RocketsMomenteel is er op Kickstarter een campagne voor ‘Cave Pilot 55’, een spel met Nederlandse roots! De ontwerpers, Martijn en Suzanne, namen uitgebreid de tijd om onze vragen te beantwoorden voor dit interview. Binnenkort kan je ook een preview van het spel verwachten!

Korte spelbeschrijving

Cave Pilot 55 is een kaartspel waarbij alle spelers samen de grot creëren. De spelers vliegen door de grot langs de bovenkant of langs de onderkant en moeten allerlei gevaren overwinnen. Die gevaren bestaan bijvoorbeeld uit het verslaan van bijvoorbeeld vampiervleermuizen, lazers, hangende mijnen en raketten. Door je eigen vliegtuig op een slimme manier van wapens en onderdelen te voorzien vergroot je de kans om de gevaren te overwinnen.

Suzanne en MartijnMartijn en Suzanne, stel jullie even voor aan onze lezers.

Wij zijn man en vrouw en wij hebben elkaar in Groningen tijdens onze studie ontmoet. Toen wij elkaar voor de eerste keer voorstelden aan onze ouders (wij komen allebei uit Brabant) bleek dat onze moeders bij elkaar in de klas hebben gezeten en wij elkaar als baby ook al meerdere malen ontmoet hebben. Liefde op het eerste gezicht???

Alhoewel spellen ontwikkelen en spellen spelen onze grote passie is en we dit graag fulltime zouden willen doen, hebben we allebei een baan. Martijn is docent ecologie op een Hogeschool en Suzanne is adviseur ecologie bij een adviesbureau.

We hebben twee dochters, Jasmijn en Lente van 5 en 2 jaar oud. Onze spellenkast is dus inmiddels uitgebreid met flink wat spellen voor kinderen.

Spelen jullie vaak bordspellen? Wat is momenteel jullie favoriete spel?

Jasmijn en Lente spelen graag spelletjes (en wij spelen mee). Dat hebben ze vast van ons…. Lente vindt vooral het spook van ‘Slot Sidderstein’ reuze interessant en jasmijn blijft het erg spannend vinden om voordat de wekker afgaat het voorbeeld nagebouwd te hebben van de kaartjes uit het spel ‘Make ‘n break’. Naast deze spellen zijn ‘Hoog boven de afgrond’ en ‘Op reis door de jungle’ van Haba erg in trek bij onze meisjes, net als Camelot Jr, Bric a Briques en A la Carte.

Zelf kopen wij met enige regelmaat nieuwe spellen. Veel van deze spellen kopen wij overigens via Kickstartercampagnes. Suzanne geeft de voorkeur aan spellen, zoals Tales of the Arabian night, Villages & Robots on the line. Martijn houdt van: Gangsters, X-wing, A touch of Evil, Boss-Monster, Luchador! Descent, Death angle en nog vele andere spellen.

Is dit het eerste spel dat jullie zelf (samen) ontwikkelen?

Toen Martijn zes jaar oud was, verzon hij al zijn eigen spellen. En dit is hij altijd blijven doen. Er liggen dan ook heel veel geknipte en geplakte spelideeën in onze kast en er staan tientallen uitgeschreven ideeën in onze computer. Bijna te veel om te tellen. Wij zijn al hard aan het nadenken over het volgende spel, mocht Cave Pilot 55 succesvol zijn. We zijn er al bijna aan uit welk spel het gaat worden. Iets nieuws en verrassends, maar we verklappen nu nog niet wat het is.

Waarom juist dit spel?

Terwijl de spel ideeën zich opstapelden, kwam vanuit ons beiden steeds meer het verlangen om ook een volgende stap te zetten en daadwerkelijk iets met een spelidee te doen. Dat wij uiteindelijk voor dit spel gekozen hebben heeft de volgende redenen:

  • Het spelmechanisme van het (met spelkaarten) creëren van een grot waar je langs onder of langs boven kunt vliegen is een nieuw en uniek concept.
  • Het uiteindelijke thema sprak ons erg aan
  • Het spel is niet heel erg complex om te produceren.

Upgrades_III

Hoe verloopt de samenwerking in de ontwikkeling van dit spel?

Als man en vrouw (en tevens beste maatjes van elkaar) zijn we natuurlijk goed op elkaar ingespeeld. We hebben een jaar lang elke woensdagavond besteed aan het ontwikkelen en testen van het spel. Omdat we zo dichtbij elkaar staan en elkaar veel zien, zijn er veel momenten waarop we over Cave Pilot 55 kunnen praten. Er zijn dagen dat veel van onze gesprekken bijna alleen over ons spel gaan.

Hoe lang zijn jullie reeds bezig aan de ontwikkeling van Cave Pilot 55: van het eerste idee tot nu? Wie van jullie beide kwam op het idee?

Wij zijn nu ruim twee jaar bezig met het ontwikkelen van Cave Pilot 55. Eerst heel intensief samen aan de keukentafel en later hebben we diverse vrienden en spellenverenigingen bezocht om Cave Pilot 55 te testen. Zeker het testen met anderen heeft veel opgeleverd. Naar verloop van tijd zie je bepaalde ‘gekkigheden’ in het spel zelf niet meer zo snel, terwijl een vreemde dit direct opvalt en wij het kunnen aanpassen.

Zo hebben wij inmiddels tien versies van een grotkaart en worden een aantal regels in het spel steeds eenvoudiger en vanzelfsprekender.

Wat was er eerst: het thema of de gebruikte mechanismen?

Het bedenken van een spel begint bij ons met het mechanisme. Dit moet spannend en nieuw zijn en het moet mogelijkheden bieden om een spel ‘omheen te bouwen’. Het thema bedenken wij later.

Waarom zouden we het spel moeten backen op Kickstarter?

We hebben Cave Pilot 55 zelf vaak gespeeld. Heel erg vaak. Maar zelfs na het honderden keren gespeeld te hebben blijft het boeien en telkens weer vliegen wij opnieuw fanatiek de grot in met maar 1 doel; het winnen van het spel. We kennen weinig spellen die, na het vaak gespeeld te hebben, zo leuk blijven. Het spel is iedere keer anders en er zijn eindeloos veel mogelijkheden. Dat maakt het zo leuk. Dit gevoel willen graag delen met iedereen. Met alle spelliefhebbers van de hele wereld.

Willen jullie het spel nadien ook te koop aanbieden in de winkels, of is Kickstarter de enige manier om het spel te bemachtigen? 

Als Kickstarter succesvol is, willen we het spel nadien te koop aanbieden in winkels, maar we willen bijvoorbeeld ook naar de spellenbeurs in Essen gaan. Op Kickstarter worden wel enkele uitbreidingen aangeboden die alleen tijdens de Kickstartercampagne te verkrijgen zijn.

Het is onze grote droom om Cave Pilot 55 te gaan produceren. Wij hopen op jullie steun tijdens onze Kickstartercampagne. Alvast bedankt!

De Kickstarter-campagne loopt nog tot 30 april 2015, neem snel een kijkje: Cave Pilot 55 op Kickstarter.

Cave Pilot 55