De Letse uitgever LOGIS bracht dit najaar weer een paar mooie spelletjes op de markt. Voorlopig is Clever Fit niet (of zeer moeilijk) verkrijgbaar in België, maar wij namen het spel alvast even onder de loep. Clever Fit trok meteen Kobe zijn aandacht: een spelletje over atletiek, dat hadden we nog niet! Zoals de titel al laat vermoeden leert dit spelletje dat gezond eten belangrijk is en een grote invloed heeft op je sportprestaties. Qua spel-principes is dit spel een mooie introductie om te draften.

Draften is een Engelse benaming voor een spelprincipe waarbij je steeds één kaart kiest en de overschot doorgeeft aan de volgende speler, jij krijgt vervolgens de stapel van je andere buur. Op deze manier gaan de kaarten met voedingsmiddelen rond tot iedereen een stapeltje met 9 gekozen voedingswaren heeft. Het is van belang om telkens de goede keuzes te maken, want de kaarten die je uiteindelijk in je handen hebt mag je in de volgende ronde gaan “opeten”. Tijdens deze fase ga je stapjes vooruit binnen de verschillende categorieën van voedingswaren. Water is het belangrijkste en levert de meeste punten op, waar vezels en fruit het ook nog heel goed doen. Suikerwaren leveren dan weer minpunten op, dus die wil je zo weinig mogelijk opeten.

Tijdens het hele proces houdt de puntentelling rekening met je stand tegenover je medespelers. Het is niet zozeer de hoeveelheid water dat je drinkt dat veel punten oplevert, zolang je maar méér water hebt gedronken dan je tegenspelers. Zo probeer je alle categorieën wat in te schatten, met vallen en opstaan! De punten ga je vervolgens vooruit op de atletiekpiste die rond het bord loopt. Na drie rondes wint de speler met de meeste punten.

Clever Fit is zeker een goed spel. Een leuke manier om kinderen te leren draften én bij te leren over de voedingsdriehoek. Het speelt aangenaam, maar een minimale interesse in het thema lijkt wel een noodzaak om de aandachtspanne lang genoeg bij het spel te kunnen houden. Voor een kinderspel heeft Clever Fit best een lange tijdsduur.

Clever Fit, LOGIS, 2-4 spelers, 35 min., vanaf 7 jaar