Turnpike

In Essen hebben we vele mensen ontmoet, en plots stonden we te praten met Douglas Morse, een regisseur. Douglas legt momenteel de laatste loodjes aan zijn laatste nieuwe film: The Next Great American Game. Je hoort het al, het wordt een film over bordspellen! In deze documentairefilm zal hij een auteur volgen die zijn idee op de markt probeert te brengen: het spel Turnpike. Voor de film moeten we nog eventjes geduld hebben: die verschijnt normaal in december, maar een trailer kan je nu alvast bekijken (zie onderaan dit artikel)! Douglas is de laatste twee jaren volop bezig geweest met het interviewen van vele mensen in de spellenwereld, maar deze keer draaiden wij de rollen even om en beantwoordde Douglas onze vragen!

 

Douglas, stel jezelf even voor aan onze lezers.

Ik ben een filmdocent in ‘The New School for Public Policy’ in New York, ik geef er scenarioschrijven en leer mijn studenten hoe ze scripts moeten analyseren. Ik speel al heel erg lang bordspellen en ben een zelfstandige filmmaker.

Je werkt momenteel aan een film over bordspellen, kan je een korte beschrijving geven van ‘The Next Great American Game’?

‘The Next Great American Game’ is een documentaire waarin we de auteur Randall Hoyt volgen terwijl hij zijn spel ‘Turnpike’ wilt uitgeven. Het is een wonderlijke reis doorheen de beurzen in New York en Chicago, en zelfs door de gigantische hallen van Gen Con en Origins.

Kan je ons iets meer vertellen over je eigen bedrijf: Grandfather films?

Mijn grootvader kwam kort voor als figurant in Alfred Hitchcock’s Strangers on a Train. En als ik zeg ‘kort’: 57 frames als lijnmeester tijdens een tennismatch. Ik heb hem helaas nooit ontmoet en vond het passend om mijn bedrijf naar hem te noemen.

Ik heb heel wat verschillende films geregisseerd, waaronder een documentaire over wandelaars op de Appalachian Trail, een film over ouders die op zoek gaan naar een kleuterschool voor hun kinderen, en drie bewerkingen van klassiekeke drama voor gebruik in de klas. Op www.grandfatherfilms.com vind je verschillende trailers en clips.

Is dit je eerste film over bordspelen? Waarom koos je voor dit onderwerp?

Het idee om een documentaire over de spellenwereld te maken koesterde ik al lang, maar ik heb er lang over nagedacht vanuit welk perspectief ik dat zou doen. Ik wou niet alleen de spelers filmen als ik er geen structuur in zag. Toen ik Caine’s Arcade zag (http://cainesarcade.com), een kortfilm over een jongen die speelautomaten maakte uit karton, wist ik dat ik een film over ontwerpers wou maken. Ik kwam in contact met Alan Moon en hij was één van de eerste mensen dat ik interviewde. (http://youtu.be/st71ddOItvQ)

Speel je zelf vaak bordspellen? Welk is je favoriete spel?

Als tiener speelde ik vooral Dungeons en Dragons. Steve Jackson Games betekende ook veel voor mij (ik heb hem dan ook geïnterviewd op Origins en maakte er een kortfilm over: http://youtu.be/OUIy3_3D8CY). Ik was ook fan van Monopoly, maar het was Catan dat me in ’95 overtuigde en me in een gepassioneerde groep Eurogamers bracht, we importeerden spellen vanuit Europa en downloadde vertalingen van de spelregels. Deze spellen hebben dus een speciaal plaatsje in mijn hart, ook al speel ik ze al een tijdje niet meer. Ik probeer nu graag verschillende spellen (aangezien de oneindige parade van excellente bordspellen geen afzwakkingssignalen vertoont), maar af en toe keer ik graag terug naar de klassieke eurogames uit de jaren ’90.

Er komen heel wat bekende namen voor in je film, was het moeilijk om hen te overtuigen?

Het was verbazingwekkend gemakkelijk. Ik vertelde over mijn project en de meeste waren meteen akkoord om een interview te doen, In Essen heb ik zelfs Klaus Teuber aangesproken in de lift: http://youtu.be/ifGn69fGf6E. Over het algemeen willen ze vooral hun werk promoten, dat is dan ook de voornaamste reden dat ze naar Essen en andere beurzen komen. Mijn interview met Knizia (http://youtu.be/BEFi_haM22E) behoort tot mijn favorieten, en ook Richard Garfield heb ik kunnen overtuigen om 20 minuutjes met mij te praten dankzij een gemeenschappelijke vriend (Mike Fitzgerald). Het waren misschien wel de meest leerrijke 20 minuten wat bedrijft mijn kennis over het ontwerpen van spellen. Dat interview zal beschikbaar zijn als extra bij de film.

Kende je deze mensen voor de productie?

Ik kende Alan Moon van een bezoek aan The Gathering eind jaren ’90 (en recentelijk opnieuw). Mike Fitzgerald woont ook in New York en kende ik al vele jaren. Vele andere ontwerpers (zoals Antoine Bauza) ontmoette ik dankzij de film, ik heb hen beter leren kennen dankzij het maken van deze film.

De film gaat over het spel ‘Turnpike’. Is het idee voor dit spel ontstaan tijdens de productie of eerder? Bestaat het spel echt of gaat het worden uitgegeven in de toekomst?

Nadat ik zo’n 5 maanden grote ontwerpers had geïnterviewd en vele beurzen bezocht ontmoette ik Randall Hoyt, een professor grafisch ontwerp. Hij werkte al zo’n 5 jaar aan een spel: Turnpike. Ik stelde voor om samen naar Gen Con te gaan en het spel een kans te geven. Ik heb Randall veel gefilmd op Gen Con, al heb ik ook veel andere interviews kunnen vastleggen. Toen ik later alles begon te bewerken werd het stilaan duidelijk dat Randall het hoofdpersonage zou worden, ik besloot hem overal te volgen, waar het mij ook zou brengen. Momenteel zijn één of twee uitgevers aan het overwegen om het spel uit te brengen, maar het resultaat is nog ongekend. Hij kan het ook zelf uitbrengen of gebruik maken van Kickstarter, de film heeft enkele verrassende twisten en een heel emotionele en bevredigende conclusie dat niet afhangt van de publicatie van Turnpike.

Voor meer informatie kan je best de trailer, en later uiteraard de film bekijken, ik wil nog niet te veel verklappen.

Hoelang heb je gewerkt aan The Next Great American Game?

Ik ben beginnen filmen op een beurs in december 2012 en ben dan zo’n 2 jaar bezig geweest met filmen en bewerken.

Zullen we de film kunnen aankopen in België/Nederland?

De gemakkelijkste manier voor jullie is om het online te kopen op www.tabletopmovie.com, sommige versies hebben héél wat extra’s. Zo bevat één versie een print & play van Jeff Siadek’s The Worst Game Ever (wat eigenlijk een fantastisch spel is).

Zal de film op DVD uitkomen of kan je het enkel online kopen?

Er zullen DVD’s beschikbaar zijn via BoardGameGeek.com en Funagaingames.com.

Als je nog meer vragen hebt voor Douglas kan je hem contacteren via www.tabletopmovie.com, www.grandfatherfilms.com of via Twitter: @dougmorse.

De trailer van The Next Great American Game:

https://www.youtube.com/watch?v=DJeO3s6YtdA