terugspoelenSpellenbeurzen

In 2014 hebben we maar liefst zes beurzen bezocht, voor ons alvast een persoonlijk record! De ene was al wat groter dan de andere, soms gingen we gewoon voor het plezier, soms beleefden we het hele gebeuren van bij de stand van Bordspelmania. Hier nog een kort overzicht van al die leuke ervaringen!

Kempen speeltVoor de eerste beurs van het jaar moesten we niet ver gaan, er werd namelijk voor het eerst een beurs georganiseerd in de Kempen! ‘t Gezelschap, een spellenclub uit Merksplas organiseerde de eerste editie van De Kempen Speelt! in hun thuisbasis. Voor een eerste editie trok deze mini-beurs toch best wat volk, op bepaalde uren zat de zaal behoorlijk vol en was het zoeken naar een vrije plaats. De spellenuitleg werd verzorgd door de leden van de club, het (leuke?) dialect moet je er dan maar bij nemen. Je moest het doen met de spellen die klaar lagen op tafel, op een druk moment was de keuze van beschikbare spellen dus wel beperkt, het nadeel van het succes natuurlijk. Bovendien was er ook een lokale spellenwinkel aanwezig zodat je de gespeelde spellen meteen kon aankopen, met wat geluk vond je het zelf aan een mooi prijsje op de tweedehandsmarkt! Over het algemeen hebben we deze beurs onthouden als een zeer gezellige beurs waar iedereen zich aan het amuseren was. Op 1 maart 2015 kan je de tweede editie van deze beurs verwachten, wij zijn alvast benieuwd!

Amper drie weken later waren we in Eindhoven te vinden voor ons derde bezoekje aan Zuiderspel. Van alle beurzen in België en Nederland gaat onze persoonlijke voorkeur toch naar deze gezellige beurs! Op Zuiderspel vind je verschillende winkeltjes, je kan dus op zoek naar je favoriete spellen en de prijzen op de verschillende plaatsen vergelijken. Elke stand heeft zo zijn eigen, interessante promoties, bovendien was er een mooi aanbod om te spelen. Wij waren toen te vinden achter de stand van Bordspelmania waar we een kleine quiz organiseerden, ook dat was een leuke ervaring! Ook in 2015 kan je weer een nieuwe editie van Zuiderspel verwachten, schrijf 22 maart alvast in je agenda.

Op 21 en 22 juni ging ook de eerste editie van Zomerspel van start in Gent, nog een primeur in spellenland! Zomerspel is zonder twijfel de meest unieke beurs van het jaar, het valt totaal niet te vergelijken met alle anderen. De locatie kunnen we op zijn minst ‘speciaal’ noemen, die had zo zijn voor- en nadelen. Het leuke was dat het speelgedeelte verdeeld werd over verschillende zaaltjes, zo waren er zalen voorzien voor familiespellen, expertspellen en nog veel meer. Daarnaast was er ook aandacht voor prototypes en was het een ideale gelegenheid voor (al dan niet beginnende) auteurs om hun spellen te testen met een groter publiek. Als je een bepaald spel wou spelen had je de mogelijkheid dat op voorhand te reserveren via hun website, maar ook dat had uiteraard zijn voor- en nadelen. Als je de winkel wou bezoeken moest je wel je hoogtevrees de baas kunnen. Alsof dat allemaal nog niet uniek genoeg was werd er ook een showcase georganiseerd waarin de organisatoren twee dagen op rij belangrijke mensen uit de spellenwereld interviewden. Als er één reden is om eventjes géén spel te spelen dan is het wel om die interessante conversaties te beluisteren. Helaas zijn de opnames nog steeds niet op Youtube te vinden. Zomerspel werkt hard aan een tweede editie, ook nu belooft het weer een heel uniek gebeuren te worden! Het zal geen kopie worden van hun eerste editie, maar na dat eerste succesjaar zijn we heel benieuwd wat ze dit jaar uit hun mouw gaan toveren, op naar het zomerse weekend van 20 en 21 juni 2015!

Daarna moesten we geduld uitoefenen tot oktober, voor hét hoogtepunt van het jaar: het Duitse SPIEL! Het kan moeilijk anders, maar dit overtreft uiteraard alle andere beurzen. Er is een massa aan nieuwigheden te ontdekken, al moet je bij de meest populaire spellen wel wat geluk hebben als je een vrije tafel wil vinden. De vele winkeltjes zorgen voor de leuke koopjesjacht, vooral de oudere spellen zal je hier vaak aan een mooi prijsje vinden. Als je de allernieuwste spellen meteen wilt kopen betaal je in Essen uiteraard niet de goedkoopste prijs, maar dan moet je voor jezelf kiezen of je het geduld kunt opbrengen om langer te wachten of niet. Het leuke gevoel in SPIEL valt moeilijk te verwoorden, het is gewoon speciaal. De unieke sfeer, de nieuwsgierigheid naar al die nieuwe spellen en de interessante koopjes, … Het is ongetwijfeld ook de beurs die het langst blijft nazinderen op onze blog. We plaatsten al ontzettend veel recensies sindsdien, maar de stapel met spellen die we nog moeten testen én beschrijven lijkt nog steeds zo groot. Wat kijken we alweer uit naar de volgende editie (8-11 oktober), wees maar zeker dat dat weekend als eerste wordt gekleurd in onze nieuwe agenda’s!

Enkele weken later zaten we alweer in Eindhoven, en deze keer voor een nieuwe editie van Spellenspektakel. Op zaterdag waren we te vinden achter de stand van Bordspelmania, waar we samen met de collega-moderatoren de bezoekers konden amuseren met een leuke uitgeversrally. De dominantie van één winkel vonden we jammer, al viel er op de prijzen niets aan te merken op het eerste zicht. Van alle beurzen had Spellenspektakel wellicht het meeste aandacht voor de allerjongste generatie, een groot pluspunt wat ons betreft, hoe vroeger ze kennismaken met deze hobby, hoe beter! De bezoekers van Spellenspektakel kregen een leuke goodiebag en gingen al zeker met één gratis spel naar huis, daarnaast werden ze verwend met een mooi aanbod van te testen spellen in heel verzorgde standen. Benieuwd of het record aantal bezoekers op 7 en 8 november 2015 weer verbroken wordt.

sp14-header-04 copyDe beurzen volgen mekaar snel op die tijd van het jaar, amper twee weken later werd de populaire beurs Spel voor het eerst georganiseerd op een grotere locatie dan voorheen. Ze verhuisden van het kleine dorpje Broechem naar ‘t stad, voor twee dagen spellenplezier kon je terecht in de Waagnatie in Antwerpen. De nieuwe locatie was duidelijk ruimer dan voordien, maar helaas stonden de tafels wel érg dicht op elkaar. De uitgevers hadden hier geen mooi, aangeklede stand maar moesten het doen met enkele tafels en wat banners. Op Spel heb je wel een érg groot aanbod aan testspellen, naast de spellen die gedemonstreerd werden door de uitgevers kon je ook een spel uitlenen en meteen proberen. Adriaensen domineerde de beurs met een ontzettend groot aanbod, dat maakt Spel toch wel héél bijzonder. Uiteraard waren er Essen-titels waar ze nog geen (grote) voorraad van hadden, maar je vindt er zo veel spellen die je nergens anders vindt. Alleen al daarvoor is het de moeite om naar Antwerpen af te zakken. Over een 2015-editie van Spel is voorlopig nog niets geweten.

 In de volgende aflevering wordt het tijd om een derde gouden molen uit te reiken, kom binnen twee dagen zeker eens kijken welke categorie nu aan de beurt is!