Spelbeschrijving

BruggeIn het 15e eeuwse Brugge zijn we kooplieden en proberen we onze relaties met de machthebbers in de stad te onderhouden. Zo proberen we zoveel mogelijk invloed en macht te hebben!

Een ronde bestaat uit 4 fasen: In de eerste fase kunnen alle spelers hun handen aanvullen tot 5 kaarten, daarbij kunnen ze kiezen uit één van de twee stapels waarvan ze enkel de rugkant en dus ook de kleur van de kaart kunnen zien. In de volgende fase worden de dobbelstenen gegooid en krijg je noodlotfiches voor alle 5’en en 6’en die gedobbeld werden. De derde fase is de belangrijkste: daarin kan je 4 van je kaarten gebruiken om acties te doen. Met zo’n kaart kan je arbeiders of geld nemen, maar ook kanaalfiches bouwen, noodlotfiches verwijderen of huizen bouwen. Tenslotte kan je de kaart ook gebruiken om de afgebeelde persoon aan te trekken. Deze personen geven je bepaalde voordelen tijdens het spel. In de laatste fase kan je nog een meerderheidsfiche ter waarde van 4 punten verdienen als je de meerderheid hebt op het ontwikkelingsspoor, de kanaalfiches en/of personen.

Als je 3 noodlotfiches in dezelfde kleur hebt dan vindt er een negatieve gebeurtenis plaats in je stad. Zo kan je geld kwijt geraken door een overval, een persoon verliezen door de pest enz .. Het is dus belangrijk om af en toe één van je noodlotfiches te verwijderen!

Het spel eindigt aan het einde van de ronde waarin de laatste kaart van één van de stapels is getrokken. Op het einde is er een puntentelling en kan je nog puntjes sprokkelen voor heel wat verschillende dingen, zoals we gewoon zijn bij een spel van Stefan Feld. Zo krijg je o.a. punten voor je huizen, personen, kanaalfiches, meerderheidsfiches, vooruitgang op het ontwikkelingsspoor, …

Onze mening

In Brugge kan je zoveel acties doen met je kaarten dat je continu in een dilemma zit. De kleur van je kaart is heel belangrijk, die bepaalt namelijk heel veel van je acties: wélke noodlotfiches je mag afleggen, hoeveel munten je kan nemen (afhankelijk van de gekleurde dobbelstenen), waar je een kanaalfiche kan aanleggen,… Er is wel een bepaalde geluksfactor in het spel bij het trekken van de kaarten. Doordat er zoveel acties zijn die je kan doen is deze geluksfactor niet allesbepalend en heb je toch ook veel zelf in de hand.

Wat we leuk vinden aan Brugge is dat elke actie zijn nut heeft aan het einde van het spel. Alle acties zijn goed, alleen zijn sommige nog beter op bepaalde momenten. Op het einde van het spel krijg je voor heel wat verschillende dingen punten en dat houdt het spel spannend tot het einde! Bovendien speelt Brugge goed onafhankelijk van het aantal spelers, en dat allemaal binnen 60 minuten!

Conclusie: Brugge is een heel goed spel dat nog vaak op tafel mag komen! 8/10

Brugge

Auteur: Stefan Feld
Uitgeverij: White Goblin Games
Aantal spelers: 2 – 4
Tijdsduur: ± 60 min.
Vanaf 10 jaar