Jubileum editie – 10 jarig bestaan

Ticket to Ride bestaat dit jaar 10 jaar en heeft daarom een jubileum editie uitgebracht van het originele spel, inclusief bestemmingscoupouns uit de uitbreidingen USA 1910 en Mystery Train. Deze editie bevat in elke kleur een tinnen doosje met 48 treintjes. De treinen zijn dubbel zo groot als die uit het originele spel en kregen bovendien een volledig nieuwe look/vorm. Ook het speelbord en de kaarten kregen voor de gelegenheid nieuwe en erg mooie illustraties.

Spelbeschrijving

In Ticket to Ride moeten spelers verbindingen maken tussen Amerikaanse steden, daarmee proberen ze de routes op hun bestemmingscoupon(s) te vervolledigen en zo punten te scoren aan het einde van het spel. Hoe langer/moeilijker de route, hoe meer punten die waard is. Aan het begin van het spel krijgt elke speler enkele bestemmingscoupons die je geheim houdt voor je medespelers.

Als je aan de beurt bent kan je kiezen uit drie mogelijke acties: treinwagonkaarten nemen, een route bezetten of nieuwe bestemmingscoupons nemen. Als je ervoor kiest om nieuwe treinwagonkaarten te nemen kan je twee wagonkaarten nemen uit de 5 openliggende kaarten, van de gedekte stapel of een combinatie van de twee. Locomotieven fungeren als jokers en kunnen voor elke kleur gebruikt worden, als je een locomotief op hand neemt (uit de openliggende kaarten) mag je dan ook maar één kaart op hand nemen. Om een route te claimen heb je voldoende treintjes en kaarten nodig. Elke verbinding tussen twee steden vereist een bepaalde kleur en een aantal treinen, om zo’n verbinding te bezetten moet je dan ook even veel kaarten in de gevraagde kleur kunnen afgeven. Daarna mag je de treintjes van jouw kleur op die verbinding plaatsen en ontvang je een aantal punten afhankelijk van de lengte van deze route. Je zal verschillende routes moeten claimen om de twee steden van je bestemmingscoupons te verbinden. De laatst mogelijke actie is het nemen van nieuwe bestemmingscoupons, hierbij neem je drie kaarten op hand waarvan je er minstens één moet houden, de andere mag je terugleggen onder de stapel.

Wanneer een speler minder dan 3 treinen over heeft kondigt hij/zij het einde van het spel aan, iedereen – inclusief deze speler – krijgt nog een laatste beurt, daarna volgt de puntentelling. Tijdens het spel verzamelen spelers al punten door routes te claimen, op het einde komen daar ook de punten van de bestemmingscoupon(s) bij: voor elk bestemmingscoupon dat je hebt volbracht krijg je de vermelde punten, als de twee steden niet verbonden zijn dan verlies je dat aantal punten. Bovendien zijn er nog 10 bonuspunten te winnen voor de speler die de langste aaneenschakeling van routes heeft gevormd!

Onze mening

Ticket to Ride is één van de eerste spellen dat we leerden kennen zo’n 5 jaar terug, en het is een klassieker dat nog steeds regelmatig op tafel komt! Het hoort in onze top-10 met meest gespeelde spellen en zullen een spel nooit weigeren. Ticket to Ride is hét perfecte familiespel, een spel dat je met iedereen kan spelen. Als er niet-spelers op bezoek zijn komt het gemakkelijk op tafel, en werkelijk iedereen kunnen we overtuigen met dit spel. Het is een spel waarbij je niet alles in de hand hebt, soms kan je geluk hebben bij het trekken van bestemmingscoupons of bij het nemen van wagonkaarten, andere keren zit je enkele beurten te wachten tot je de kleur hebt dat je wou… maar het is niet zo dat het geluk bepaalt wie er wint. In Ticket to Ride ben je je medespelers ook geregeld aan’t saboteren, al dan niet bewust. Elke verbinding kan slechts door één speler bezet worden, je zal je planning dus regelmatig moeten wijzigen als een andere speler plots jouw droomverbinding inneemt. Dat maakt het spel interactief en veel leuker!

Met twee/drie spelers zit je elkaar uiteraard minder dwars, waardoor het spel wat aan interactie verliest. Er zijn ook heel wat varianten/uitbreidingen op Ticket to Ride waarvan enkele specifiek voor twee/drie spelers gemaakt zijn, in die situaties kiezen wij dan ook vaak voor een variant. Met 4/5 spelers is het spel echt op zijn best, maar ook voor dit spelersaantal heb je heel wat uitbreidingen en varianten, het Ticket to Ride-gamma is dan ook erg uitgebreid!

Deze jubileum editie is echt de moeite waard voor elke Ticket to Ride fan! Als het aankomt op lay-out en afwerking zijn we soms nogal streng, maar deze versie is écht heel kwalitatief. De doos, het bord, de treinen, … wij en onze medespelers waren erg overdonderd door de treintjes en de kwaliteit van al het materiaal in deze editie. Ook de doos-indeling is heel handig en netjes, zoals we van Days of Wonder gewoon zijn. Voor het grote bord heb je uiteraard ook een grote tafel nodig, het zal moeilijk worden om het spel te spelen op een keukentafel. De nieuwe treinen in hun tinnen doosjes zijn erg leuk en mooi, maar aangezien ze zo groot zijn kan je ze niet combineren met andere varianten/uitbreidingen op het spel. Deze editie is niet goedkoop, maar we durven hierbij zeggen dat het zijn geld zeker waard is.

Conclusie: Ticket to Ride is een topper tussen de familiespellen, deze luxe editie is een must-have voor alle fans!

Met dank aan Asmodee België!


Ticket to Ride – 10 jaar

Auteur: Alan R. Moon
Uitgeverij: Days of Wonder
Aantal spelers: 2 – 5
Tijdsduur: ± 60 min.
Vanaf 8 jaar