Spelbeschrijving

In Blueprints kruipt elke speler in de huid van een architect. Met de dobbelstenen proberen we een bouwwerk te construeren volgens een opgegeven blueprint.

Aan het begin van een ronde krijgt elke speler een plattegrond met een bepaalde blueprint. Deze blueprint probeer je (meestal) na te bouwen. Er liggen enkele dobbelstenen (afhankelijk van het spelersaantal) beschikbaar op tafel. Wanneer je aan de beurt bent kan je één van deze dobbelstenen kiezen en meteen toevoegen aan het bouwwerk achter je schermpje. Er wordt uiteraard een nieuwe dobbelsteen gedobbeld zodat elke speler telkens uit het zelfde aantal dobbelstenen kan kiezen. Van zodra elke speler 6 dobbelstenen eindigt de ronde en volgt er een puntentelling.

Elke speler dat zijn bouwwerk geconstrueerd heeft volgens zijn blueprint krijgt 6 bouwpunten. Daarnaast wordt elk van de 4 types (kleuren) dobbelstenen apart gewaardeerd. Oranje dobbelstenen leveren 2 punten op per aangrenzende dobbelsteen, groene dobbelstenen leveren meer punten naarmate je er meer van bezit. Zwarte dobbelstenen leveren punten op afhankelijk van het niveau waarop ze zich bevinden (wat soms een reden kan zijn om af te wijken van je blueprint) en witte dobbelstenen levert het aantal punten op dat bovenaan de dobbelsteen staat. Al deze bouwpunten worden opgeteld, daarna ontvangen de spelers een 1ste, 2de en 3e prijs. De eerste prijs levert uiteindelijk 3 overwinningspunten op, 2de en 3de prijs leveren respectievelijk 2 en 1 punt(en) op. Naast deze prijzen vallen er ook nog bonussen (ter waarde van 2 overwinningspunten) te winnen voor diegene wiens bouwwerk voldoet aan de eisen (vb. 5 dobbelstenen van dezelfde kleur, een toren van 5 dobbelstenen hoog, …). Voor elke gelijkstand is er een tie-break voorzien: er wordt aan het begin van een ronde een dobbelsteen getrokken, wie de meeste dobbelstenen van deze kleur bezit krijgt het voordeel.

Hierna worden de bouwpunten terug op nul gezet en ontvangt elke speler een nieuwe blueprint. Na 3 ronden eindigt het spel en worden de overwinningspunten opgeteld. Diegene met de meeste punten wint het spel.

Onze mening

Doordat je in Blueprints gaat bouwen met je dobbelstenen heb je niet het gevoel dat je een dobbelspel aan het spelen bent. Blueprints is een erg leuke filler dat je verplicht om een aantal keuzes te maken. Er is een beetje geluk aanwezig dat de juiste dobbelsteen ter beschikking ligt wanneer het jouw beurt is, maar anderzijds probeer je telkens de meeste punten te scoren met de beschikbare dobbelstenen. Door het grote aantal kaarten bouw je bijna altijd een andere blueprint, wat wel leuk is. Als je het spel wilt winnen is het belangrijk om ook één van de bonussen te winnen, want het zijn erg vaak deze overwinningspunten die uiteindelijk de doorslag geven.

Blueprints is erg gemakkelijk uit te leggen en kan je met iedereen spelen. Het stoffen zakje is aan de kleine kant, het is dus niet comfortabel om de dobbelstenen er uit te halen. Het enige jammere aan dit kortere spel is wellicht de kostprijs..

Conclusie: Blueprints is een leuke filler waarin je gaat bouwen met dobbelstenen. 8/10

Blueprints

Auteur: Yves Tourigny
Uitgeverij: Z-Man Games
Aantal spelers: 2 – 4
Tijdsduur: ± 30 min.
Vanaf 14 jaar