Spelbeschrijving

bakerspeedSherlock Holmes vertrekt op vakantie, maar helaas betekent dit niet dat de Londense criminelen ook een pauze inlassen. Daarom gaan we tijdens een spelletje Bakerspeed op zoek naar de ideale vervanger van de bekende detective. Om een kans te maken op deze job zal je alvast aan enkele voorwaarden moeten voldoen: je moet snel én efficiënt zijn!

Elke speler krijgt een stapel kaarten met verschillende verdachten, de tien bovenste kaarten worden op hand genomen. Elke verdachte heeft drie kenmerken: een kleur, een persoonstype en een aantal. Als je aan beurt bent zal je de drie dobbelstenen met die kenmerken moeten dobbelen, al snel zal blijken wie de snelste en meest efficiënte detective is! De actieve speler bepaalt welke dobbelsteen hij eerst wilt dobbelen, afhankelijk van het resultaat kunnen alle spelers (ook de actieve speler!) een verdachte uitspelen met bijhorende kenmerken. Als de kleuren-dobbelsteen vb. blauw aangeeft kunnen de spelers een blauwe verdachte spelen. Het is echter enkel de snelste detective die zijn kaart mag laten liggen, slechts die ene speler zal dus een kaart kunnen uitspelen. Daarna zal de actieve speler ook de andere twee dobbelstenen rollen, na elke dobbelsteenworp kan de snelste detective één kaart uitspelen. Die kaart moet dan niet alleen voldoen aan het laatst gedobbelde resultaat, maar ook aan de vorige kenmerken. Na de derde worp zijn er slechts twee mogelijke verdachten, en kan het gebeuren dat niemand een kaart kan uitspelen.

Telkens je met succes een kaart hebt kunnen uitspelen neem je een nieuwe kaart van je stapel op hand, maar als je de verkeerde kaart uitspeelde krijg je een kaart extra op hand! De speler die er als eerste in slaagt om alle kaarten uit te spelen wordt de winnaar van Bakerspeed.

Onze mening

Het idee achter Bakerspeed is erg leuk gevonden. Het is in de categorie dobbelspellen een uniek thema en kan zich op deze manier wel onderscheiden van andere fillers. Een spel waarin reactiesnelheid belangrijk is is meestal niet aan ons besteed, en dat is ook deze keer het geval. Zo’n spel wordt bij ons meestal door dezelfde persoon gewonnen. Naast dat reactievermogen komt hier nog eens bij dat je als eerste een kaart probeert uit te spelen, het lijkt een wonder dat de kaarten na enkele speelbeurten nog niet meer beschadigd zijn.

Bakerspeed is voorzien van erg mooie en passende illustraties, op de kwaliteit valt dus zeker niets aan te merken! De dobbelstenen zal je voor je eerste spel nog wel eventjes moeten beplakken, maar waar vind je tegenwoordig nog een spel voor 7 euro? Bovendien werd Bakerspeed in Essen verkocht voor het goede doel, die vereenvoudigde dobbelstenen moet je er dan maar bijnemen. Met twee is het helaas minder leuk, het gebeurd vaker dat geen van beide spelers een kaart kan uitspelen (zeker tegen het einde van het spel). Bovendien is het meestal diegene die niet aan het dobbelen is die in dit geval de eerste is die een kaart kan uitspelen. Het ideale spelersaantal is volgens ons met 3/4 spelers, met meerdere spelers wordt het al snel te druk.

Conclusie: Bakerspeed is een dobbelspel voor snelle detectives.

Bakerspeed

Met dank aan het Österreiches Spiele Museum!

Met dank aan het Österreiches Spiele Museum!

Bakerspeed

Auteur: Marko Jelen
Uitgeverij: Österreiches Spiele Museum
Aantal spelers: 2 – 5
Tijdsduur: ± 15 min.
Vanaf 7 jaar