terugspoelen2014 is bijna geschiedenis, net als deze aftelreeks. In 14 afleveringen blikten we terug op de afgelopen twaalf maanden. Patchwork, Alchemists, Geister Geister Schatzsuchmeister, Splendor, Ticket to Ride – 10 jaar en Kruiswoord werden bekroond met onze Gouden Molen. Wij zijn alvast benieuwd of de toppers van 2015 hieraan zullen kunnen tippen! We deelden ook heel wat ervaringen en statistieken en hebben de grootste verrassingen en tegenvallers nog eens op een rijtje gezet. Om dit te kunnen schrijven is er veel aan vooraf gegaan, niet alleen het schrijven en enkele keren nalezen van de artikels, maar vooral: het spelen van al die spellen! Dat hebben we uiteraard met héél veel plezier gedaan, maar niet alleen. Als vaste lezer weet je wellicht dat we bijna alle spellen met alle spelersaantallen testen, daar hebben we uiteraard vrienden voor nodig. Tijd om enkele van onze medespelers eens te vermelden.

Als er één iemand is die 90% van al onze spellen mee test is het wel de mama van Ralda. Je hebt ze vast al zien voorbijkomen op onze website of Facebookpagina, op onze uitstap naar Essen was ze natuurlijk van de partij en op onze Facebookpagina is ze bij de eersten om alles te lezen en te liken. De spellenmicrobe moet toch ergens in de familie zitten: ze groeide op in een gezin waar elke week gekaart werd. Ze mocht al vroeg meespelen met ‘de groten’ en zorgde er deels voor dat gezelschapsspelen een deel van ons leven werd. Toen wij écht in het spellenwereldje terechtkwamen sprong ze meteen mee op de kar, wat is het toch leuk om al die spellen met haar te testen!

 10393949_10154979743050122_9126540290711877042_n DSC_0159 289

Eigenlijk kunnen we wel zeggen dat we ons beide families kunnen overtuigen om mee te spelen. Onze papa’s bijvoorbeeld, geen van beide kunnen we een bordspeler noemen, maar toch slagen we er elk jaar in om met hen enkele spellen op tafel te leggen. Carolien en Ben (de zus en schoonbroer van Ralda) staan dan weer open om alle leuke partyspellen en fillers met ons te testen, terwijl Bart en Falke (broer en schoonzus van Els) af en toe mee aanschuiven als we een spelletje spelen met hun zoontje(s). Vroeger was het enkel de oudste, Sebbe. Van zodra hij ons ziet toekomen vraagt hij of we spelletjes mee hebben. Met Kerst zei hij al: “Mij maakt het niet uit welk spelletje jullie meebrengen, ik weet dat jullie toch altijd weer iets leuks hebben.” Maar het gebeurt wel eens dat hij aan telefoon alvast laat weten welke hij terug wilt spelen. Ontcijferen wat hij dan juist wilt is soms iets moeilijker want het klinkt dan als ‘dat spelletje met die professor’ (Crazy Creatures of Dr. Doom) of ‘dat met die helikopter’ (Het Verboden Eiland). Als hij het ‘spel met de huisjes’ vraagt weten we alvast dat we de Kinderen van Catan moeten meebrengen, en als hij wilt puzzelen mogen we ook Ubongo Junior niet vergeten. Deze maand speelde ons kleinste neefje (nog geen 2 jaar!) ook voor het eerst enkele spellen mee, en wat was hij enthousiast toen we op Kerstdag vroegen om een spelletje te spelen. Benieuwd of hij in 2015 vaker zal kunnen meespelen met de kinderspellen!

_MG_2408-as-Smart-Object-1 _MG_0739-as-Smart-Object-1 DSC_0031

Heel wat eenvoudige spellen spelen we ook wel eens met personen met een licht mentale handicap, bij Els op’t werk. Als het van hen afhangt dan mogen we elk weekend komen spelletjes spelen, maar zo vaak lukt het ons helaas niet. Toch gaan we steeds met veel plezier met hen spelen want het is echt super leuk om te merken hoe ze volledig in de spellen op gaan en er van genieten!

Voor elk spellengenre weten we wel met wie we het moeten gaan testen, zo staan onze beste vriendinnen An en Tina ook altijd paraat om een goed spel mee te spelen. Dankzij het spellenvirus hebben we ook al enkele mensen ontmoet waar we erg vaak en graag spellen mee spelen. Denk maar aan Arne, dé man achter SpinLi (de club én de blog) die zijn spellenzolder heel regelmatig openstelt om er de laatste nieuwe spellen te spelen. Daar hebben we al veel leuke spelers ontmoet, waaronder Nico. Het lijkt wel alsof hij het hele land af reist voor een goed spel, buiten de spellenzolder in Lille komt hij ook wel eens in Meerhout spelen en op het einde van de maand ontmoeten we elkaar vaak op een clubavond van Prettig gescoord, in Aalst. Aan Bordspelmania hebben we inmiddels ook een (bijna) wekelijkse spellenavond met Cindy (en Waut) te danken!

164 Spinli6

Vroeger was een gezelschapsspel voor ons enkel iets leuk om de familie samen te brengen: weg van die tv en digitale spellen, samen rond de tafel voor échte quality time. Nu zijn gezelschapsspellen nog veel meer dan dat, ze brengen de familie niet alleen samen maar hebben ons ook al enkele nieuwe vrienden opgeleverd. En dan zijn er vast nog die we hier niet vermelden, anders zijn we in 2015 nog aan dit bericht aan het schrijven. We kijken er alvast naar uit om in 2015 weer vele leuke spelmomenten met jullie allemaal te delen!

Dat was het dan, onze aftelreeks ‘Spellenmolen SPoELt terug 2014’ is achter de rug. Voor de volgende editie zal je moeten wachten tot december 2015, maar in tussentijd zijn we niet van plan om stil te zitten hoor. Ook in 2015 gaan we proberen om elke twee dagen (en soms vaker) een nieuwe recensie te publiceren! Daarnaast kan je volgende maand alweer een nieuwe aflevering van onze reeks ‘Tafelporselein’ verwachten en kan je tussen het feestvieren morgen al komen lezen hoe onze uitdaging voor 2015 eruit ziet. Wellicht zullen er ook nieuwe reeksen ontstaan, zo kunnen we alvast verklappen dat er nog wedstrijden zullen komen waarmee je spellen kan winnen!

Wij wensen jullie allemaal een heel gelukkig en speels 2015 toe!

Els & Esmeralda

Kerst2014