Gouden molen voor het beste familiespel!

We gaven het aan het eind van de vorige aflevering al toe: dit was de moeilijkste beslissing van allemaal. Er passeerden tot nu toe maar liefst 45 spellen op onze blog die we als familiespel bestempelden, en er zijn er nog een handvol anderen waarvan de recensie nog niet online staat maar die we wel al mee hebben opgenomen in deze verkiezing. Na een grove selectie kwamen we bij vijf titels uit. We zijn in deze situatie elk apart gaan zitten en hebben elk van deze vijf titels punten gegeven. Het spel dat uiteindelijk het meeste punten kreeg zou onze gouden molen krijgen. Uiteindelijk bleek dat we allebei hetzelfde spel bovenaan hadden gezet, waardoor we jullie kunnen meedelen dat Splendor de verdiende winnaar is van deze gouden molen!

splendormolen

Splendor behoorde tot de eerste spellen die we hier recenseerden, maar we zijn het duidelijk nog niet vergeten! De spelregels zijn heel eenvoudig waardoor het voor iedereen toegankelijk is, een belangrijke factor voor een goed familiespel. Daarnaast biedt het toch de nodige diepgang, het tactische element zorgt er dan weer voor dat ook de geoefende veelspeler Splendor met veel plezier op tafel legt. We speelden het inmiddels zo’n 12 keer, het is een spel waar we nooit nee zullen tegen zeggen! Splendor is bovendien voorzien van erg mooie illustraties en het materiaal is van een zeer goede kwaliteit, wat voor ons zeer belangrijk is.


SultaniyaOok Sultaniya werd door ons beide erg hoog gewaardeerd bij deze telling. Sultaniya is ook een spel waar de spelregels erg eenvoudig bij zijn. Het puzzel-element is niet zo eenvoudig als het op het eerste zicht lijkt, maar het is gewoon erg leuk om te spelen. Ook hier heb je de nodige interactie en worden we alweer verwend met zeer mooi materiaal. Als je het spel nog maar ziet krijg je al meteen zin om het te spelen!

La IslaHet andere spel dat zeker in deze top drie hoort is La Isla, één van de nieuwste spellen van Stefan Feld. De keuzes die je in La Isla moet maken zorgen er voor dat het spel zo verslavend is. Alle kaarten zijn goed, maar welke kaart gebruik je voor welke actie? Je gaat op zoek naar de beste combo’s en probeert op die manier de meeste punten te scoren. Het is een familiespel dat zeer snel en vlot speelt en mag hier ook nog vaak op tafel komen! Het materiaal is hier voor ons een klein minpuntje en misschien wel de reden waarom La Isla in deze reeks pas op nummer drie verschijnt.

AbyssOok Abyss behoort zeker tot de beste spellen die wij dit jaar leerden kennen. De grootste vraag was echter waar we het moesten indelen. Het is een vrij eenvoudig spel waardoor het bij ons niet als expertspel beschouwd werd, maar we zien het bij de doorsnee families ook niet meteen op tafel komen. Enerzijds heb je de lay-out, die wij heel mooi vinden (om maar te zwijgen van het mooie materiaal!) maar blijkbaar sommige (niet-)spelers afschrikt, anderzijds heb je de tekst op de kaarten. Voor ons (en veel van onze lezers) geen probleem, maar het blijft een drempel voor vele spelers. Desondanks is Abyss voor ons echt een top spel dat we met heel veel plezier nog vaak op tafel leggen!

IstanbulTenslotte mag Istanbul onze top vijf vervolledigen. Het wordt wel vaak als expertspel beschouwd (het won dan ook de titel ‘Kennerspiel des Jahres 2014’), maar uiteindelijk ligt die grens bij iedereen ergens anders. Istanbul blijft voor ons een goed spel met een aparte mechaniek. Het komt pas volledig tot zijn recht als je de verschillende (en willekeurige) opstellingen probeert!

Kom over twee dagen zeker terug langs voor het vervolg op deze reeks, hou je klaar voor een reeks statistiekjes!