Spelbeschrijving

De volgende lading containers is gearriveerd, alle spelers komen met een volle portefeuille langs op de veilingen, klaar om de koop van hun leven te doen! Eventjes kijken in de container, goed overwegen hoeveel je wilt uitgeven en we gaan van start. Eenmaal, andermaal? Verkocht!

Gedurende het spel zullen 6 containers worden geveild, elk van die containers bevat 10 voorwerpen. Zes van die voorwerpen zitten in een open doos die je snel kan bekijken, de vier andere zitten in een gesloten doos. Als je die laatste wilt bekijken zal het dus meer tijd kosten! Elke potentiële koper mag 7 tijdspunten besteden om een kijkje te nemen in de container, als je daarbij een gesloten doos wilt openen kost dat 2 punten, een open doos kost maar één punt. Zowel in de open als in de gesloten dozen zitten waardevolle voorwerpen, maar het meest waardevolle (het goud) zal je énkel in een gesloten doos vinden! Naar het einde toe wil je ook setjes verzamelen en een set is pas compleet van zodra je een kaart van 250 ECU (in de juiste kleur) bezit, en uiteraard… ook deze voorwerpen zullen in een gesloten doos zitten. Nadat elke speler een idee heeft van wat er zoal in de container zit begint de veiling. De veilingsmeester van dienst bepaalt of het een open of gesloten veiling wordt. Bij een gesloten veiling zullen alle spelers gelijktijdig een bod opmaken, diegene die het meeste geboden heeft krijgt alle voorwerpen uit die container mee naar huis! Tijdens een open veiling gebeurd alles per opbod, de veilingmeester brengt een startbod uit en iedereen kan in zijn beurt beslissen of hij/zij meer wilt bieden of past. Nadat op één na alle spelers gepast hebben wint de speler met het hoogste bod.

Alle voorwerpen (én je overige geld) bewaar je achter je scherm. Aan het einde van het spel wint de rijkste onderhandelaar, daarbij telt de waarde van je geveilde voorwerpen en het geld dat je hebt overgehouden. Als je bovendien een set van voorwerpen met dezelfde kleur hebt verzameld zijn deze nog meer waard! Als je set uit 3 tegels bestaat en daarbij minstens één voorwerp t.w.v. 250 ECU bevat wordt de waarde van dat set met maar liefst 250 ECU verhoogd.

Onze mening

Boxes spreekt allereerst al aan door het uiterlijk. Het doosje werd in de vorm van een container gemaakt en de lay-out laat duidelijk zien wat je van het spel kan verwachten. Elke speler krijgt een scherm om zijn/haar voorwerpen achter te bewaren, deze schermpjes zijn tegelijkertijd ook de spelregels in vier verschillende talen. Leuk gevonden! Boxes voelt tijdens het spelen heel realistisch, je mag even kijken in die donkere container, maar je weet nooit 100% wat er allemaal in zit. Je kan wel redeneren of je nu meer gesloten of open dozen wilt bekijken, maar toch. Misschien heb jij allemaal waardeloze items gezien maar zit in die ene gesloten doos toch dat goud t.w.v. 500 ECU? Is dat dan de reden dat je tegenstanders zoveel bieden? Of drijven ze gewoon de prijs naar omhoog om jou in de val te lokken? Je hebt uiteraard ook gezien welke dozen je tegenstanders bekeken hebben, je zal moeten afwegen of jij dan dezelfde dozen wilt bekijken of juist niet! Dit soort biedspelletjes is heel erg afhankelijk van de spelers waarmee je speelt. Sommige spelers zullen overdreven veel bieden, bij andere zal er nooit veel geboden worden en houden de spelers aan het einde nog een flinke som geld over! Biedspellen zijn over het algemeen niets voor ons, het is gewoon iets wat we niet graag doen. Desondanks vinden we het concept achter Boxes wel leuk gevonden, maar het zal nooit bij ons favorieten gaan behoren.

Het bieden zelf is met twee spelers iets minder spannend dan met drie of vier spelers, die laatste twee spelersaantallen zijn volgens ons dan ook meer geschikt voor dit spel. Het materiaal van het spel is van goede kwaliteit en over de service van Art of Games kunnen we ook alleen maar tevreden zijn. In onze versie ontbraken toevallig 3 tegeltjes, maar na één mailtje vonden we die een dag later al in onze brievenbus.

Koop het spel in SPIEL 2014 en ontvang een hamer!

Diegenen die Boxes aankopen in Essen krijgen er een echte, houten hamer bij. Hier zijn echter maar 250 stuks van beschikbaar, zorg dus dat je op tijd bent als je graag een exemplaar mee naar huis wilt nemen.

boxes

Met dank aan Art of Games!

Met dank aan Art of Games!

Boxes

Auteur: Benoît Remy
Uitgeverij: Art of Games
Aantal spelers: 2 – 8
Tijdsduur: ± 30 min.
Vanaf 10 jaar