Spelbeschrijving

Klaar om door de grot vol hindernissen en aanvallende tegenspelers te vliegen? Bereid je vliegtuig goed voor aan de ingang en koop goede upgrades om je te kunnen verweren. Kies de juiste weg en zorg ervoor dat je zo weinig mogelijk schade opdoet en veilig aan het einde van de grot geraakt. Mayday, mayday … Ben je daar nog?

Aan het begin van het spel krijgen alle spelers een spelersbord met verschillende plaatsen om opwaardeerkaarten te leggen, op deze manier kunnen ze hun vliegtuig doorheen het spel steeds verbeteren. Bovendien krijgt elke speler enkele grotkaarten op hand, de spelers zullen de grot dus zelf moeten samenstellen en proberen zo de beste weg te zoeken. Aan het begin van je beurt leg je dan ook één van deze grotkaarten aan één van de twee zijden van de grot, vanaf nu weet je wat er je te wachten staan en waar je je maar beter kan op voorbereiden. Na het ontvangen van wat inkomsten kan je meteen verder bewegen in de grot en acties uitvoeren. De uitdaging van de grot moet je onmiddellijk aangaan, concreet wilt dat zeggen dat je gewapend moet zijn tegen hetgeen vermeld staat op de kaart, zo zal je op sommige locaties voldoende schilden moeten hebben en op andere dan weer wapens of één van de andere vele opwaarderingen die je aan je vliegtuig kon uitvoeren. Sommige grotten zijn zelfs zo indrukwekkend dat ze ook invloed hebben op je tegenspelers die in de buurt rondzwerven! Door zo’n uitdaging te winnen kan je punten verdienen, maar als je verliest ziet het er niet zo goed uit en wordt je vliegtuig verzwakt. Gelukkig kan je maar vanaf de derde beurt zo’n uitdaging aangaan en kom je op de eerste kaarten enkel het woordje ‘Upgrade’ tegen. Je kan wellicht al vermoeden dat je op deze locaties je vliegtuig kan opwaarderen en voorbereiden op de reis doorheen de grot: kies één of meerdere kaarten uit de grote bazaar, betaal de kostprijs en leg ze op je spelersbord. Op sommige locaties kan je bovendien nog extra booster kaarten kopen, deze kaarten kunnen je in je volgende beurten nog heel wat voordeel opleveren. Vervolgens wordt de bazaar bijgewerkt, kan je bijbetalen voor extra acties, krijg je een nieuwe grotkaart op hand en is de volgende speler aan de beurt. Op deze manier gaan de spelers verder, ze bouwen dus zelf de grot en kiezen vervolgens in welke richting ze verder vliegen.

Afhankelijk van het speltype (kort, standaard of lang) en het aantal spelers zal de grot langer of korter zijn. Op een gegeven moment zijn alle grotkaarten afgelegd en vervalt deze fase tijdens je beurt, je zal voortaan enkel nog vliegen, grotten afhandelen, upgrades uitvoeren en andere acties uitvoeren. De speler die als eerste het einde van de grot bereikt krijgt (afhankelijk van de lengte van de grot) enkele bonuspunten maar is daarom nog niet zeker van de overwinning. Het is minstens even belangrijk om tijdens het spel voldoende punten te verdienen, want enkel de speler die het einde van de grot levend bereikt én de meeste punten scoorde wint het spel.

Onze mening

We ontvingen een netjes afgewerkt prototype voorzien van mooie illustraties, ons enthousiasme werd alvast gewekt. Het lezen van de spelregels was echter een hele karwei, Engelstalige spelregels die ons uren bezig hielden maar geen duidelijkheid schepten. De Nederlandse spelregels op hun website maakten het vervolgens nog ingewikkelder. Logisch, want achteraf bleek dat de auteurs nog volop aan het testen waren en de spelregels (en met gevolg ook de kaarten) online alweer een nieuwe versie waren dan die dat wij hadden gekregen. Het feit dat de auteurs nog zoveel testen en hun spel dus tot in de puntjes willen verfijnen kan alleen maar goed zijn. Een speelsessie met de auteurs schepte eindelijk duidelijkheid. Al bij al zijn het heel eenvoudige regels en een ingenieus spelprincipe die gewoon erg ingewikkeld stonden neergeschreven. Enig denkwerk is tijdens dit spel wel vereist, als je het spel de eerste keren speelt kan het goed gebeuren dat geen enkele speler de helft van de grot bereikt: de volgorde waarin je de grotkaarten legt zijn van groot belang. Je zal een grot moeten bouwen waar je je voldoende kan op voorbereiden en waarvoor je dus upgrades kan kopen in de bazaar. Liefst van al probeer je dan nog de beste upgrades voor jezelf te kopen en met wat geluk kan je tegenstander van dat type niets meer kopen om zich op deze kaart voor te bereiden. Je kan je tegenstander dus min of meer verplichten om een andere weg te kiezen.

Enerzijds zijn we best wel positief over dit spel, met eenvoudige regels creëren ze toch een spel met heel wat diepgang. Bovendien heb je de keuze uit drie verschillende speltypes (kort, standaard of lang), elk type heeft zo een eigen karakter. Een kort spel is ideaal om de spelregels te leren kennen, je hoeft niet al te veel upgrades te doen om het einde van de grot te bereiken. Bij een standaard spel wordt het al wat belangrijker om je goed voor te bereiden en bij een lang spel (dat we niet konden testen) is dat wellicht nog belangrijker. Anderzijds vinden we de geluksfactor in dit spel toch ook meer dan aanwezig, het grote aantal grotkaarten zorgt niet alleen voor variatie maar kan er ook voor zorgen dat je weinig mogelijkheden hebt: als je een grot hebt met weinig upgrade-mogelijkheden kan je onmogelijk nog naar de bazaar om je voor te bereiden op wat er komt. Bovendien is het niet ongewoon als je halverwege het spel al min of meer weet wie er zal winnen en je weinig kan doen om dat te voorkomen. Momenteel heerst bij ons het gevoel dat er in Cave Pilot 55 veel potentieel schuilt maar het ons nog niet helemaal kon overtuigen.

Conclusie: Cave Pilot 55 is voor ons een spel met eenvoudige spelregels, veel diepgang en iets te veel geluk.

Cave Pilot 55Cave Pilot 55

Auteurs: Martijn & Suzanne Weterings
Uitgever: Kwatta Games
Aantal spelers: 1 – 4
Tijdsduur: 10 – 100 min.
Vanaf 14 jaar

Opgelet: deze preview ging over een prototype, de Kickstarter-campagne loopt nog tot 30 april 2015: Cave Pilot 55 on Kickstarter!