Matteo (5j.) speelt Takamachi

Takamachi, een nieuw spelletje van FlexiQ! Takamachi is (voorlopig) hun enigste dobbelspel, maar ook hier wordt vooral ingezet op het reactievermogen van de spelers. De manier waarop is best vernieuwend: de dobbelstenen worden verdeeld onder het aantal spelers om dan allemaal gelijktijdig te dobbelen. Verder ga je snel observeren. Je ziet figuren, je ziet kleuren, maar wat zie je het meest? Zie jij het meeste rode dobbelstenen? Of de meeste zonnetjes? …

Wie het antwoord denkt te weten grijpt snél naar de zandloper terwijl hij zijn antwoord roept. Andere spelers hebben dan nog 10 seconden de tijd om een beter antwoord te vinden, en met zo’n gamma aan mogelijkheden is die kans best reëel! Vooral door de extra FlexiQ-spelregel die ook dit spelletje weer naar een hoger niveau tilt: Zie jij een exacte combinatie van dezelfde kleur én figuur? Dan roep je niet de meerderheid, maar TAKAMACHI! Dat vraagt een manier van omdenken, want aanvankelijk ga je natuurlijk altijd op zoek naar een meerderheid, maar mag je die Takamachi dus nooit uit het oog verliezen. Wie als eerste het juiste antwoord (binnen de tijd!) riep mag als beloning een dobbelsteen aan de kant leggen, wie als eerste al zijn dobbelstenen heeft kwijtgespeeld wint het spel!

Reactiespelletjes zijn altijd wel geinig, maar vaak is het zo dat je steeds dezelfde winnaars en dezelfde verliezers hebt. Of dat is toch bij ons het geval. Bij Takamachi lijkt dat niet meteen het geval, omdat het hier niet alléén draait om het snel zijn maar je bovendien de kans hebt om de snelste speler nog te verbeteren. De Takamachi-regel maakt het bovendien helemaal af, want die wordt wel eens over het hoofd gezien. Bovendien duurt het maar 5 minuutjes, dus ideaal om nog snel even tussendoor te spelen. Takamachi heeft ook een mooie groeimarge. De leeftijdsaanduiding (5+) geeft aan dat je al jong mee kan spelen, ook al zien veel jonge spelers het antwoordt nog niet in één oogopslag. Door vaak Takamachi te spelen zullen ze steeds sneller en flexibeler gaan denken. Matteo haalde het al verschillende keren uit de kast en wil het binnenkort ook heel graag spelen met was klasgenootjes! Takamachi is een luchtig en eenvoudig reactiespel met zo nét dat tikkeltje meer. Absoluut een aanrader voor alle fans van dit genre!

Takamachi, FlexiQ Games, Asmodee, 2-4 spelers, 5 min., vanaf 5 jaar