Spelbeschrijving

In Kruiswoord probeer je de langste woorden te maken in een raster van 5 op 5. Probeer alle letters zo goed mogelijk te benutten en zowel horizontaal als verticaal woorden te vormen. Iedereen kan dezelfde letters gebruiken tijdens het spel en toch is ieders resultaat altijd heel verschillend. Een uitdagend woordspel!

Als je aan de beurt bent dobbel je met de 5 gekleurde dobbelstenen. De oranje dobbelsteen bevat enkel klinkers terwijl er op de gele, groene en witte dobbelsteen enkel medeklinkers staan. De zwarte dobbelsteen toont telkens twee kleuren en geeft aan welke dobbelstenen in deze ronde meetellen, de andere doen dus deze ronde niet mee. De letters op deze 2 dobbelstenen mogen deze ronde gekozen worden: alle spelers mogen op dit moment één van deze twee letters kiezen en op een willekeurige plaats in hun raster schrijven. Op de witte dobbelsteen staat ook een vraagteken afgebeeld, dit kan gebruikt worden als joker waardoor je een letter naar keuze kan invullen.

Na 25 beurten staat ieders raster vol en volgt de puntentelling. Voor het langste woord in elke horizontale en verticale rij krijg je punten. Hoe langer, hoe beter! Zo is een woord van 5 letters 10 punten waard terwijl een twee letterwoord slechts 1 punt waard is. De speler met de meeste punten wint het spel!

Onze mening

Woordspellen zijn meestal niet ons ding (op Scrabble na), maar dit is toch één van de betere die de laatste tijd zijn uitgekomen in dit genre. De spelregels zijn heel simpel, en na enkele beurten heb je een paar woorden in gedachten die je ‘zou kunnen’ maken. Maar plots moet je kiezen uit letters die helemaal niet passen in je plaatje… Kan je er nog andere woorden van maken? Of zet je deze letter ergens in een hoekje zodat je er geen last van hebt? Je zal gedurende het hele spel van gedachten veranderen en blijven wachten op die ene letter waardoor je (nog) een 5-letterwoord kan vormen! De lastige letters Q, X & Y zijn in dit spel vermeden waardoor het iets gemakkelijker wordt.

Het nadeel bij een ‘leuk spel met scoreblaadjes’ is dat het scoreblokje nogal snel op is als je het spel vaak speelt. In die zin jammer dat ze de blaadjes niet dubbelzijdig bedrukt hebben zoals bij Qwixx – het kaartspel. Al kan je volgens de website van White Goblin Games wel nieuwe scoreblaadjes aankopen per 2 bloks, of beter: gewoon lamineren en whiteboard markers gebruiken!

Het spel kan alleen gespeeld worden (door te proberen steeds een hogere score te behalen) tot 6 spelers. Of toch: er zitten 6 potloodjes bij in het doosje, maar ze vermelden ook in de spelregels dat dit spel perfect met meer dan 6 spelers gespeeld kan worden.

Conclusie: Kruiswoord is een leuk en verslavend woordspel! 7/10

Kruiswoord

Auteurs: Bernhard Lach & Uwe Rapp
Uitgeverij: White Goblin Games
Aantal spelers: 1
– 6
Tijdsduur: ± 20 min.
Vanaf 8 jaar