Matteo (4j.) en Kobe (7j.) spelen Ga voor 20!

Op zoek naar leuke Halloween-titels kwamen we uit bij “Ga voor 20!”, oorspronkelijk uitgebracht door Drei Magier Spiele onder de titel “Biss 20!”. De bedoeling van dit spel is heel simpel: we tellen samen tot 20! Samen, als in: elk om beurt één getal zeggen. Uiteraard is er een bijzondere twist in dit kleine kaartspelletje: we krijgen een heleboel opdrachten te verwerken en proberen zonder al te veel fouten toch tot het einde te geraken.

In de eerste ronde worden er 2 willekeurige getallen omgewisseld, dat blijft voor de rest van het spel zo. Bij de kaarten 2 en 9 gaat tellen dan als volgt: 1, 9, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 2, 10, … . Deze opdracht is nog relatief eenvoudig, maar vanaf de tweede ronde komen er opdrachten bij. Een willekeurig getal (vb. 3) wordt dan vervangen door een handeling (vb. zwaaien). Tellen doen we dan zo: 1, 9, *zwaaien*, 4, 5, 6, 7, 8, 2, 10, … . De eenvoudigste variant gaat tot 6 opdrachtkaarten, die telkens bovenaan de stapel open worden gelegd. Alle voorgaande opdrachten moet je dus onthouden en blijven uitvoeren. Voor elke fout verliezen de spelers een edelsteen, het is ons gezamenlijke doel om een zo groot mogelijke schat over te houden! Wie de basisregels beheerst én een goed geheugen heeft kan zich uiteraard ook wagen aan de drie volgende niveaus, waarbij steeds meer opdrachtkaarten geïntroduceerd worden. Van een uitdaging gesproken!

Na het lezen van de spelregels overheerste het “hoe simpel kan het zijn?”-gevoel. Zo eenvoudig, en toch zo leuk. Kobe bleek al snel kampioen in het onthouden van deze gekke rijtjes, met alle frustraties van dien wanneer één van de mama’s weer eens een foutje maakte. Aangezien dit spel tot 8 spelers kan gespeeld worden lijkt het ons ook ideaal om in een klassfeer te spelen. Hoewel het spel ‘begint’ met tellen, wordt dat tellen steeds meer een bijzaak. Het draait veel meer rond geheugen, flexibiliteit en concentratie, maar bovenal: plezier maken. Als party-spel staat Ga voor 20! gegarandeerd voor plezier!

Ga voor 20!, 999 Games, 2-8 spelers, 20 min., vanaf 7 jaar