Spelbeschrijving

In Bloqs proberen alle spelers met tetris-achtige blokken een perfecte kubus te maken. Hiervoor zal je kubusdelen verzamelen, maar ook stelen en/of ruilen! Lukt het niet om een kubus te maken zonder gaten of uitsteeksels? Probeer dan alvast zo hoog mogelijk te bouwen en zo veel mogelijk lagen te vervolledigen.

Als je aan de beurt bent dobbel je de dobbelsteen en beweeg je jouw pion verder rond het bord. Draai de schijf om (als dat nog nodig is) en voer de bijhorende actie uit. In de meeste gevallen is dat een kubusschijf, je mag de bijhorende vorm nemen en in je eigen bouwplaats bouwen. Als dat bepaalde kubusdeel niet meer beschikbaar is heb je pech. Er zijn ook twee schijven waarmee je een kubusdeel van een tegenstander naar keuze kan stelen en twee schijven waarmee je een vorm naar keuze mag bouwen. Als je na de dobbelsteenworp terechtkomt op een plaats waar een tegenstander staat, moet je eerst ruilen! De speler die aan beurt is bepaald welke vorm hij weggeeft en welke hij daarvoor in de plaats wilt, maar uiteraard mag het wegnemen van die blok geen verschuiving of instorting veroorzaken. Na deze (verplichte) ruilactie mag je de actie van een kubusschijf niet meer uitvoeren.

Het spel eindigt wanneer een speler een perfecte kubus van 3 bij 3 bij 3 heeft gebouwd, deze speler is de winnaar. Het spel eindigt ook wanneer alle schijven rond het bord zijn omgedraaid of wanneer alle kubusdelen zijn uitgeput, in deze situaties wint de speler die de meeste complete lagen heeft gevormd. Als het daarna gelijkstand is wint de speler die de meeste blokjes in de incomplete laag heeft gebouwd.

Het spel bevat ook twee varianten. In de variant Bloqs Turn 2 kan je na de dobbelsteenworp beslissen welke richting je je pion wilt bewegen en in de variant Bloqs Maestro worden er kaarten aan het spel toegevoegd. Zo kan je je dobbelsteenworp zelf bepalen, je pion verwisselen met een pion van een tegenstander of een kubusdeel naar keuze nemen als je op de bijhorende kubusschijf komt te staan. Met de verdedigingskaart kan je bovendien acties van je tegenstanders (zoals ruilen en stelen) blokkeren.

Onze mening

Bloqs is in zijn categorie een heel leuk spel. Het is uiteraard een eenvoudig familiespel, wat ook staat aangegeven op de doos. In de basisvariant heb je weinig in de hand, maar uiteraard zal je wel het ruimtelijke inzicht nodig hebben om de kubus te bouwen. Het gebeurd in deze variant relatief weinig dat spelers samen komen te staan waardoor het ruilen niet vaak aan bod komt. De variant waarbij je zelf bepaald welke richting je kan uitgaan is al veel interessanter, zeker naarmate het spel vordert en meerdere schijven komen open te liggen, dan kan je namelijk kiezen welke schijf beter in je kubus past. Bloqs Maestro vonden wij dan weer de leukste variant, de kaarten zorgen voor meer strategie. Je bouwt nu niet zomaar een kubus maar je probeert ook je tegenstanders op heel wat manieren dwars te zitten! Het ruilen/stelen kan in je eigen voordeel zijn, maar kan ook dienen om te voorkomen dat je tegenstander een kubus kan maken. Het aantal kubusdelen is beperkt tot 4 per vorm, je kan dus ook een kubusdeel nemen dat je tegenstander(s) nodig hebben, want ook daarmee kan je hen dwarszitten!

Bloqs is een eenvoudig en kleurrijk spel dat ideaal is om met kinderen te spelen. Met de varianten kan je het dan aanpassen naar het niveau van het kind. Wij speelden het ook met mensen met een mentale handicap, het spel was ideaal voor die doelgroep. Het is kleurrijk zonder dat het er kinderachtig uit ziet, en zonder de kaarten uit de variant konden ze het spel goed spelen. Het ruimtelijke inzicht om die kubus te bouwen is alvast een hele uitdaging. Het strategische hadden ze dan wel niet door, maar het was hartverwarmend om te zien hoeveel plezier ze beleefden aan dit spel. Zelf vonden we het ook wel eens leuk, maar uiteraard is dit niet het type spel dat op tafel zal verschijnen bij veelspelers.

Het materiaal is heel leuk om mee te spelen, erg kwalitatieve kubusdelen! Op de schijven staan de kubusdelen in het grijs afgebeeld, dat hadden we persoonlijk liever in dezelfde kleuren als de kubusdelen gezien, dat maakt het zoeken naar de juiste blok gemakkelijker.

Met dank aan PLAYthisONE!

Conclusie: Bloqs is ideaal om kinderen te leren omgaan met ruimtelijk inzicht!

Bloqs

Auteur: Hyo-Jong You & Patrick Zuidhof
Uitgeverij: Playthisone
Aantal spelers : 2 – 4
Tijdsduur: ± 30 min.
Vanaf 8 jaar