn ondertitel dus niet gestolen. Het abstracte spel is gebaseerd op heel eenvoudige spelregels en is erg verslavend! Het is een typisch spel waarbij je bij elke tegel afweegt op welke plaats je er nét een puntje meer kan uithalen. In het begin is het nog eenvoudig kiezen maar naarmate het spel vordert worden deze beslissingen alsmaar moeilijker! Je mag vooral niet vergeten dat je alle kleuren moet scoren, aangezien het enkel je ‘slechtste’ kleur is die telt.. Daarnaast kan je ook steeds de scoreborden van je tegenspeler(s) zien en proberen hun slechte kleuren te omringen op het speelbord, zodat zij daar moeilijker (of soms helemaal niet meer) kunnen scoren. Het geluk speelt een kleine factor bij de tegels die je trekt, maar het is zeker niet beslissend in dit spel!

De nieuwste versie van White Goblin Games is wat goedkoper door de besparingen op het materiaal. De tegels zijn van karton maar zijn ideaal om mee te spelen. Het scorebordje vinden we echter wat aan de kleine kant, dit mocht wat groter en steviger voor ons. De verschillende blokjes liggen erg dicht bij elkaar en je moet nogal nauwkeurig zijn om één van je blokjes te verplaatsen. Als wij met ons fijne vingers daar al moeite mee hebben vermoeden we dat anderen dat ook gaan hebben..

Conclusie: Genius is een eenvoudig, snel en verslavend spel! 6/10

Genius

Auteur:  Reiner Knizia
Uitgeverij: White Goblin Games
Speelduur: ± 30 min.
Aantal Spelers: 1 – 4
Vanaf 8 jaar