Spelbeschrijving

Maak je medespelers maar eens duidelijk welk woord jij in gedachten hebt. Niet door iets te tekenen of uit te beelden deze keer, maar door blokjes op het speelbord plaatsen! Daarnaast is er maar één belangrijke spelregel: zwijgen.

De spelers worden verdeeld in verschillende teams. De teams nemen ieder om beurt een kaart met daarop 9 begrippen, verdeeld in drie categorieën: gemakkelijk – moeilijk – uitdagend. Je vindt er voorwerpen, personages, gebeurtenissen,…  Kies als team één van de begrippen dat je gaat proberen uitleggen aan je medespelers en overleg hoe je dat zal doen. Plaats het vraagteken en de bijhorende blokjes om het hoofdconcept duidelijk te maken. Als voorbeeld zouden we 4 dingen aanduiden op het bord: voeding – groen – bolvormig – klein. Het team dat er als eerste in slaagt om te raden dat we het over een erwt hadden ontvangt twee punten, wij krijgen één punt omdat het geraden is.

In sommige situaties kan het begrip niet geraden worden met alleen een hoofdconcept en zal je dus nog een sub concept moeten toevoegen door een pion en blokjes in een andere kleur te gebruiken. Hierdoor kan je iets meer over je onderwerp proberen duidelijk te maken. Tijdens één van onze spellen probeerden we spinazie uit te leggen. We plaatsen blokjes voor: voeding – groen – klein, zonder effect. Een poging tot een sub concept zag er zo uit: film – fictief personage – man – arm. We hadden het over Popeye, en één van de spelers slaagde er in om spinazie te raden. Die speler ontvangt twee punten, wij ontvangen opnieuw één punt. Het spel eindigt van zodra er één team 12 punten heeft verzameld, dit team wint het spel.

Onze mening

Over het algemeen zijn partyspellen niet aan ons besteed maar Concept was een aangename verrassing! De doos is heel anders dan wat we gewoon zijn, een witte doos met kleine symbolen die samen een vraagteken vormen. Tussen alle kleurrijke dozen valt Concept ongetwijfeld op! Ook het speelbord is erg sober gehouden, een wit bord met de symbolen die we nodig hebben om het spel te spelen, niet meer en niet minder. Top! Bij het lezen van de spelregels waren we (nog) niet overtuigd, tijdens het spelen merkten we al snel waarom dit spel in de prijzen is gevallen het voorbije jaar. Het raden naar het concept van een tegenspeler is erg spannend, maar iets/iemand uitbeelden door blokjes op het bord te plaatsen is op zijn minst even leuk! Je kan het spel perfect zonder punten spelen, gewoon voor het plezier van het uitbeelden en raden naar voorwerpen en personen. Speel zo lang je wilt, het plezier is in dit partyspel veel belangrijker dan de punten.

Op de doos zie je ‘voor 4 tot 12 spelers’ staan. Laat je alvast niet afschrikken, want ook met 2 en 3 spelers hadden wij ontzettend veel plezier met Concept. Het is bedoeld voor teams en grotere groepen maar wij vonden het niet nodig om in teams te spelen, je kan even goed zelf beslissen welk begrip je kiest en waar je blokjes plaatst. Het spel is (voorlopig) nog niet in het Nederlands verkrijgbaar en de begrippen op de kaarten zijn niet altijd even duidelijk. Jammer, maar toch geen probleem! Verzin gerust zelf wat begrippen, het eerste wat in je opkomt, met het bord van concept kan je alles duidelijk maken. De kans is heel groot dat Concept een onderdeel zal worden van komende (familie)feestjes, we weten nu al dat het ook daar in de smaak zal vallen.

Met dank aan Asmodee België!

Met dank aan Asmodee België!

Concept: Concept behoort tot de beste partyspellen dat we kennen!

Concept


Concept

Auteur: G. Beaujannot & A. Rivollet
Uitgever: Repos Productions
Aantal spelers: 4 – 12
Tijdsduur: ± 40 min.
Vanaf 10 jaar