Kerstmis, pakjestijd? Een grote verrassing? Elk jaar worden er weer vele cadeaus uitgedeeld, vele verrassingen maar soms ook cadeaus die een beetje tegenvallen. Dat wordt meteen het thema van dit elfde deel uit onze aftelreeks! We hebben het over de grootste verrassingen, spellen waar we niet veel van verwacht hadden en toch positief over waren. Helaas was ook het omgekeerde het geval dit jaar, ook die tegenvallers zullen we vandaag nog een laatste keer vermelden.

Steam DonkeyVerrassing n°1: Steam Donkey

Een klein kaartspelletje in een doosje dat niet meteen aanspreekt. Een mechanische ezel dat de meesten onder jullie nooit eerder gezien hebben. We ontdekten het kleine kaartspelletje op Boardgamegeek tussen alle andere titels die op Spiel 2014 geïntroduceerd zou worden. De uitgever (Ragnar Brothers) vertelde ons vervolgens dat het spel in een kleine oplage werd verkocht: amper 500 exemplaren. Je zag het spelletje amper liggen! Net zoals we alle andere Essen-titels testen kwam een tijdje geleden ook Steam Donkey op tafel, waar we allebei geen al te hoge verwachtingen hadden. Het feit dat je dit hier nu leest doet je wellicht al vermoeden dat Steam Donkey heel goed meeviel! Een kaartspel met eenvoudige spelregels maar meer diepgang dan verwacht. Ons eerste spel overtuigde ons, de speelsessies die daarop volgden speelden we de gevorderde variant en overtuigde het spel ons nog meer. Hou onze blog zeker in het oog voor meer informatie over Steam Donkey, de recensie zal binnenkort verschijnen!

balanceTegenvaller n°1: Balance

Het spel dat ons al een tijdje fascineerde, het ziet er wel speciaal uit?! We zagen het in het verleden vaak op verschillende beurzen en namen in 2014 voor het eerst de tijd om het ook effectief te spelen. Eens we de spelregels doorworsteld hadden was het enthousiasme al wat minder, na de eerste speelsessie was het helemaal verdwenen. Het werd moeilijk om medespelers te vinden om dit te testen, een recensie erover schrijven leek nog moeilijker. Laten we erover stoppen, je snapt wel dat Balance ons niet kon overtuigen.

Alarm!Verrassing n°2: Alarm

Voor één keer leek het alsof een spel ons tegenkwam in plaats van omgekeerd. Misschien hebben we het spel eerder al wel gezien, maar het uiterlijke en het thema sprak ons niet meteen aan. Voor we het weten zaten we daar in Essen Alarm te spelen, met één van de ontwerpers. Nadat het ook met andere spelersaantallen getest werd verscheen het op onze blog en klonk de conclusie positief: een leuke, snelle en verslavende filler. Iedereen kan het spelen, iedereen vindt het leuk. Zonder twijfel één van de verrassingen die 2014 ons bracht.

Find die LiebeTegenvaller n°2: Find …

Het spel dat meteen in tweevoud gelanceerd werd. Je had een roze versie genaamd ‘Find die Liebe’ en een zwarte versie met de naam ‘Find den Mörder’. Nu, laat ons eerlijk zijn, de verwachtingen van dit onaantrekkelijke spel waren al niet al te hoog. Toch kon het spel nog niet voldoen aan die verwachtingen. We concludeerden dat het een geluksspelletje was, je draait tegeltjes en als je de gelukkige bent en na jouw tegel hét woord (afhankelijk van welke versie je hebt) kan vormen, win je het spel. Je kan niet geloven hoe blij je dan bent.

Red7Verrassing n°3: RED7

We kunnen er nog wel enkele opnoemen maar we gaan het toch bij drie houden. Dan verdient Red7 het om al eens vermeld te worden op onze blog, want ook voor de recensie van deze verrassing moet je nog even geduld uitoefenen. Red 7 was in Essen enkel te koop via de BGG Store, maar als gewone bezoeker was je eraan voor de moeite: alle exemplaren gingen op woensdag al de deur uit. Het is een heel korte filler waarin de spelregels continu veranderen. Ja, je hoort het goed: de spelregel is telkens anders! Aan het begin is het simpel: de hoogste kaart wint. Je raadt het nooit, maar de rode 7 is de hoogste kaart in het spel. Wie verandert die spelregel om ervoor te zorgen dat die toch kan winnen? Nog zo’n kaartspelletje dat ons dus verrast heeft.

medievalacTegenvaller n°3: Medieval Academy

Een laatste tegenvaller maakt deze reeks compleet, het is ironisch gezien misschien wel de verrassing in de reeks tegenvallers. Medieval Academy ziet er van alle spellen uit deze reeks misschien wel het beste uit, bovendien lees je er best positieve reacties over. De minder positieve recensie die wij erover schreven lijkt wel de enige te zijn, en toch waren onze medespelers het met ons eens. De vele varianten die samen eigenlijk de variant voor gevorderden vormen is dan wel iets beter dan het originele basisspel, maar toch kon het spel ons totaal niet overtuigen. En het is helaas dat laatste wat we onthouden aan Medieval Academy.

Het wordt stilaan tijd om te concluderen of onze doelstelling voor 2014 een succes was of niet: onze 14×14-challenge. Kom dus binnen twee dagen terug om daar meer over te lezen!