Spelbeschrijving

In ZhanGuo ben je de missionaris van de keizer, je hebt de belangrijke maar moeilijke opdracht gekregen om mee te werken aan het proces om één keizerrijk te maken. Je zal moeten meewerken aan de stadsmuren en alle infrastructuren. Je hebt slechts vijf ronden de tijd om het allerbeste uit je kaarten te halen. Verbeter je persoonlijke krachten, richt gebouwen op, vraag versterking of verplaats je soldaten.

Aan het begin van elke ronde krijgen alle spelers 6 kaarten op hand. Elk om beurt zullen de spelers één van deze kaarten uitspelen, na 6 beurten is de ronde dus alweer gedaan. Een kaart kan je inzetten op twee manieren: onder je persoonlijk spelersbord schuiven om bepaalde krachten te krijgen of op het speelbord leggen om één van de zes mogelijke acties uit te voeren. Als je een kaart onder je spelersbord schuift krijg je markers in dezelfde kleur als je kaart (je krijgt aan het begin 2 oranje, 2 beige en 2 bruine kaarten). Als dit de tweede of derde kaart in hetzelfde gebied is krijg je meerdere markers maar ontstaat er ook onrust in dat gebied. Als er té veel onrust aanwezig is kan je in die regio geen paleizen meer bouwen of niet meer profiteren van de voordelen van die kaarten. De kaarten onder je spelersbord geven je bepaalde voordelen bij het uitvoeren van de acties. Telkens je één van die acties uitvoert leg je een kaart op het speelbord, de waarde (en dan vooral: of die stijgt of daalt) zal bepalen of je van de voordelen op je spelersbord zal kunnen genieten of niet. De eerst mogelijke actie is het bouwen van stadsmuren, hiervoor heb je werkers uit verschillende gebieden nodig. Hoe meer werkers, hoe sterker je muur en hoe meer punten je aan het einde kan verdienen. Ook om een paleis te bouwen heb je werkers nodig, je krijgt dan meteen even veel punten als het aantal kaarten onder je spelersbord. Het verbaast je niet dat je met een andere actie werkers kan in dienst nemen. Anderzijds kan je ook soldaten in dienst nemen, voorgesteld door witte, grijze en rode blokjes. Deze blokjes kan je met een andere actie van plaats veranderen, van zodra je drie verschillende blokjes in eenzelfde gebied hebt kan je ze spenderen om een gouverneur te sturen naar het bijhorende gebied op het speelbord.

Tijdens het spel houd je best de opdrachten in de gaten, aan het begin van het spel wordt bepaald aan welke voorwaarden je moet voldoen om extra punten te krijgen. Je ziet er o.a. in welke gebieden je gouverneurs en paleizen moet plaatsen, maar ook waar je stadsmuren moet oprichten. Als je aan die opdracht voldoet leg je je schijfje erbij, als je aan twee of drie opdrachten in dezelfde regio voldoet wordt de som van die punten zelf vermenigvuldigd met twee of drie! Na 5 ronden eindigt het spel, naast de puntentelling van de opdrachten wordt er ook in elk gebied gecontroleerd wie de meerderheid aan gouverneurs heeft. Ook daarmee kan je nog 9 punten per gebied (+ 3 punten per gouverneur) scoren. Tenslotte worden de scorekaarten bij de stadsmuren geteld, hoe sterker je muur, hoe beter die score. Diegene die daarna de meeste punten heeft wint het spel!

Onze mening

ZhanGuo is een expertspel met vele kleine regeltjes, wees ervan bewust dat in de spelbeschrijving hierboven heel wat details ontbreken, maar we kiezen er dan ook voor om een algemene beschrijving te geven. Tijdens het spelen heb je echter helemaal niet het gevoel dat je een moeilijk spel speelt, alle acties staan erg duidelijk geïllustreerd op de kaarten en op het speelbord. Het is daarom ook erg duidelijk om uit te leggen en het speelt vervolgens heel vlot. Het spel winnen is dan weer een andere zaak, er zit zodanig veel in dit spel dat het steeds een hele uitdaging vormt om het optimaal te spelen. Je wilt kaarten gebruiken om vele krachten te krijgen, maar als je veel kaarten onder je spelersbord schuift heb je nog maar weinig kaarten over om acties uit te voeren. Je zal dus moeten zoeken naar de gulden middenweg! Je gaat ook op zoek naar goede combo’s, schuif krachtige kaarten onder je spelersbord en profiteer dan volop van je krachten door de bijhorende acties uit te voeren. Aangezien de waarde van de kaart van belang is als je een kaart speelt zal je goed moeten plannen, al ben je ook wel wat afhankelijk van de andere spelers: misschien speelt je voorganger net een kaart waardoor jij niet meer kan stijgen? Dan zal je gauw een ander plannetje moeten bedenken!

Het spel speelt steeds anders, zowel de opdrachten als de scorekaarten bij de stadsmuren zijn steeds verschillend. Na enkele speelsessies hebben we toch het gevoel dat we het spel steeds op een andere manier speelden, de bovengenoemde variatie en de grote verscheidenheid van de kaarten leiden je steeds in een andere richting. We hebben wel gemerkt dat het erg belangrijk is om te voldoen aan de opdrachten, als je daar weinig scoort is de kans erg klein dat je het spel zal winnen. Naar ons gevoel komt ZhanGuo het best tot zijn recht met vier spelers, al viel het spel ook met 2 en 3 spelers in de smaak. Het streven naar de meerderheid gaat heel anders maar vooral de concurrentie op de stadsmuren is groot: er zijn per stadsmuur slechts drie plaatsen! Met drie is die concurrentie er enkel nog wat betreft de sterkte van de stadsmuren maar met twee spelers kan je niet meer spreken van concurrentie. ZhanGuo is bovendien voorzien van mooie en vooral heel gebruiksvriendelijke illustraties.

Conclusie: ZhanGuo behoort zeker tot de betere spellen dat we de laatste tijd speelden, een toppertje!

ZhanGuo

Met dank aan What's Your Game!

Met dank aan What’s Your Game!

ZhanGuo

Auteurs: Marco Canetta & Stefania Niccolini
Uitgever: What’s Your Game?
Aantal spelers: 2 – 4
Tijdsduur: ± 90 min.
Vanaf 12 jaar