Spelbeschrijving

Basari draait om het onderhandelen met je medespelers, probeer zoveel mogelijk edelstenen en werkers te verzamelen!

Elke speler krijgt één kaart met daarop werkers, punten en edelstenen. Daarna kiest iedereen op hetzelfde moment één van de actiekaarten. Ben jij de enige die deze actie wilt doen? Dan heb je geluk en kan je de actie uitvoeren.. Als twee spelers dezelfde actie hebben gekozen zullen deze onderling moeten onderhandelen met edelstenen. Diegene die het meeste bied mag de gekozen actie uitvoeren, de andere krijgt de geboden edelstenen. Als drie spelers voor dezelfde actie kozen mag niemand ze uitvoeren en wordt er ook niet onderhandeld. Je legt altijd alle kaarten onder elkaar zodat je alle werkers kan tellen.

Er zijn drie mogelijke acties. Zo kan je de actie ‘werkers’ kiezen waarbij je een extra kaart krijgt en dus meer werkers hebt, je kan ook kiezen voor de punten en op deze manier de punten verdienen die op je huidige kaart staan. De laatste mogelijkheid is de actie ‘edelstenen’ waarbij je de edelstenen krijgt die op je huidige kaart staan.

In de volgende ronde krijgt iedereen een nieuwe kaart en legt die op de vorige kaarten zodat enkel de werkers op de kaarten zichtbaar zijn. Van zodra één van de spelers 15 werkers heeft eindigt de ronde en is er een puntentelling. Alle spelers met meer dan 15 werkers krijgen 12 punten. Daarnaast worden er punten gegeven voor diegene die de meeste rode/gele/groene/blauwe edelstenen heeft. Na 3 ronden eindigt het spel, diegene met de meeste punten wint.

Onze mening

Als je van onderhandelen houdt is dit zeker een leuk, snel spelletje. Het is erg gemakkelijk uit te leggen door de eenvoudige spelregels. In dit spel probeer je vooral je tegenstanders goed in te schatten.. Als jij altijd acties kiest dat de rest niet kiest dan heb je geluk en moet je nooit onderhandelen. Je kan dus je actie gewoon uitvoeren zonder dat je daarvoor edelstenen gaat moeten afgeven… Als je veel voor de werkers kiest zorg je ervoor dat de ronde snel gedaan is en je al zeker 12 punten binnenhaalt. Maar ook veel voor de punten gaan kan een goede keuze zijn.. Alles hangt af van wat je medespelers kiezen!

Basari is niet meteen het type van kaartspellen dat wij liefst spelen, misschien vooral omdat onderhandelen in spellen niet ons sterkste punt is. Daarnaast spreekt de  lay-out van de kaarten ons minder aan, het is jammer dat de lay-out van het doosje niet is doorgetrokken. We kunnen het spelletje wel appreciëren en zullen zeker niet weigeren als iemand het voorstelt.

Conclusie: Basari is een leuk tussendoortje voor onderhandelaars! 6,5/10

Basari

Auteur: Reinhard Staupe
Uitgeverij: White Goblin Games
Speelduur : 30 min.
Aantal spelers: 3 – 5
Vanaf 10 jaar