terugspoelenOnze uitdaging voor 2014: de 14×14-challenge

Net zoals vorig jaar hebben we voor 2014 een eigen uitdaging opgesteld, onze 14×14-challenge. Het doel was om dit jaar minstens 196 verschillende spellen te spelen, 14 spellen in 14 verschillende categorieën. Dit waren de categorieën die ons de afgelopen 12 maanden hebben bezig gehouden:

1: Speel 14 spellen die ooit genomineerd werden voor ‘Spiel des Jahres’
2: Speel 14 spellen met ons 5-jarig neefje
3: Speel 14 tweepersoonsspellen
4: Speel 14 spellen die nog niet in onze collectie zaten op 1 januari 2014
5: Speel spellen op 14 verschillende locaties
6: Speel 14 spellen die starten met een verschillende letter
7: Speel spellen met 14 verschillende personen
8: Speel 14 uitbreidingen
9: Speel 14 kaartspellen
10: Speel 14 dobbelspellen
11: Speel 14 spellen die nieuw zijn in 2014
12: Speel 14 spellen die passen in het thema ‘voedsel’
13: Speel 14 spellen die minstens 60 min. duren
14: Win 14 coöperatieve spellen

Onze 13×13-challenge uit 2013 bleek te gemakkelijk aangezien die in april 2013 al vervolledigd was. Dit jaar was dat helemaal niet het geval! Het aantal (196) verschillende spellen was ditmaal niet het probleem, wat je wellicht al kon vermoeden als je vorige week over onze statistieken hebt gelezen. Na enkele maanden was het probleem vooral dat de spellen die we speelden niet tot de overgebleven categorieën behoorden.

Het jaar begon goed, op Nieuwjaarsdag konden we al meteen drie spellen toevoegen. Pas op 15 maart was de eerste categorie compleet, we hebben er maar liefst 365 minuten over gedaan om 14 kaartspelletjes te spelen. Het was vrij opvallend dat deze categorie ook in onze 13×13-challenge voorkwam en we toch maar één spel daarvan hergebruikt hebben. Een fenomeen dat we later ook nog in andere categorieën zouden ontdekken.

Aanvankelijk waren er twee categorieën waarvan we dachten dat het nipt zou worden: spellen die niet in onze collectie zaten en spellen die pas in 2014 zouden verschijnen. Het waren uiteindelijk wel die categorieën die het best vorderden, want één van die twee was de tweede categorie die we vervolledigden, op 30 april. De categorie met 2014-releases volgde op 12 juni.

Andere categorieën gingen traag maar zeker vooruit en leverden geen problemen op. Het enige wat we daarvoor nodig hadden was tijd… en uiteraard ook de medespelers. De categorieën met tweepersoonsspellen, spellen met het thema voedsel, verschillende locaties, verschillende medespelers, dobbelspellen en de lange spellen werden zo ook langzaamaan vervolledigd. Voor categorie 2 moesten we 14 verschillende spellen spelen met ons 5-jarig neefje, al is die ondertussen wel 6 jaar geworden. Het is de categorie waar we de meest leuke herinneringen aan hebben. Zo organiseerden we in de Paasvakantie een heuse spellendag en speelden we zoveel spellen dat de stapel gespeelde spellen aan het eind van de dag bijna hoger was dan hemzelf!

De probleemgevallen kwamen uit onverwachte hoek: spellen die ooit genomineerd werden voor ‘Spiel des Jahres’, uitbreidingen én het winnen van coöperatieve spellen. Het Spiel des Jahres-gegeven was grotendeels onze eigen fout, we plaatsten enkele genomineerden in een andere categorie waardoor we op zoek moesten naar oudere prijswinnaars. Coöperatieve spellen waren in principe geen probleem, het probleem was de titel: “WIN 14 coöperatieve spellen”. Zo speelden we Hanabi een vijftal keer maar slaagden we er geen enkele keer in om 25 punten te behalen. Met behulp van een aantal coöperatieve kinderspellen (én ons neefje) konden we die categorie op 13 december eindelijk tot een goed eind brengen. Tenslotte hadden we nog de categorie met uitbreidingen, een categorie die ons in 2013 geen enkel probleem opleverde. Blijkbaar hadden we dit jaar niet zoveel zin om uitbreidingen te spelen aangezien we pas op tweede Kerstdag het laatste spel speelden om deze categorie – en daarmee ook de volledige challenge – te beëindigen.

De challenge blijft een leuk gegeven dat we ook in 2015 weer willen toepassen, het verplicht ons soms om wat oudere spellen terug uit de kast te halen. Elk jaar opnieuw herontdekken we spellen dankzij die uitdaging! We zijn momenteel nog volop aan het bedenken welke 15 categorieën we voor volgend jaar gaan kiezen. Heb jij een leuk idee? Laat het ons dan zeker weten in een reactie hieronder!

Binnen twee dagen kan je hier de voorlaatste aflevering van deze reeks lezen, kom zeker ontdekken welk spel onze allerlaatste gouden molen verdient!