Spelbeschrijving

In Balance duel proberen alle spelers als eerste 6 pionnen naar de andere zijde van de balansarm te brengen zonder dat de balans omslaat. Aan de hand van je dobbelsteen worp kan je een nieuwe pion inbrengen of een eerder gezette pion verplaatsen, maar let op dat je onderweg niet gevangen wordt door je tegenstander!

Alle plaatsen in de balansarm hebben een nummer van 1 tot 7, om te winnen zal je al je pionnen aan de rechterkant moeten inbrengen en verplaatsen naar de linkerkant. Na je dobbelresultaat kan je dus ook kiezen of je een nieuwe pion inbrengt bij het bijhorende nummer of een eerder geplaatste pion verder plaatst richting zijn eindbestemming. Als je daarbij naast een pion van je tegenstander komt te staan kan je deze uit de balansarm verwijderen. Als je geen van deze twee acties wil of kan uitvoeren mag je passen, maar dat mag je geen twee rondes na elkaar doen, je zal je volgende beurt dus een actie moeten uitvoeren, ook al is dat in je eigen nadeel! Als de balans omslaat na één van je acties ben je onmiddellijk verloren, als je de eerste bent om je 6 pionnen in je finishveld te krijgen ben je onmiddellijk gewonnen.

Het spel bevat ook enkele variaties waarbij je o.a. pionnen van verschillende groottes kan gebruiken (medium & large) of een ander balansmodel kan gebruiken. Met drie of vier spelers hebben alle spelers een eigen start- en finishveld en worden er slechts 4 pionnen per speler gebruikt. Het spel verloopt op exact dezelfde manier, als de balansarm nu omslaat is de speler die dit veroorzaakte uitgeschakeld en spelen de andere spelers verder. Als er op die manier slechts twee spelers overblijven beginnen deze spelers aan een eindronde, de winnaar van dat tweepersoonsspel wordt de grote overwinnaar.

In een nieuwe teamvariant kan je ook met twee tegen twee spelen. Daarbij heeft elk team twee verschillende kleuren en is elke speler verplicht om deze kleuren te spelen in volgorde van de van de kleuren op tafel bij de start. Wanneer de balans omslaat worden alle pionnen van de kleur die dit veroorzaakte verwijdert, maar het team kan verder spelen met de andere kleur. Van zodra één team er in geslaagd is om vier pionnen van dezelfde kleur in hun finishveld te brengen eindigt het spel, dit team is de winnaar.

Onze mening

We speelden het spel met verschillende spelers en in verschillende varianten, maar het kon ons en onze medespelers toch niet overtuigen… Zowel de kinderen, de niet-spelers als de veelspelers vonden er niets aan. Het eerste wat opviel is de doos en het materiaal, de doos is helemaal niet aantrekkelijk en het nodigt niet meteen uit om het spel te spelen. Het spel is erg snel opgesteld en uitgelegd, maar ondanks de eenvoudige regels zijn de spelregels toch heel erg ingewikkeld beschreven. Deze zijn jammer genoeg niet erg duidelijk waardoor we het allebei toch enkele keren moesten lezen vooraleer we dit super eenvoudig spel begrepen.

De eerste keer dat je het speelt is het wat uitzoeken wat de balansarm juist kan houden en wat niet, maar na enkele beurten weet een volwassene precies wat je wel/niet kan doen voordat de arm omslaat. Jammer, want het idee van de balansarm heeft wel potentieel. Het tweepersoonsspel werkt op zich het beste, en de teamvariant kan ook nog. Een 3-speler spel vinden we nogal ondankbaar, waarbij twee spelers gewoon opnieuw moeten beginnen nadat één speler is uitgeschakeld. Los daarvan komt er uiteraard veel geluk bij kijken, want de dobbelsteenworp heeft nagenoeg alles in de hand. Als een kind overtuigt geraakt na de saaie lay-out van het spel kan het zich wel even amuseren met het zoeken naar evenwicht van de balansarm, maar het zal al gauw overschakelen naar een ander spelletje.

Conclusie: Balance Duels is een spel dat helaas maar zelden op tafel zal verschijnen.

balance1

Met dank aan BALANCE GAMES!

Met dank aan BALANCE GAMES!

Balance Duels

Auteur: Bum van Willigen
Uitgeverij: Balance Games
Aantal spelers: 2 – 4
Tijdsduur: ± 15 min.
Vanaf 8 jaar