Spelbeschrijving

BlackFleetPiraten, handelaren en zelfs de grote oorlogsschepen gaan op zoek naar glorie en fortuin op de Caraïbische zeeën! Coördineer verschillende schepen, transporteer goederen en overval andere schepen met de bedoeling zo veel mogelijk dubloenen te verdienen. Gebruik je geld om je schepen van een betere uitrusting te voorzien en win het spel als je er als eerste in slaagt om de dochter van de gouverneur uit te nodigen op je volledig uitgeruste schepen.

In Black Fleet heb je drie soorten schepen. De handelsschepen vervoeren goederen van de ene haven naar de andere, door ze te verkopen kan je 2 of 3 dubloenen per goed krijgen, afhankelijk van de haven waar je ze levert. Piratenschepen overvallen handelsschepen en stelen goederen die ze daarna willen begraven in één van de vele eilanden. Zowel voor het overvallen als voor het begraven worden zij beloond met dubloenen. Je kan tijdens je beurt echter maar één actie uitvoeren per schip, als je piratenschip een goed steelt zal je het dus pas in je volgende beurt kunnen begraven. Tenslotte zijn er ook nog de oorlogsschepen, deze zijn niet gebonden aan een speler maar kunnen door iedereen worden verplaatst. Ze hebben als doel de piratenboten te doen zinken, als jij het oorlogsschip daarbij helpt ontvang je 2 dubloenen.

Als je aan beurt bent speel je één van je twee bewegingskaarten met daarop aangegeven hoeveel plaatsen je elk schip maximaal kan verplaatsen. Je verplaatst elke beurt dus je handelsschip, je piratenschip en één van de oorlogsschepen! Je kan zelf kiezen in welke volgorde je de schepen verplaatst en je kan met elk schip maximaal één actie uitvoeren. Met je handelsschip zal je eventueel handelen, met een piratenschip aanvallen of een schat begraven en met het oorlogsschip aanvallen. Je kan eventueel fortuinkaarten uitspelen die je een bepaald voordeel geven of je laten zondigen tegen de spelregels, zo kan je met één van die kaarten over eilanden varen en met een andere elk schip 1 of 2 plaatsen extra verplaatsen. Aan het einde van je beurt vul je je hand aan tot twee bewegingskaarten en mag je eventueel nieuwe fortuinkaarten trekken (aangegeven op je bewegingskaart).

Daarna kan je één van de uitrustingskaarten aankopen voor je schip. De goedkoopste kost 5 dubloenen, de duurste 14 dubloenen. Je weet niet op voorhand welk voordeel dat zal geven aangezien iedereen telkens andere uitrustingen krijgt, maar je weet wel bij welke categorie die uitrusting hoort. Zo heb je uitrustingen die alles te maken hebben met het (ver)kopen van goederen, op één of andere manier zal je daar dus meer winst mee kunnen maken. De uitrusting van 5 dubloenen zal je piratenschip ten goede komen en een iets duurdere uitrusting zorgt er voor dat je sneller zal kunnen varen. De volgorde waarin je de vier uitrustingskaarten aankoopt is niet van belang, maar pas als je ze allemaal hebt aangekocht kan je de laatste kaart van 10 dubloenen aankopen en de dochter van de gouverneur op je schip uitnodigen. Als je aan het einde van die ronde de enigste bent die deze kaart heeft kunnen aankopen win je het spel, als er meerdere spelers hierin geslaagd zijn wint diegene met de meeste dubloenen op overschot. Voor een langere variant kan je de laatste kaart vervangen door een kaart ter waarde van 20 dubloenen, zodat je iets langer kan genieten van de voordelen van je uitrustingen. Als het niveau tussen de spelers erg verschilt kan je ook beslissen dat sommige spelers de duurdere kaart moeten kopen en andere de goedkopere.

Onze mening

Black Fleet blinkt uit in zijn eenvoud. Drie schepen verplaatsen en simpelweg goederen proberen transporteren, onderweg moet je goed uitkijken voor de piratenschepen van je tegenstanders, en die moeten op hun beurt proberen de oorlogsschepen te ontwijken. Het zorgt voor heel wat dynamiek en interactie. Probeer te voorspellen welke route je tegenstanders gaan nemen en probeer ze zo met je piratenschip te onderscheppen, maar eer het terug aan jou is kan er veel verandert zijn! Aangezien elke speler een oorlogsschip kan verplaatsen is het soms sneller bij jou dan je had kunnen voorspellen. Je zit mekaar in dit spel voortdurend op de hielen, je kan maar best een plan B bedenken want één of ander schip gooit je plan zeker in het water. De fortuinkaarten maken het spel leuker waardoor je vaak onverwacht uit de hoek kan komen en toch iets kan bereiken dat je tegenstanders niet verwacht hadden. De uitrustingen voor de schepen zijn ook leuk, het verrassingseffect is groot aangezien je niet exact weet welke uitrusting je aankoopt, maar dat het goed zal zijn, daar kan je wel vanuit gaan. Je zal moeten beslissen welke uitrusting je eerst wilt kopen, daar zal je uiteraard het langst van kunnen genieten. In het begin van het spel focus je je vooral op een veilige route voor je handelsschip, tegen het einde wordt het echt een race. Elke speler heeft inmiddels heel wat goede uitrustingen en heeft zo zijn eigen voordelen, iedereen kan tijdens zijn beurt wellicht op één of andere manier aan dubloenen geraken, maar wie verdient de meeste dubloenen? En wie slaagt er in om nét voor de andere spelers de dochter van de gouverneur uit te nodigen? De overwinning is elke keer nipt, de andere spelers hadden meestal maar één beurt te kort om die dochter ook uit te nodigen.

De herspeelbaarheid op lange termijn kunnen we niet voorspellen, maar het feit dat je net wel of net niet wint maakt dat je graag revanche wilt en het nog eens wilt proberen. Ook die uitrustingskaarten helpen daaraan mee, je hebt tijdens je eerste spel gezien dat ook je tegenspelers een erg goede uitrusting hadden, tijdens een volgend spel is het dus alleen maar spannender om af te wachten welke uitrusting je zal hebben. Een langere versie van het spel (overwinningskaart met 20 dubloenen) hoeft niet meteen voor ons, het is goed zoals het is: ongeveer een uurtje. Het feit dat je het met die kaarten iets gemakkelijker kan maken voor minder ervaren spelers is dan wel weer een voordeel voor dit familiespel. Het spel is momenteel enkel beschikbaar in het Frans, Engels en Duits, dat kan wel eens een nadeel zijn. Het grootste deel van het spel is dan wel zonder tekst, maar op de fortuin- en uitrustingskaarten vind je wel wat tekst terug. Wij maakten een overzicht met de vertaling van alle kaarten waardoor iedereen het spel gemakkelijk kon meespelen, met of zonder talenknobbel! Space Cowboys verbaasde ons met Splendor al van hun prachtige materiaal, met Black Fleet trekken ze die lijn gewoon verder. Je hebt dan misschien wel wat fijne vingers nodig, maar de blokjes passen perfect in de schepen. De illustraties zijn heel mooi en kleurrijk, de dubloenen lijken wel echt en de doos heeft alweer een prachtige inleg in de vorm van een doodskop.

Met dank aan Asmodee België!

Met dank aan Asmodee België!

Conclusie: Black Fleet is een heel leuk, mooi, dynamisch en interactief familiespel!

Black FleetBlack Fleet

Auteur: Sebastian Bleasdale
Uitgeverij: Space Cowboys
Aantal spelers: 3 – 4
Tijdsduur: ± 60 min.
Vanaf 14 jaar