Spelbeschrijving

In dit spel zullen de spelers Noah moeten helpen bij het verzamelen van verschillende dieren. Het is jouw taak om de dieren zo te plaatsen dat de roofdieren niet zij aan zij staan met de planteneters. Elke speler neemt een eigen spelersbord en alle dieren worden gedekt in het midden van de tafel gelegd, klaar voor de start?

Van zodra iedereen klaar is beginnen alle spelers gelijktijdig aan de eerste ronde, ze hebben maar één doel voor ogen: 16 dieren gedekt op hun spelersbord plaatsen, en liefst zo veel mogelijk verschillende. Daarbij zijn slechts twee spelregels van toepassing, de spelers mogen namelijk maar één hand gebruiken en de ark moet van links naar rechts gevuld worden. Dierenfiches die je niet wenst blijven open op de tafel liggen, de anderen kan je maar beter snel op je spelersbord leggen. Van zodra één speler 16 dieren in zijn ark heeft liggen draait hij de zandloper om, de andere spelers hebben vanaf dat ogenblik slechts 30 seconden de tijd om verder te spelen. Daarna is de ronde gedaan en volgt de puntentelling. Na drie ronden eindigt het spel en wint diegene met de meeste punten.

Voor de puntentelling draaien alle spelers hun dierenfiches om zonder de volgorde te veranderen. Er zijn verschillende moeilijkheidsgraden waarbij sommige delen van de puntentelling worden overgeslagen naargelang het niveau van de spelers. Het is mogelijk om te combineren en iedereen een geschikt niveau toe te wijzen. Ten eerste controleren de spelers of er graan is opgegeten door aangrenzende herbivoren, elke verwijderde fiche levert minpunten op. Ook enkele van je dieren kunnen worden opgegeten, want je vleeseters hebben helaas geen medelijden met aangrenzende herbivoren. Bovendien wilt Noah het ark ook in evenwicht, de totale gewicht van de dieren moet aan beide zijden in balans zijn of je krijgt alweer minpunten. In het hoogste niveau telt het gewicht van de buitenste dieren zelfs dubbel! Tenslotte worden alle dubbele dieren nog verwijderd en krijgen de spelers nog een punt voor elk resterend dier. Naast deze standaard puntentelling zijn er ook nog bonuspunten te verdienen voor de snelste speler of voor diegene met de meeste zoogdieren, amfibieën, reptielen en vogels.

Onze mening

 De leeftijdsaanduiding 6+ overtuigde ons om het spel mee te nemen op een speelsessie met enkele jonge kinderen. De jongsten speelden op het gemakkelijkste niveau waarbij de dieren niet gedekt moesten worden, de volwassenen speelden op een hoger niveau. De kinderen (6 en 8) begrepen de spelregels, maar toch zat er voor hen niet veel logica in, ze namen maar wat dieren zonder na te denken. De volwassenen waren door de hogere moeilijkheidsgraad uiteraard verplicht om wél na te denken, maar we slaagden er toch niet in om te winnen tegen de kinderen die zomaar lukraak hun ark vulden. Na afloop waren jong en oud het met elkaar eens: niemand was overtuigd van dit snelle dierenspel. De jongste generatie werd al niet aangetrokken door de lay-out en het spelprincipe, de volwassenen zagen er gewoon weinig of niets in. Wellicht valt het wel in de smaak voor spelers die houden van spellen met tijdsdruk, wat logisch denken en een gezonde portie geluk, maar voor ons hoeft het niet nog een keer.

Conclusie: Ark of Animals kon zowel jong als oud niet overtuigen.

Met dank aan FGH!

Met dank aan FGH!

Ark of Animals

Auteur: Adam Kwapinski
Uitgever: Fabryka Gier Historycnych
Aantal spelers: 2 – 4
Tijdsduur: ± 20 min.
Vanaf 6 jaar