Cactus Town is voor ons dé grote verrassing van Spiel 2022 geworden. We ontdekten het spelletje dankzij de opvallend leuke cover, de 7+ aanduiding deed ons meteen vermoeden dat het qua niveau wel zou passen om met ons ganse gezin te spelen. Het spelmateriaal is best eenvoudig: een hoop kaarten en wat kartonnen stand-ups. Voor alle duidelijkheid: dan heb ik het over de basis-versie. Wij hadden het geluk om de Deluxe-versie te testen en kregen er dus ook minifigures, een speelbord en andere extra’s bij.

Matteo (4j.) speelt Cactus Town

De spelregels waren een uitdaging, voor mij waren ze niet heel duidelijk geschreven. Hoewel het spel nochtans wel logisch in elkaar zit hebben we toch een filmpje opgezocht voor wat extra duiding. Daarna kon de pret beginnen! Cactus Town is alvast uniek omdat elke speler dit spel op een andere manier zal ervaren, spelen én winnen. Elke speler speelt zijn eigen verhaal, maar wel in dezelfde stad én met veel interactie. Wij hebben het spel eerst met twee spelers uitgetest, daarbij zijn enkel de sherrifs en de dieven in het spel. De dieven kennen 4 geheime locaties en krijgen als opdracht deze locaties te vinden, te overvallen en met de buit te ontsnappen. De sherrifs willen dat echter voorkomen door 2 dieven te overmeesteren in een duel en vervolgens achter slot en grendel te steken!

Alsof dit nog niet voor genoeg spektakel zorgt gaan we dit spel ook per ronde plannen: elke speler legt zijn actiekaarten in volgorde, daarna start het echte spel. De startspeler voert zijn eerste actiekaart uit, waarna ook de andere speler zijn eerste kaart speelt, enz. Je gaat dus niet zomaar rechtuit voor je doel, maar je probeert ook continu in te schatten wat je tegenstander wanneer zou doen zodat je daar zo goed mogelijk op kan inspelen. Dit zorgt voor een super spannende ervaring: klopt jouw plannetje of word je toch gedwarsboomd door je tegenstander? De acties zijn (dankzij het thematische plaatje) heel duidelijk en dus snel uit te leggen aan jong en oud. Al snel werd duidelijk dat Cactus Town een gewéldige nagelbijter was voor 2 spelers, maar wat dan met die derde en vierde speler? Kobe en Matteo waren al fan van bij de speluitleg, aangezien zij het spel quasi meteen onder de knie hadden haalden we er snel de premiejagers en de danseres bij!

Matteo (4j.) en Kobe (7j.) spelen Cactus Town

Ook die twee rollen hebben natuurlijk elk hun eigen spelmateriaal en doelstellingen. De komst van de premiejagers zet de boel op zijn kop: hij zit de sherrifs dwars doordat hij een gevangene terug kan vrijlaten, maar zit de dieven nog steeds achterna want hij wilt er óók één gevangen nemen! Bij de toevoeging van deze rol wordt pas duidelijk hoe goed dit spelletje is getest en uitgebalanceerd. Geen enkele rol heeft een betere startsituatie dan de andere, geen enkel moment heb je het gevoel dat je machteloos bent tegenover je tegenstander. De spanning wordt alleen nog meer opgedreven, waardoor je bij Cactus Town meestal tot het bittere eind op het puntje van je stoel zit!

De Can-Can danseres voegt op haar beurt ook weer een leuke bijdrage. Zij is ieders vijand en wilt drie willekeurige duels winnen. Als ze dan ook haar schulden is gaan aflossen kan zij er zomaar eens met de winst vandoor gaan. Tijdens onze speelsessies won er telkens een andere rol of speler. Niemand van ons heeft een voorkeur voor één bepaald figuur, de afwisseling maakt het eens zo leuk omdat je elke keer het gevoel hebt een ander spel te spelen.

Dit is het basis-principe van Cactus-Town, maar het spel biedt nog veel meer. Zo is er bijvoorbeeld een alternatieve methode voorzien om de acties te plannen of wordt er in de cactus-variant een bepaald gebouw geblokkeerd. Een grotere verandering is het andere kaarten-deck dat allerlei symbolen toevoegt aan de gebouwen in Cactus Town. Hierdoor kan je in die gebouwen nu ook voorwerpen vinden (vb. extra kogels) of extra acties verkrijgen. Na heel wat sessies zijn wij nog lang niet uitgekeken op het basisspel en spelen we met veel plezier nog héél wat potjes om het spel verder te ontdekken. Stiekem zijn we zelfs al benieuwd naar de drie uitbreidingen!

Cactus Town is op dit moment nog niet in het Nederlands verkrijgbaar. Het spelmateriaal is echter wel taalonafhankelijk en de NL- spelregels zijn online te downloaden op hun site. Wij hopen stiekem dat Cactus Town in de toekomst ook de Nederlandstalige spellenmarkt weet te bereiken, want dit pareltje wilt elk gezin in huis!

Cactus Town, Second Gate Games, 2-4 spelers, 20 min., vanaf 7 jaar