ZumkuhkuckDe Duitse uitgeverij ‘Nürnberger-Spielkarten-Verlag’ stelde op Spiel 2014 drie nieuwe, kleine spellen voor: Kuhlorado, Kuh Vadis en Zum Kuhkuck. Drie fillers voor twee spelers met hetzelfde thema (de koe!). Zum Kuhkuck is de eerste uit die reeks dat we hier bespreken.

Spelbeschrijving

In Zum Kuhkuck zullen beide spelers kaarten verzamelen, hoe meer hoe beter! Maar wees voorzichtig, als je te hebberig bent kan je wel eens geëlektrocuteerd worden en alles weer verliezen. Wie durft risico’s nemen, verzamelt de meeste kaarten en scoort de meeste punten?

Aan het begin worden alle kaarten gedekt en door elkaar op tafel gelegd. Vervolgens nemen de spelers elk om beurt een kaart op hand, maar voorzichtig! Als je een stroomkaart neemt dan verlies je alle eerder genomen kaarten en kan je opnieuw beginnen verzamelen. Van zodra je vijf handkaarten hebt kan je kiezen: ofwel neem je het risico en neem je nog een kaart op hand ofwel ga je punten scoren in één van de vijf kleuren. Hoe meer kaarten je op hand hebt, hoe meer punten. Zo krijg je slechts 4 punten als je 5 handkaarten hebt, maar krijg je bij 20 kaarten maar liefst 55 punten! Daarnaast kies je één van de vijf kleuren, per kaart in die kleur tel je 2 punten. De som van dit alles noteer je op het scoreblaadje bij de gekozen kleur. Daarna leg je je handkaarten op de aflegstapel en kan je opnieuw beginnen verzamelen. Van zodra er slechts twee kaarten op tafel liggen komen de kaarten van de aflegstapel terug in het spel.

Het spel eindigt meteen van zodra één speler in elk van de vijf kleuren punten heeft gescoord. Daarna volgt de puntentelling. Voor elke kleur waar beide spelers punten in gescoord hebben krijgt diegene met de meeste punten tien bonuspunten. De speler die in het totaal de meeste punten heeft gescoord wint Zum Kuhkuck.

Onze mening

We wisten aanvankelijk niet wat we van deze reeks moesten verwachten. Aangezien we zo vaak met ons twee spelen en ook wel eens graag een filler spelen waren we wel benieuwd. Zum Kuhkuck heeft heel eenvoudige spelregels: een kaart nemen of punten scoren. Simpel, maar toch heel spannend. Er zitten 5 stroomkaarten in en je kan dus perfect onthouden hoeveel er uit het spel zijn en hoe groot de kans is dat je riskeert al je kaarten kwijt te spelen. Als je daar voortdurend op gaat letten is er niet veel aan. Dit snelle kaartspel is puur geluk, het bekende press-your-luck principe. Maar dat wilt niet zeggen dat niet leuk kan zijn! Zum Kuhkuck speelt snel, vlot en is gewoon spannend en leuk! Wie durft het grootste risico nemen? Bekoop je dat risico of ben je de grootste geluksvogel aan tafel? Of speel je liever op safe en probeer je snel te scoren in elk van de vijf kleuren? Het spel bevat een handige overzichtskaart met een puntentabel waardoor je gemakkelijk kan zien hoeveel punten je krijgt voor elk aantal kaarten. Verwonderlijk is dat de puntenkaart meertalig is, met aan de ene kant Duits en aan de andere kant Engels. De spelregels zijn daarentegen alleen in het Duits. Zum Kuhkuck zal niet meteen één van onze favoriete fillers worden, maar het mag er best zijn. Onze interesse naar de andere twee spellen uit de reeks is alvast gewekt!

Conclusie: Zum Kuhkuck is een spannend geluksspel voor twee spelers!

Met dank aan Nürnberger Spielkarten Verlag

Met dank aan NSV!

Zum KuhkuckZum Kuhkuck

Auteur: Reinhard Staupe
Uitgeverij: Nürnberger Spielkarten Verlag
Aantal spelers: 2
Tijdsduur: ± 5 min.
Vanaf 8 jaar