Spelbeschrijving

In deze 2-speler-variant van Agricola kruipt elke speler in de huid van een boer(in). Je hebt 3 knechten die al het werk op de boerderij voor je zullen doen, maar het is aan jou om ze aan het werk te zetten. Laat ze stallen en omheiningen bouwen maar vergeet niet dat je ook dieren op je boerderij wilt onderbrengen. Op het einde zal de boer met de meest rendabele boerderij winnen, dat wil zeggen: massa’s aan dieren en waardevolle gebouwen!

Op het speelbord zijn 16 actievelden beschikbaar, en elk van deze acties kan maar één keer per ronde worden uitgevoerd. Elke boer zet om de beurt één van zijn knechten aan het werk op een actieveld naar keuze. Zo kan je o.a. nieuwe grondstoffen gaan halen die je later kan gebruiken om een omheining te plaatsen of een stalgebouw te plaatsen. Je kan ook varkens, schapen, runderen en paarden halen om onder te brengen op je boerderij, maar daar moet je uiteraard een omheinde wei en/of stallen voor hebben! Daarnaast zijn je knechten ook goed opgeleide bouwvakkers en kunnen ze je woning renoveren tot een echt vakwerkhuis waarin je ook 2 dieren kan houden. Daarnaast kunnen ze ook opslagplaatsen, schuilhokken of lage stalgebouwen bouwen.. Tenslotte kan je een knecht ook inzetten op het actieveld ‘startspeler’ waardoor jij de volgende ronde als eerste mag beginnen.

Het spel eindigt na 8 ronden. Elk dier op je erf is dan een punt waard, en daarnaast krijg je ook nog bonuspunten wanneer je meer dieren hebt dan aangegeven op de doos. Maar let op: als je van een bepaalde diersoort minder dan 3 dieren bezit krijg je 3 minpunten! Als laatste krijg je ook nog een aantal punten voor de gebouwen die op je boerderij staan. De boer met de meeste punten wint het spel!

Onze mening

Dit 2-speler spel van Agricola valt zeker in de smaak bij ons. Het is heel anders en veel lichter dan het originele spel van Agricola. Doordat het thematisch zo goed in elkaar zit is het erg gemakkelijk om uit te leggen en kunnen beginners onmiddellijk meespelen. Het spel speelt erg snel, binnen het half uur staat je boerderij vol met dieren!

We vinden het jammer dat de telling van de bonuspunten enkel op de doos staat. Deze staat op 2 zijkanten van de doos en je moet deze er dus altijd bij houden. Het zou gemakkelijker geweest zijn als deze puntentelling ook in de spelregels vermeld werd of zelf op de scoreblaadjes! Het materiaal is verder wel erg mooi en verzorgd.

Conclusie: Agricola: 2 Spelers is een leuk spel dat de nodige diepgang heeft en toch vlot speelt!

Agricola: 2 Spelers

Auteur: Uwe Rosenberg
Uitgeverij: 999 Games
Aantal Spelers: 2
Tijdsduur: ± 30 min.
Vanaf 10 jaar