Spelbeschrijving

Auf Teufel komm rausIn dit duivels spel proberen de spelers zoveel mogelijk chips te verzamelen. Probeer in te schatten hoeveel kolen één enkele speler uit het vuur kan halen zonder zijn vingers te verbranden. Door te veel te wedden zal je verliezen.. Maar je wilt natuurlijk wel meer hebben dan je tegenspelers..

Aan het begin van een ronde maakt elke speler tegelijk bekend hoeveel chips hij inzet. Daarna mag elke speler een kans wagen zoveel mogelijk kolen uit het vuur te halen. Je mag zo veel kool uit het vuur halen als je zelf aandurft, maar pas op: als je een duivel trekt verbrand je je vingers en worden al je eerder gesprokkelde kolen waardeloos! Probeer dus te stoppen voordat het te laat is.. Nadat alle spelers aan beurt zijn geweest wordt er gekeken wie chips gewonnen/verloren heeft.

Als één speler er in geslaagd is om minstens even veel kool uit het vuur te halen als dat jij had gewed mag je je inzet houden en krijg je hetzelfde bedrag erbij van de bank. Als je daarmee nog eens de hoogste inzet van alle spelers had krijg je je bedrag zelfs dubbel betaald van de bank! Als je inzet echter niet uit de kolen werd gehaald verlies je je ingezette bedrag aan de bank.. Daarnaast worden de moedigste spelers onder ons nog beloond met chips ter waarde van 50: de speler die de meeste kolenfiches uit het vuur nam zonder zijn vingers te verbranden en de speler met de hoogste waarde aan kolenfiches. Het kan ook gebeuren dat één speler op deze manier 100 extra chips wint!

Op het einde van de ronde telt elke speler al zijn chips. Dit bedrag wordt niet bekend gemaakt, maar je plaatst wel je pion tussen twee waarden op het speelbord zodat iedereen ‘ongeveer’ een idee heeft hoeveel je bezit. Als je als enige minder dan 50 chips bezit kan je een pact sluiten met de duivel en moet elke speler die zijn vingers verbrand jou 50 chips betalen! Van zodra één of meerdere spelers meer dan de waarde van 1600 aan chips bezitten eindigt het spel, diegene die het meeste heeft wint het spel!

Onze mening

Auf Teufel komm raus is een leuke filler waar meer in zit dan je aanvankelijk zou denken. In de verschillende potjes hebben we al verschillende ‘strategieën’ de revue zien passeren, en het kan allemaal! Sommigen zetten veel in en kunnen zo in één keer een erg groot bedrag binnenhalen, terwijl anderen altijd kleine beetjes inzetten die zo goed als altijd worden gehaald en dus nooit iets verliezen! Daarnaast kan je best wat beslissingen maken wanneer je kolen uit het vuur haalt: hebben je medespelers hun vingers verbrand in een poging hun hoge bedrag te kunnen winnen? Probeer dan net genoeg uit het vuur te halen om jouw inzet te halen, maar toch net te weinig voor je medespelers..

De chips zijn van een erg goede kwaliteit, wat wellicht samen met de houten kolen de vrij hoge prijs voor dit spel bepaald.. Het blijft uiteraard een filler, verwacht geen zware doordenker want dan kan deze serieus tegenvallen. Je hebt uiteindelijk niet erg veel in de hand tijdens dit gokspelletje, maar het heeft een leuke factor in zich dat aanslaat en het leuk maakt om bij bepaalde gelegenheden uit de kast te halen!

Conclusie: Auf Teufel komm raus is een duivels leuk gokspelletje voor tussendoor. 7/10

Auf Teufel komm raus

Auteurs: Tanja & Sara Engel
Uitgeverij: Zoch Verlag
Speelduur: 30 min
Aantal spelers: 2 – 6
Vanaf 10 jaar