Spelbeschrijving

In Blockers! proberen alle spelers hun tegels op het speelbord te plaatsen, en liefst in één grote aaneengesloten groep, want elke afzonderlijke groep is één strafpunt aan het einde van het spel. De kans is echter groot dat één van je tegenstanders zijn tegels net op dezelfde plaats zal willen leggen, je zal dus ook tegels van je medespeler(s) willen vangen… maar dan ook weer niet té veel, want ook gevangen tegels kunnen strafpunten opleveren!

Elke speler heeft een voorraad van 28 tegels in zijn spelerskleur: 9 symbolen, de getallen van 1 t.e.m 9, de letters A t.e.m H en één joker. Je zet 5 tegels op je rekje en het spel kan beginnen! Elk om beurt leggen de spelers één van hun tegels op het bord volgens deze eenvoudige regels: getallen en letters in de bijhorende rij/kolom, de symbolen op de plaatsen waar dat symbool staat afgebeeld. Een andere mogelijkheid is om een tegel van een tegenstander te vangen om daarna op de vrijgekomen plaats een nieuwe te plaatsen. Het spel gaat op deze manier verder tot de laatste speler zijn laatste blokje uit de voorraad neemt, daarna krijgt iedereen nog één extra beurt. Het spel eindigt dus wanneer alle spelers nog 4 tegels op hun rekje hebben, deze worden niet meer gebruikt.

Daarna volgt de puntentelling, daarbij krijg je één strafpunt per afzonderlijke groep dat je met je tegels vormde op het speelbord. Om een groep te vormen moeten de tegels elkaar met een zijde raken, een aangrenzende hoek is daarvoor niet voldoende. Ook voor gevangen tegels krijg je strafpunten: het aantal tegels van de kleur waar je er het meeste hebt gevangen. Als je dus één tegel in elke kleur hebt gevangen heb je maar één strafpunt, maar als je 4 tegels in dezelfde kleur ving heb je 4 strafpunten. Diegene met de minste strafpunten wint het spel.

De regels voor 2 spelers zijn iets aangepast. Je kan het basisspel spelen zoals hierboven beschreven, of een gevorderde variant waarbij elke speler met 2 kleuren speelt. In deze variant kies je in jouw beurt voor welk van je twee kleuren je een tegel legt, tot wanneer één van je kleuren slechts 4 tegels over heeft, vanaf dan ben je verplicht om met je andere kleur te spelen. Bij de puntentelling tel je de strafpunten van je twee kleuren samen.

Onze mening

Wij waren heel positief verrast door dit leuke, abstracte spel, en dat begon al bij het openen van de doos. Het materiaal is mooi en kwalitatief en nodigt onmiddellijk uit om te beginnen aan het spel. De lay-out is sober en eenvoudig maar past perfect bij het spel. Het enige minpuntje is wellicht dat je de symbolen niet meer kan zien als er veel tegels liggen, maar meestal kan je aan de tegels wel zien waar welk symbool ligt. We hebben dan ook geen idee hoe we dat anders zouden kunnen oplossen. Er zijn verschillende strategieën mogelijk: je kan proberen één grote groep te maken, maar daarvoor zal je regelmatig tegels van je tegenstanders moeten vangen. Je kan ook proberen zo weinig mogelijk tegels te vangen, of misschien gewoon een combinatie van de twee? De geluksfactor in dit spel is aanwezig maar toch zeer klein en zeker niet storend. Merkwaardig is dat het spel met alle mogelijke spelersaantallen leuk is, op de basisversie met twee na, want daar kan je met wat geluk bijna al je tegels neerleggen zonder in het vaarwater van je tegenspeler te komen. De gevorderde versie voor 2 spelers is daarentegen wel leuk en creatief opgelost. Je moet niet zomaar ‘eerst voor je ene kleur’ en ‘daarna voor je andere kleur’ spelen maar je kan elke beurt opnieuw beslissen voor welke kleur je speelt, dat kan een strategische keuze zijn, en uiteindelijk moet je toch voor beide kleuren even veel tegels spelen. Met 4 en 5 spelers worden er uiteraard iets meer tegels gevangen, maar ook in onze 3-speler spellen was het leuk en zaten we elkaar soms best wel dwars, dus interactie was zeker aanwezig.

De spelregels zijn beknopt en kort samengevat, misschien iets té beknopt. Tijdens het lezen kwamen er bepaalde vragen bij ons op die we niet heel duidelijk in de regels terug vonden, vragen die achteraf gezien misschien ‘logisch’ lijken maar waardoor we het een eerste keer toch verkeerd speelden. Het filmpje op de website van de uitgeverij is duidelijker.

Blockers! is een abstract spel, en als je daar niet van houdt is Blockers misschien niets voor jou. Maar als dat wel het geval is kunnen we het zeker aanbevelen, hier zal het zeker nog op tafel verschijnen want zowel bij ons als bij onze medespelers viel het erg in de smaak. Bovendien is dit het eerste spel van deze Belgische uitgeverij, dat smaakt naar meer.

Conclusie: Blockers! is een aanrader voor al diegenen die open staan voor een goed, abstract spel.

Toegevoegd 29/09: Jumping Turtle Games heeft laten weten dat er een tweede druk komt van Blockers! De spelregels zijn aangepast en veel duidelijker. De nieuwe spelregels zullen later ook beschikbaar zijn op hun website.

Met dank aan Jumping Turtle Games en Asmodee België!

Blockers

Auteur: Kory Heath
Uitgeverij: Jumping Turtle Games
Aantal spelers: 2-4
Tijdsduur: ± 35 min.
Vanaf 8 jaar