Matteo (4j.) speelt Around the World

Around the World is een spelletje dat meteen onze aandacht trok op SPIEL 2022. Het speelbord is een soort landkaart en dat vinden Kobe en Matteo altijd heel boeiend. De spelregels doen stiekem een beetje denken aan Ticket to Ride, maar dan met een boot, een vliegtuig én een trein.

Bij Around the World liggen er 2 bestemmingskaarten open, alle spelers proberen tijdens hun beurt naar deze kaarten te reizen om een punt te scoren. Je hebt daarvoor meerdere bewegingsmogelijkheden: je kan zelfstandig naar een aangrenzende locatie reizen of één van de openbare vervoersmiddelen gebruiken om zover te reizen als je wilt (binnen de route van dat middel, uiteraard). Het aantal stappen dat je kan uitvoeren wordt bepaald door de dobbelsteen (1-3).

In Around the World leer je vooral om te optimaliseren. Hoe kan je met 3 stappen toch aan de andere kant van het bord geraken? Het is vrijwel altijd mogelijk, maar niet alle jonge kinderen zien de opties meteen. Het voelt een beetje als een zeer vereenvoudigde versie van Ticket to Ride. Een mooie voorloper, misschien zelfs. Daarom zouden we Around the World vooral aanraden aan de oudste kleuters. Wanneer een kind deze optimalisatie volledig onder de knie heeft is het spel verder nog weinig uitdagend, want dan slaag je er 90% van de keren in om tijdens je beurt één van de twee kaarten te bereiken. In deze fase wint dan niet de speler met het meeste inzicht, maar de speler met het meeste geluk.

Around the World, Djéco, 20 min., 2-4 spelers, vanaf 6 jaar