Spelbeschrijving

In Cartagena probeert elke speler de piraten uit zijn team als eerste te laten ontsnappen uit het oerwoud. Daarvoor moeten ze een hele weg afleggen tot aan de reddingssloep, diegene die daar als eerste met zijn voltallige team geraakt wint het spel!

Tijdens je beurt kan je twee acties uitvoeren, je hebt daarbij twee mogelijkheden: een piraat verder helpen richting de sloep of een piraat laten terugkeren om wat kaarten op te pikken. Om een piraat te laten vooruitgaan speel je simpelweg één van de kaarten uit je hand en beweeg je je piraat naar het eerstvolgende vrije symbool, afhankelijk van de kaart dat je gespeeld hebt. Als er een andere piraat op een symbool staat is dat niet vrij, in dat geval ga je dus naar het volgende. Er is echter maar één manier om nieuwe kaarten te krijgen: terugkeren! Daarvoor keer je met een piraat terug naar het eerste veld achter je waar 1 of 2 piraten staan. Als er al één piraat stond krijg je één kaart, stonden er twee piraten krijg je twee kaarten. Als er al drie piraten staan kan je er niet bij gaan staan en moet je dus verder lopen tot het volgende veld waar maximum 2 piraten staan.

Het spel eindigt onmiddellijk van zodra één speler zijn laatste piraat in de sloep plaatst. In de gevorderde versie kan het oerwoud langer gemaakt worden, speelt elke speler met 5 piraten ipv. 4 en kan je 3 acties per beurt uitvoeren.

Onze mening

Cartagena valt bij ons zeker in de smaak. Het spel gaat veel sneller dan je in het begin verwacht, van zodra er wat piraten op het pad staan kan je heel snel vooruit gaan. Na een 5-speler-spel dachten we dan ook dat het zo goed was dankzij het aantal spelers. Nu we het ook met de andere spelers aantallen hebben gespeeld kunnen we zeggen dat dat niet zo is, want ook met minder spelers vinden we Cartagena goed. Met meer spelers is het wel gemakkelijker om terug te keren en op die manier 2 kaarten te verzamelen aangezien er uiteraard vaker piraten samen staan.

Cartagena is een ideaal familiespel, maar kan volgens ons ook wel eens gesmaakt worden door de veelspeler. Het is een vrij kort spel met eenvoudige regels, maar toch niet makkelijk om te winnen. Je kan geluk hebben bij het trekken van de kaarten, maar het is zeker niet allesbepalend. Het spel blijft meestal erg spannend tot het einde. Let wel op dat je niet één of twee van je piraten alleen laat staan aan het begin, want dan is het moeilijk om die achteraf nog richting de sloep te krijgen.

Cartagena werd dit jaar in een nieuw jasje gestoken door Ravensburger: volledig nieuwe illustraties en vooral veel kleurrijker dan de oude uitgave. Het is een veel te grote doos in verhouding met het materiaal, maar de doos is aan de binnenkant dan wel mooi uitgevoerd.

Met dank aan Ravensburger!

Conclusie: Cartagena is een eenvoudig familiespel dat moeilijk te winnen is.

Cartagena

Auteur: Leo Colovini
Uitgeverij: Ravensburger
Aantal spelers: 2 – 5
Tijdsduur: ± 30 min.
Vanaf 8 jaar