Kobe (7j.) speelt Creature Comforts

In Creature Comforts kruipen we in de huid van een bosdierenfamilie. Met vier bosdiertjes gaan we ons 8 maanden lang voorbereiden op de winter, en dat in het prachtige decor van de Esdoornvallei! De prachtige illustraties brengen ons al meteen in de stemming voor deze vernieuwende workerplacement!

Voor wie niet bekend is met het spelconcept ‘workerplacement’: je hebt vier werkers die je elke ronde opnieuw op een andere locatie kan inzetten om bepaalde acties voor jou te laten uitvoeren. Zo kan je in de vallei, rivier of op de markt grondstoffen verzamelen die je op andere locaties kan gebruiken om goederen te maken. Wil jij graag een bordspel aanschaffen? Of ga je toch eerder voor een schommelstoel en een potje thee? Door je goederen slim te combineren verdien je niet alleen de basispunten, maar maak je telkens kans op bonuspunten. Want geef toe, een kommetje soep is toch NOG beter met wat vers brood erbij? Elke maand is er bovendien een andere reiziger te gast in de Herberg, goed voor elke maand vernieuwende en exclusieve actiemogelijkheden! Tenslotte kan je nog investeren in werkplaatsen, en ook hier probeer je de beste combinaties te vormen. Door eigenaar van een bos te worden profiteer je mee als medespelers hout komen sprokkelen, maar met een bureau kan je dan weer punten verdienen voor verlichtingskaarten van je medespelers. Interactie is in Creature Comforts vrij beperkt, maar dit soort kleine dingen geeft wel een leuke draai aan het spel.

Wat Creature Comforts echter écht uniek maakt is niet het geweldig leuke thematische verhaal, maar de manier waarop je werkers aan het werk gaan. Een dobbelsteenwaarde zal namelijk bepalen of (en hoe) je bepaalde acties überhaupt kán uitvoeren! Op het moment dat je je vier werkers inplant ken je slechts de 2 waardes van je familiedobbelstenen, de algemene dobbelstenen – die je ook nodig hebt – zal je pas daarna ontdekken. Op die manier wordt het uitzenden van je werkers een (berekende?) gok. Noem het de X-Factor, die Creature Comforts meteen naar een hoger niveau tilt!

Creature Comforts is een spel dat echt tot de verbeelding spreekt. Wij houden heel erg van spellen die thematisch goed uitgewerkt zijn. Het helpt niet alleen om de spelregels ervan goed te begrijpen, maar het is gewoon dubbel zo leuk dat je écht iets aan het opbouwen bent. De prachtige illustraties en het mooie spelmateriaal maken het natuurlijk helemaal af. De tekst op de kaarten maakt een eerste spel wat onoverzichtelijk, je wilt steeds altijd alle beschikbare kaarten gelezen hebben waardoor je best wat tijd verliest. Dat, in combinatie met het feit dat iedereen best veel tijd nam om de beschikbare dobbelstenen aan een werker te koppelen, maakt dat ons eerste potje behoorlijk langer duurde dan aangegeven op de doos. De keren daarna kenden we de kaarten wat beter en speelde het best vlot. De grote hoeveelheid aan wisselende kaarten zorgt ervoor dat Creature Comforts elke keer weer anders aanvoelt. Creature Comforts is geen spel dat je op tafel legt voor jonge kinderen en is uitermate geschikt voor een avondje onder volwassenen, met zowel gelegenheids- als veelspelers. Uiteraard kunnen ook jonge, ervaren spelers zoals Kobe hier ten volle van genieten. Kobe was op slag verliefd op dit leuke familiespel, de manier waarop je ‘hoopt’ op een goed dobbelresultaat en tegelijkertijd de beste combinaties probeert samen te stellen maakt het helemaal af! Alles samen maakt Creature Comforts een variërend, aangenaam en toegankelijk familiespel. Eéntje die wij maar al te graag op tafel leggen met ervaren spelers!

Creature Comforts, Happy Meeple Games, 1-5 spelers, 45 min., vanaf 8 jaar