Gouden Molen voor het beste expertspel!

In dit vierde deel van onze aftelreeks wordt het tijd dat we nog eens enkele spellen in de kijker zetten. Deze keer is het de beurt aan de expertspellen! Er verschenen er dit jaar maar liefst 19 op onze blog, al zijn er ook enkelen die we reeds speelden maar nog niet online verschenen zijn, die hebben we uiteraard wel laten meetellen in deze reeks. Uiteindelijk hebben we samen besloten dat onze tweede gouden molen naar Alchemists gaat!

alchemistsmolen

De voornaamste reden om Alchemists boven de andere spellen te kiezen is omdat het totaalplaatje klopt. Het is niet alleen een héél goed maar ook een heel vernieuwend spel, het deductie-element is niet eenvoudig maar het thematische zorgt er dan weer voor dat alles zo vlot speelt. De mooie lay-out en het prachtige materiaal is bovendien de kers op de taart. De combinatie van deductie met workerplacement komt hier heel goed tot zijn recht en de herspeelbaarheid is voor ons heel groot. Het feit dat je het niveau voor elke speler afzonderlijk kan aanpassen zorgt er dan weer voor dat je niet veel voorsprong hebt als je al wat ervaring hebt met het spel. Een topper!


Murano

Een ander spel dat hoog op dit lijstje (maar nog niet op onze blog) staat is Murano. Voor de recensie moet je nog eventjes geduld hebben, maar we speelden Murano tot nu toe zo’n drie keer en het kon ons elke keer opnieuw overtuigen. Murano behoorde (samen met Alchemists overigens) bij de drie Essen-titels waar we het meest naar uit keken en is voor ons zeker één van de betere spellen die we vanuit Essen mee naar huis brachten. Het kiezen van de acties werkt op een andere manier dan we gewoon zijn, de spelregels zijn vrij eenvoudig en het bevat veel tactische elementen. Bovendien lijkt het (tot hier toe) met alle spelersaantallen even goed te werken. Weer een toppertje van Markus en Inka Brand dus!

Helios

Ook Helios willen we in deze lijst graag nog eens extra benadrukken, deze dreigt een beetje naar de achtergrond te schuiven met al dat nieuwe Essen-geweld. Ook Helios is in onze ogen een heel goed spel. Een spel waarvan de spelregels ook weer eenvoudig te begrijpen zijn, waarin je héél veel wilt doen en alweer acties te kort komt. Het ziet er ook gewoon mooi uit en is bovendien te spelen op een uurtje!

Andere spellen die we zeker onthouden hebben uit 2014 zijn Five Tribes, Euphoria, Aquasphere en Amerigo. Voor elk van deze vier spellen geldt dat ze ons zeker hebben overtuigd, maar om één of andere reden (bij elk spel anders) bleven ze toch niet zo nazinderen als de drie voorgaande spellen. Maar dat neemt niet weg dat we hopen elk van deze spellen nog vaak te spelen in de toekomst!

Over twee dagen kan je het vijfde deel uit deze reeks lezen, waarin we zullen vertellen over onze ervaringen op de spellenbeurzen van 2014!