Spiel 2014 komt alsmaar dichter, uitgevers zijn volop bezig met de laatste voorbereidingen, ook in België! Wij hadden de kans om de Belgische delegatie te ontmoeten. Alle spellen die we hier kort gaan bespreken hebben we mogen bewonderen en zijn ons (kort) uitgelegd. Hieronder willen we deze ervaring graag met jullie delen, maar wees gewaarschuwd: het zag er goed uit en er zitten enkele pareltjes tussen!

Sushi Dice

Sushi Dice is een snel dobbelspel. Probeer de gasten als eerste te voorzien van een lekkere sushi lunch, dobbel de juiste ingrediënten en stel zo de bestelde gerechten samen. De concurrentie probeert je uiteraard voor te zijn, hou dus zeker in de gaten waar die mee bezig is en probeer hem/haar maar dwars te zitten!

Auteur: Henri Kermarrec
Uitgeverij: Sit Down!
Aantal spelers: 2 – 4
Tijdsduur: ± 15 min.
Vanaf 6 jaar

Time Masters

In mei 2014 lanceerde MushrooM games de eerste, Franstalige editie van Time Masters. Op Essen zal de Engelstalige editie van het spel voorgesteld worden. Time Masters is een deckbuilding waarin de spelers spelen met de tijd! Om Meester van de Tijd te worden zullen alle spelers in de huid kruipen van één van de tovenaars en zullen ze hun kennis in de vijf verschillende gebieden van de wetenschap naar boven moeten halen. Een vernieuwend kaartspel!

Auteur: Pierre-Emmanuel Legrain
Uitgeverij: MushrooM Games
Aantal spelers: 2 – 4
Tijdsduur: ± 40 min.
Vanaf 13 jaar

MushrooM Games is ook volop bezig met de ontwikkeling van een nieuw spel. Wij zagen het prototype en kregen een korte uitleg, het ziet er in elk geval veelbelovend uit! Helaas kunnen we ons de naam van het spel niet meer herinneren, maar wellicht hebben ze dat ook mee naar Essen. Neem dus zeker eens een kijkje!

Robin

Flatline Games komt met het nieuwste spel, gebaseerd op Robin Hood, van onze landgenoot Fréderic Moyersoen (auteur van o.a. Saboteur). In dit kaartspel wil je de eerste zijn om zeven missies te vervolledigen in de hoop de nieuwe luitenant van Robin te worden. Soms zal je risico’s moeten nemen om je tegenspelers voor te zijn, maar te veel risico’s zou wel eens slecht kunnen aflopen! Het spel bevat bovendien een erg mooie doos en kaarten uit plastiek!

Auteur: Fréderic Moyersoen
Uitgeverij: Flatline Games
Aantal spelers: 2 – 4
Tijdsduur: ± 30 min.
Vanaf 8 jaar

Ca$h ‘n Guns (second edition)

Repos Productions brengt een tweede editie uit van het partyspel dat sinds 2005 heel wat prijzen binnen sleepte! Herbeleef de spannendste gangster scènes uit je favoriete film en haal alles uit de kast, vooral je bluf- en onderhandeltechnieken! Deze nieuwe editie kan je tot acht spelers spelen en voegt enkele nieuwigheden toe.

Auteur: Ludovic Maublanc
Uitgeverij: Repos Productions
Aantal spelers: 4 – 8
Tijdsduur: ± 30 min.
Vanaf 10 jaar

Mascarade Expansion

De populariteit van Mascarade heeft Repos Productions er van overtuigd om een uitbreiding op de markt te brengen voor dit knotsgekke partyspel. De uitbreiding voegt maar liefst 13 rollen toe, goed voor nog meer variatie!

Auteur: Bruno Faidutti
Uitgeverij: Repos Productions
Aantal spelers: 2 – 13
Tijdsduur: ± 30 min.
Vanaf 10 jaar

7 Wonders: Babel

Van heel deze lijst misschien hetgeen waar we al het langst naar uitkijken: de nieuwe, grote uitbreiding op 7 Wonders! Deze uitbreiding bevat twee modules die je samen, maar ook apart kan toevoegen aan het basisspel! Als je voortaan een kaart verwijdert kan je één van je tegels in het spel brengen. Het effect van die tegel is dan voor alle spelers van toepassing, denk dus goed na wanneer je ook je tegenstanders laat mee profiteren van dat voordeel! De andere module voegt wetten toe, elke speler die belastingen betaald krijgt een bonus wanneer het project volledig gefinancierd is. Maar als het niet af geraakt worden de spelers die niet betaald hebben gestraft!

Auteur: Antoine Bauza
Uitgeverij: Repos Productions
Aantal spelers: 2 – 8
Tijdsduur: ± 45 min.
Vanaf 10 jaar

Deus

Sébastien Dujardin kruipt deze keer in de rol van auteur én van uitgever om ons Deus voor te stellen. Elke ronde zal je opnieuw het beste uit je vijf handkaarten moeten halen, één kaart zal je gebruiken om een gebouw op te richten, de andere kaarten kan je gebruiken voor een offer aan één van de goden. Hoe meer gebouwen van hetzelfde type je opricht, hoe vaker je gebruik kan maken van de speciale krachten. Een strategisch spel met vrij eenvoudige spelregels!

Auteur: Sébastien Dujardin
Uitgeverij: Pearl Games
Aantal spelers: 2 – 4
Tijdsduur: ± 75 min.

Essen The Game: SPIEL ’13

Essen The Game kwam al uitgebreid aan bod op onze blog toen ze campagne aan het voeren waren op Kickstarter. Herbeleef de leukste dagen van het jaar zo vaak je wilt en breng het Essen-gevoel mee naar huis! Essen The Game wordt uitgebracht in een gelimiteerde editie, als jij één van de gelukkigen wilt zijn kan je maar best snel zijn om een exemplaar te bemachtigen! Als je het spel in Essen aankoopt krijg je bovendien enkele promo’s én een mooie, stoffen zak!

Auteurs: Etienne Espreman, Frédéric Delporte & Fabrice Beghin
Uitgeverij: Geek Attitude Games
Aantal spelers: 2 – 5
Tijdsduur: ± 75 min.
Vanaf 10 jaar

Boxes

De containers zijn gearriveerd, wie biedt het meeste en krijgt de volledige inhoud mee naar huis? Voor de start van de verkoop mag elke speler snel een kijkje nemen, maar je hebt niet de tijd om alles te bekijken! Het blijft dus een gok, durf jij te bluffen en heb je de strategie van je tegenspelers door? Verzamel waardevolle voorwerpen en setjes, want aan het eind van de dag wil je uiteraard de rijkste uit het gezelschap zijn! Als je het spel in Essen aankoopt krijg je er bovendien een echte hamer bij, maar wees snel: er zijn maar 250 stuks beschikbaar!

 

Auteur: Benoît Remy
Uitgeverij: Art of Games
Aantal spelers: 2 – 8
Tijdsduur: ± 30 min.
Vanaf 10 jaar