Spelbeschrijving

In Waggle Dance proberen alle spelers de eerste te zijn om 7 honingkamers te maken met hun bijenkolonie. Daarvoor moeten de werksters eerst stuifmeel van de bloemen halen dat ze dan later kunnen omzetten in honing. Ondertussen leggen de bijen uiteraard ook eitjes dat ze uitbroeden, waardoor de kolonie alleen maar groeit! De bijen worden voorgesteld door dobbelstenen in jouw spelerskleur.

Elke ronde bestaat uit een dag- en een nachtfase. Aan het begin van de dag rollen alle spelers hun dobbelstenen gelijktijdig, daarna zetten de spelers hun dobbelstenen/werksters om de beurt in hun bijenkorf of op de beschikbare actiekaarten. Op de meeste actiekaarten is maar één plaats per waarde van de dobbelsteen, enkel op de bloemenkaarten kunnen er meerdere dobbelstenen liggen van dezelfde waarde. Wanneer alle werksters aan het werk gezet zijn begint de nachtfase en worden alle gekozen acties uitgevoerd. Met deze acties kan je o.a. nieuwe honingraat tegels nemen om je bijenkorf uit te breiden, maar je kan ook eieren nemen of eerder genomen eieren uitbroeden met een koppel werkbijen. Voor elke dobbelsteenwaarde is er één gekleurde bloemenkaart. Hier is het de meerderheid die telt, waarbij enkel een 1ste en 2de plaats stuifmeelkorrels ontvangen. Met een andere actie kan je stuifmeelkorrels ruilen voor een andere kleur (2 tegen 1), en de belangrijkste actie is ongetwijfeld die waarmee je honing kan maken. Hiervoor moet er in een kamer van je bijenkorf een koppel werkbijen met dezelfde dobbelsteenwaarde én 4 stuifmeelkorrels van dezelfde kleur aanwezig zijn. Als laatste actie kan je koninginnenkaarten nemen die je voordelen geven bij bepaalde acties.

Op het einde van elke nacht wordt er gecontroleerd hoeveel honing de spelers hebben gemaakt, als één of meerdere spelers minstens 7 honingkamers bezitten eindigt het spel, zo niet begint er een nieuwe ronde met de dag fase. Op het einde van het spel wint diegene met de meeste honingkamers, bij gelijke stand geven de overgebleven stuifmeelkorrels de doorslag.

Onze mening

Waggle Dance is een workerplacement met heel eenvoudige regels en is daarom een ideaal instapspel. Daarnaast heeft het spel ook genoeg diepgang zodat ook de geoefende speler er plezier aan beleeft! Je ziet welke dobbelstenen je tegenstanders hebben en dat helpt bij de beslissing waar jij welke dobbelstenen wilt plaatsen, want op de meeste kaarten is er namelijk maar één plaats per waarde. Op de bloemenkaarten gaat het om de meerderheid en wacht je altijd een beetje af of je tegenspelers op dezelfde kleur spelen als jij, want je wilt natuurlijk liefst een meerderheid halen zonder er veel dobbelstenen aan kwijt te spelen. Op de actiekaarten is er vaak concurrentie, op de bloemenkaarten is er weinig of zelfs geen concurrentie. Met 2 of 3 spelers gebeurd het regelmatig dat je de enigste bent op een bloemenkaart en je dus vrij makkelijk stuifmeelkorrels verzamelt. Tegen het einde van het spel wordt die concurrentie groter aangezien de gewone actiekaarten dan minder nuttig zijn en iedereen zo veel mogelijk stuifmeel wilt verzamelen, dan probeer je uiteraard ook te voorkomen dat je tegenstander(s) met de stuifmeelkorrels gaan lopen die ze nodig hebben. Aangezien elke speler om beurt slechts één dobbelsteen kan inzetten is er vrij weinig downtime, wat het spelen eens zo leuk maakt. De acties in de nachtfase worden in principe gelijktijdig uitgevoerd dus ook hier is er geen tijdverlies.

Thematisch klopt het spel ook helemaal, en dat is één van de redenen waardoor de spelregels zo makkelijk lijken. De lay-out van de kaarten is nog niet definitief en daar wordt nog volop aan gewerkt, we hopen dat ze een even goede indruk gaan nalaten als de doos want dat zal het spelplezier alleen maar bevorderen. Het spel duurt langer naarmate er meer spelers meespelen, maar het voelde op geen enkel moment als langdradig, integendeel. Het spel is leuk met twee, maar dan moet je er wel rekening mee houden dat je weinig concurrentie hebt op de bloemenkaarten. Bij dit spel geldt dus vooral: hoe meer spelers, hoe meer vreugd! 🙂

Conclusie: Waggle Dance is een eenvoudige workerplacement met voldoende diepgang.

Edit 29/11/’14: Deze preview was gebaseerd op het prototype. Ons verdict over het uiteindelijke resultaat vind je hier: Waggle Dance – het verdict.


Waggle Dance

Auteur: Mike Nudd
Uitgeverij: Grublin Games
Aantal spelers: 2 – 4
Tijdsduur: ± 70 min.
Vanaf 10 jaar