asmodee-logo-300x300

We waren al een hele tijd erg benieuwd hoe het er aan toe ging bij een uitgever, daarom trokken we onze stoute schoenen aan en gingen we op bezoek bij Asmodee Benelux! We konden een dag meekijken achter de schermen en stelden vele vragen tot we een goed beeld kregen van het dagelijks leven daar in Kortenberg. Het levert alvast een minireeks van drie delen op!

Het bedrijf in Kortenberg gaat door het leven onder de naam ‘Asmodee BeNeLux’, het enige filiaal van Asmodee voor België, Nederland én Luxemburg. Vroeger ging dit bedrijf door het leven onder de naam Hodin, ze waren verdeler van Asmodee, wiens moederzetel zich in Frankrijk bevindt. In 2008 werd Hodin omgetoverd tot Asmodee Benelux. De relatie met de moederzetel in Frankrijk is sindsdien uiteraard niet weg te denken, een aantal producten moeten ze verplicht in de Benelux verdelen. Maar toch zijn er ook heel wat andere producten die ze in Kortenberg zelf kunnen kiezen. Daar gaan we graag wat verder op in!

sitelogoBombyx      Space Cowboys

De Asmodee Familie heeft in Frankrijk verschillende studio’s opgericht, denk maar aan Ystari, Studio Bombyx of Space Cowboys. Drie uitgevers met elk hun eigen imago die samen onder de noemer ‘Asmodee’ vallen. Daar worden de spellen bedacht en ontwikkeld. Elk van die studio’s heeft zijn eigen identiteit, een eigen genre van spellen en eenzelfde kwaliteit. Een spelletje van Ystari kan je niet vergelijken met één van Bombyx of van Days of Wonder. Het is belangrijk dat al die studio’s hun eigenheid bewaren zodat de spelers stilaan weten welke uitgever ze graag hebben en welke niet. Dat is het productiegedeelte van Asmodee, pas daarna worden de spellen verstuurd naar de verschillende filialen van Asmodee, waaronder dat in Kortenberg.

Daarnaast fungeert Asmodee Benelux ook als verdeler van andere uitgevers. Zo verdeelt Asmodee in België ook Violetta kaartjes e.d., producten die in België door Asmodee verdeeld worden maar in Frankrijk niet! Straffer nog: in België is Asmodee de verdeler van Dujardin terwijl datzelfde Dujardin in Frankrijk één van de grootste concurrenten is van hun moederzetel! Dit fenomeen is niet enkel van toepassing op Dujardin maar ook op enkele andere uitgevers.

Chrono Bomb blockers image

Asmodee verdeelt vele titels zonder dat de grote menigte daar weet van heeft, het contact tussen Asmodee (als distributeur) en de uitgevers loopt in beide richtingen. Sommige uitgevers komen bij Asmodee aankloppen voor de verdeling van hun spellen, denk bijvoorbeeld aan Jumping Turtle Games, anderzijds gaat Asmodee op beurzen zoals in Essen of Nürnberg ook zelf op zoek naar uitgevers! Zo was er geweten dat Game Factory (van vb. Lift It!) op zoek was naar een distributeur voor de Benelux en Asmodee is zichzelf dan gaan aanbieden.

Het filiaal in Kortenberg staat voor Benelux, maar toch is er een groot verschil tussen wat ze verdelen in Vlaanderen, Wallonië, Nederland en Luxemburg. In Nederland werken ze bijvoorbeeld samen met TACTIC: Tactic verdeelt in Nederland voor Asmodee, Asmodee verdeelt in België voor Tactic, een zekere wisselwerking dus. In België worden alle spellen van Queen Games nog verdeeld door Asmodee, in Nederland is dat niet meer het geval.

In het gebouw in Kortenberg zijn slechts 14 mensen tewerkgesteld. Naast de manager zijn er twee administratieve medewerkers die instaan voor alle paperassen. Zowel voor het Nederlandse als voor het Franstalige gebied is er een marketingverantwoordelijke, voor beide markten is er dan ook een verkoper die de spellen aan de winkeliers voorstelt. Daarnaast zijn er twee mensen die instaan voor alle traffic management, zij houden alles wat binnen en buiten gaat nauwlettend in het oog. Tenslotte heb je uiteraard nog de mensen in het depot, daar komen de vrachtwagens dagelijks binnen om al dat leuks af te leveren en vaak dezelfde dag weer te versturen!

Lees zeker ook deel 2 van deze reeks, waarin we jullie enkele straffe verhalen over vertalingen en licenties kunnen vertellen!